水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-29 06:53

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 19 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2003-02-25 19:25 
離線
頭像

所日個缸勁多絲"早"
去卡奇問,佢右除磷酸同除"早"樹詣,
都係放響濾筒

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-02-25 22:04 
離線

我就用JBL除磷劑 好似$45-50......較果都幾好bro~~~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-02-25 23:57 
離線
頭像

但我用左除磷劑之後d草生得冇咁靚, 黃黃地...........

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-02-26 00:58 
離線
頭像

GoHan 寫:
但我用左除磷劑之後d草生得冇咁靚, 黃黃地...........

我都係, 同你一樣, 太陽草比較易黃!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-02-26 13:05 
離線

GoHan 寫到:

Me too bro~~~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-02-26 13:08 
離線
管理員
頭像

植物都需要 磷為養份, 缺少了就會生得不好啦.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-02-26 16:32 
離線
頭像

所以我為左d草可以靚d, 我就決定唔落除磷劑, 自己辛苦d都要!!(自已刮多幾次!)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-02-27 18:14 
離線
頭像

JBL除磷劑 where to buy??

其實我想用一排,等佢無晒之後唔日ja

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-02-27 21:47 
離線

蝦米仔 寫:
JBL除磷劑 where to buy??

其實我想用一排,等佢無晒之後唔日ja

在x龍有售,但要行入d先見到~~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-02-28 01:09 
離線

搞好d水質,唔好浪費錢啦!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-02-28 11:56 
離線
頭像

根據物質不滅定律,我地放落個缸度的肥料包括磷肥如果D草吸收唔晒,就會一直累積,就算每星期換三分一水都無用,佢會累積到D草用剩的二十倍而達到平衡。當然,我地落肥會計住落幾多ml 一日,但我地通常祗係計鉀肥同微量完素,磷肥和氮肥就唔係咁多人去計,因為好難計,難計的原因係呢D肥存在於魚糧中,每種魚糧的含量又唔同,D魚吸收左幾多又唔知。所以我而家落魚糧唔係睇有幾多魚,而係睇有無藻,有藻就落少D ,無藻就落多D,當然以食晒為原則。至於含磷量高的豐年蝦就免得過就免囉。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-02-28 18:14 
離線
頭像

其實水質好壞有沒有標準呢????

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-02-28 19:18 
離線
管理員
頭像

水草同藻類生長o既情況, 就係水質o既指標, 點為之好, 想你都明白啦.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-01 11:20 
離線
頭像

O..............
If 唔落除磷劑.............
Pencil fish is ok??
Is it expensive??

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-01 11:42 
離線

Pencil fish=鉛筆魚,只食絲藻,仲要係肚餓先至食!此魚與磷含量多少無多大的關係!

要睇水質好與壞,是要對比你養些什麼而定,邊個唔想用純水去養魚?但實際上唔得!最多都係用到di水咋!

若針對水草+魚類混養的缸,以小弟的個人感覺與認為,只要控制以下幾樣野(PH/KH/GH非水質好與壞的指標)已經算做水質唔錯:
1)眼睇清淅的水(台灣方面會用電導度來作指標,以低讀數者為佳!)
2)No2, No3, Po3都在低的讀數(因為缸中的生物不喜歡它們)

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 19 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :