水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-28 20:04

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 8 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2010-06-16 13:44 
離線

有無人用緊淘x網入面化學原料自制肥(貨品已到.開始試驗)已補相
有無人用緊化學原料自制肥,,,想在淘x原配方料 配方为配200ml的剂量
K2SO4:
8.7g,MgSO4.7H2O
4.0g,H3BO4:[size=+0]
0.03g,FeSO4.7H2O
0.12g
MnSO4.4H2O
0.04gZnSO4.7H2O
0.18gCuSO4.5H2O
0.05gEDTA:
0.47g黄腐酸8G
本配方全部是用 AR级(分析纯 试剂 采用电子天平称的 全部精确到0.01G
制作方法: 200ML 的水一定要用蒸馏水
1 .将FeSO4、ZnSO4CuSO4、MnSO4与3.9克EDTA混合

用100ml蒸馏水溶解(放置一段时间使各元素充分进行螯和),

2 .再将其他元素用100ml水溶解,可以稍微加热两个溶液混合在一起就兑入可以了

買黎試下... 最緊要得5得,,
http://www.uwants.com/viewthread.php?ti ... e=1&extra=

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-07-04 12:52 
離線
頭像

呢隻野緊系得啦
我在一德路買
系鉀同鎂用得多
另問
黃腐酸在那兒可買到,是液體嗎

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-07-11 21:52 
離線

黃腐酸一齊訂的,,,不是液體,,是粉黎,,仔仔,,,想問下e隻好定是ada那一隻好le,,

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-07-28 16:02 
離線
頭像

識玩緊系呢隻過引
ada無得diy
pm我點買黃腐酸可以嗎,好有興趣
其他藥品,你玩熟左先自己買500g用成世
最過引系用沙種陽草都得

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-08-20 06:43 
離線
頭像

大大,有冇地址俾黎去下望下呀 :) ?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-09-10 20:11 
離線
頭像

我買左了....不過我諗兩樣混合液兩者都一定用熱水先可以...因為好難溶...
如果有興趣者上(逃)佬網有得買...2個半一包...一次過買10包加埋$30蚊運費
我記得65蚊交易,兩日送到...溝完個支野好似水(早)店之前都有賣個支$88蚊既24味 :ugeek:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-01-04 11:44 
離線
頭像

師兄,用後感覺如何
不會爆藻吧

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-12-24 20:10 
離線

唔知師兄試用效果如何呢??