水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-28 03:57

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 27 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2008-04-08 00:30 
離線
頭像

雖則係用緊免費資源,但真係死得密左D掛... :g

Super大又潛左水,唔知重有冇其他人管理緊?

有冇辦法搞搞佢?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-04-10 00:24 
離線

成日都上唔到呀
有冇辦法搞搞佢?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-04-10 00:39 
離線
頭像

May Super can share the spec and capacity of existing server to see if anything can be done?

e.g someone donate the old PC when he/she upgrades etc.
some one share their expertise on PHPBB's and OS's latest patches...some trouble shooting of the log?

Strongly believe everyone here all want to lend a hand...

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-04-10 00:54 
離線
頭像

1個人管理晒成個網算係咁啦.....

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-04-10 11:50 
離線
頭像

suPPort...

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-05-05 01:42 
離線
頭像

又Critical Error啦!

Super大大麻煩你幫忙諗諗點搞!

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-05-05 23:01 
離線
頭像

小弟正在諗緊upgrade 自家PC... 七、八月左右應該成事,有部舊PC P4 2.6 GHz (2003買),512MB Ram,唔知Super 大合用否。

又或者集結100人sponsor 每人夾$50,已經有部唔錯既Duo Core... 小弟先認捐$100。多D的人夾每人俾小D。好唔好?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-05-05 23:33 
離線
頭像

其實成日down server原因係咩...? :-n01

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-05-05 23:38 
離線

minsc99 寫:
小弟正在諗緊upgrade 自家PC... 七、八月左右應該成事,有部舊PC P4 2.6 GHz (2003買),512MB Ram,唔知Super 大合用否。

又或者集結100人sponsor 每人夾$50,已經有部唔錯既Duo Core... 小弟先認捐$100。多D的人夾每人俾小D。好唔好?

我又捐... :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-05-06 09:43 
離線

where is Super ?!??!?!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-05-06 11:52 
離線
頭像

據我估計,其實唔係夾幾多既問題,就我以前幾位有同super 聯絡過既朋友得知,super個server係自己既,一個家用上網brandwidth 對一個forum 既流量係會做成嚴重樽頸,不過依家唔知重係唔係放係super 度。而且依家D 惡意既攻擊多到不得了,DoS 就係其中,個D server 係咁send D 垃圾資料過黎,就算加晒firewall同filter 都無用,D brandwidth 比D 垃圾data 用左一大折,唔down都唔得啦,server既負荷問題反而係其次。

就我地自己個site既經驗,如果用外面server host 個web site 做forum, 就可以係host果邊block 左一D 垃圾,可以對brandwidth 有一定幫助,各位又知唔知如果要做到依家情迷forum既流量如果係外面host要幾錢呢?哩個我可以比個滨巧數字大家,同人地share一個server ,價錢大約百幾至幾百一個月都有,如果自已用一個server既五百起,但都要視乎個別host佢地控唔控制你既流量,因為forum既流量真係好驚人,每日可以有幾十G 既流量,如果over, 一樣入唔到。 :d 我之前聽隔離要比萬幾蚊host一年架,所以各位在享用免費既資源的同時都應該了解一下背後既一D 實際情況,Super 支持你!!!!! :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-05-06 14:59 
離線
頭像

佢應該唔係家用寬頻......果陣未出100M架~家陣咁睇應該係MYSQL果邊出左事
如果真係想全面快D...應該要成台機換晒做1~4U既SERVER機或分開2部1~2U機黎做 一部HTTP 一部MYSQL
行RAID5以上級數

1部都幾萬蚊落樓 :c

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-05-06 22:40 
離線
頭像

整d措施有無用
好似買賣區咁,一人三日先準出一個post
d嘈交離題的一句起,2句止,3句就cut左佢
都慳到d資源
人手監察管理都系大問題 :k

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-05-07 00:30 
離線

蠍子仔 寫:
d嘈交離題的一句起,2句止,3句就cut左佢
:k

HAHAHAHAHHAH......nice try :c

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-05-08 11:22 
離線
管理員
頭像

hi, everybody
i am try to build a new server with new os
and change the phpBB2 to phpBB3 (big5 to UTF-8 )
but the data is so large - 300MB database and >20GB image files need to transfer.
i try a test one, it need over 10hrs to translate old database to new database and over 12hrs to build the index files. so... give me more time, hope that can finish within this month.
:-n08

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 27 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :