水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-29 01:06

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 9 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-01-17 23:25 
離線
頭像

請問各位,上星期四我開了一個新缸,用了9Lada黑泥一包卡比ph5.kh10,到今天還未落co2,但前日落了co2test,發覺co2test巳是淺綠色近黃,可解未落co2但co2test會吟底呢! :???:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-01-17 23:46 
離線
頭像

應該係個缸的phosphate太高,
影響左讀數. 建議你check 一check~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-01-18 00:12 
離線
頭像

請問燐酸鹽的英文簡寫是什麼?謝謝你ai.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-01-18 09:11 
離線

不過我知co2同ph有直接關係, 當ph低(因你用了黑泥)就代表co2足夠, 所以試劑都係用這個原理去測試co2的高低. 試想想, ph測試器都係用這個原理去控制co2開關.

唔知對不對.

:wink:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-01-18 10:29 
離線

如果你係用dupla co2 tester
會因kh低於4而令tester無法正確顯示
出現無論co2多寡tester都會顯示co2水平過高
:smile:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-01-18 12:01 
離線
頭像

如無記錯phosphate 是PO4.
在正常情況下, kh 是缸內唯一的ph buffer, kh,ph, co2 三樣數值係互相影響住的, co2 testkit 亦是用此原理. 可是當缸內phosphate 過高, 或是你用了 phosphate base 的 ph up/down,
phosphate 就會取代 kh 成為缸內的 ph buffer,
擾亂左kh,ph, co2 三樣數值的關係.
:smile: :smile:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-01-19 00:08 
離線
頭像

果然無錯,po4真的高了超過1,但ph同kh都高了,ph5.5-kh13,唔知有否關係,及點解po4會高呢?仲有今天我加了co2,1秒1粒泡31升水,是否要中指
,及我落了4粒小形紅色火山石有否關係呢?請指教! :???:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-01-21 22:44 
離線
頭像

KH13--->太高囉, 你唔係用ada黑泥的嗎? :???: :???:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-01-21 23:36 
離線
頭像

Sorry:A.I.
我的khtest用錯了,所以至吟高,實數是4先真,
thank you! :razz:

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序