水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-29 21:06

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 7 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : [緊急]啡藻肆虐
未閱讀文章發表於 : 2002-11-15 00:11 
離線
頭像

我的缸現在啡藻肆虐,我已看了在"搜尋"那裡的文章,
有人話小精靈好,有人話珍珠蝦好...........

我的缸14"X8"X11"(h),
有一支8W的套缸光管,另加AZOO 10W 的紅白雙光管
有加根肥和液肥,新缸一月,

前二天插新草,不小心翻起了根肥,攪到成缸都係,
但好快清返,第二日就開始有啡藻在香菇草上,今日情況
更壞............

請問各位高人,
1)有冇殺藻藥可以快速殺藻又不傷我可愛的水草??
2)我打算買些蝦回來試試,那些易養又勤力?
3)如果蝦不好,那應買什麼?珍珠縲好嗎??

敬請回應呀!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-11-15 00:32 
離線
頭像

1。藻類是低等的水生植物,生命力比高等的水生植物強的多,所以如果用除藻劑的話估計你的水草會先遭殃。
2。黑殼蝦就好了,又便宜,以量多取勝。不過蝦生活的水底層容易積累氨,如果生物過濾不夠好的話蝦會大量死亡。
3。小精靈也不錯啦,但是入缸時要小心,很容易掛掉。適應以後就好了。建議你新缸不要加液肥。由於水草還沒有適應,所以不能有效的進行光合作用。肥太多只會便宜低等的藻類。蘋果螺也可以,不過他們會繁殖太多,以後清理起來麻煩。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-11-15 00:39 
離線
管理員
頭像

啡藻係新缸有, 都算幾正常o既事, 絕對唔建議用 化學處理, 尤其是新缸, 根本什麼都未開始運作. 將枝紅白管轉返白管啦, 會唔夠光o架.
啡藻用有 "吸" 嘴形o既工作魚先最有用, 所以我建議用 細條o既虎紋琵琶, 如你看過舊文, 都應看過.

p.s. 主題請用些有意義的, 已幫你改了, 對管理文章會有很大幫助的. 謝謝. 有時間也可看看板規.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-11-15 00:41 
離線
頭像

舊 post 話珍珠螺 vs 啡藻好丫, search "珍珠螺" :

http://www2.aqugrass.com/phpBB2/viewtop ... F%5D%C1%B3

http://www2.aqugrass.com/phpBB2/viewtop ... F%5D%C1%B3

不過成功後如大量繁殖, 就要再靜多條紅肚鳳凰.. 或者送晒佢地走 :)

當然如 search 啡藻, 有更多資料 :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-11-15 02:48 
離線
頭像

是否所有蝦都會食藻的??
在搜尋中得知,大珍珠蝦較易養喎??

我已有兩條琵琶,但好似冇咩效(食藻方面),它們好似會食沉底的食物
一條飛狐鼠,但只食魚糧。

會不會我開燈時間太長呢?一日十小時,因為我見D水草放氣泡,
以為已經適應了?!所以照這裡的前輩(舊文章)的指示,加根肥、液肥
和10hr 燈和 DIY CO2..........

我得8"水,魚店的人說已經夠.........我又被騙嗎?
他們還說,紅光可幫助光合作用.........魚店的人說的............

對不起......那麼多問題............

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-11-15 11:12 
離線
管理員
頭像

是新缸, 一開始就不用照那麼長時間, 不用落根, 液肥.
唔係所有蝦都食藻,蝦是雜食性的. 大和沼蝦是較粗生, 不過亦會咬草.
魚係有好o野食時, 梗係食好o野啦, 仲同你食齋咩..
如果是真的植物燈, 波長是會較紅, 會加速植物生長, 不過唔適合水草缸用, 而且你的紅白管都唔係植物燈.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-11-15 13:00 
離線
頭像

我估我買的的應該是植物燈,因為是很淡的紅色,照落水都唔覺
紅,

我估都是買螺好似有效些,但怕佢繁殖,
如果下一隻,還會繁殖嗎?

回頂端
 個人資料