水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-28 22:00

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 8 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2002-08-06 22:33 
離線
管理員
頭像

八月二十五日 - 廣州行
行程 :
1. 早上七時四十五分, 到達上水火車站, 向羅湖車頭方向等, 會等至八時左右就會走啦. 記得準時或 call 我吧.
2. 希望可以趕及八時四十分到廣州直通火車吧.
3. 預計十時左右會到花地灣市場.
4. 約一點去食午飯吧.
5. 下午可以去清平路, 大南路, 或回到花地灣補貨啦..
6. 回程可乘火車或長巴. (和魚友商議, 坐巴士回程應該會較方便, 等我去問問班次先)

注意:

1. 廣州多數用人民幣, 大家可以在香港兌換(安全些) 或在羅湖關閘的銀行/店舖兌換, 現時大約是 1 對 1.05吧. 恕不接受信用卡, 冇 EPS, 全部現金交易, 帶卡都冇用, 留係屋企啦. 不過記得帶身份證, 回鄉證/卡呀.

2. 全程車費 :
火車 - 香港到羅湖 : 用八達通
火車 - 深圳<>廣州 : RMB75 一程
地鐵 - 廣州東站<>花地/黃沙 : RMB6 一程
的士 - 花地到清平路 : RMB 十多元一程(四個人)
巴士 - 廣州到九龍 : RMB/HKD 一百元一位
一個人整個行程大約要 RMB200-250

3. 飲料/食品 : 最好帶定支水啦, 唔係好敢係街邊買O野飲. 酒樓同大間O既食店就沒有問題.

4. 有乜買 : 水草, 魚, 石材, 沈木, 水冷, 濾水器, 光管, 水族用品, 攝子(水草鉗), 長剪刀.... 等等. 有意買O野, 就帶多O的彈藥, 加個背囊, 買重O野就拉架車仔啦. 不過最好係香港魚街格下價先, 去到時就知可量力而買, 盡情還價(多數開貴價先, 就算標O左價都照還啦).

5. 可以的話, 記緊量度好要求呎吋, 再帶多把拉呎, 到時可以量度.

6. 人身安全 : 各安天命, 自願自顧自助 :b 不過個附近好安全O既, 聯群結隊就冇有怕.

有pm 我的, 都已經傳了我的電話給你了, 到時聯絡吧. 收唔到可能漏o左啦, pm 我啦.

最後由 SuperCTW 於 2002-09-14 17:10 編輯,總共編輯了 2 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-08-06 23:29 
離線

等我來做個建議
芳村沒有地方吃飯`
如果在芳村吃飯的要到路尾有間叫南海美食的酒樓
品質不錯价錢又便宜~
還有一間就是在買寵物用品附近~
是吃面的~价錢可以`
吃院飯可以做地鐵去黃沙站~
走10分鐘的路就可以到清平市場
要去大南路的就可以做地鐵去公園前站經過北京路去到麗都大酒店
問下人就知道`還可以在北京路附近購物那里的潮流也好多~
飲料/食品其實可以在一些小買部買~
有各式汽水和飲料/食品~
買也就不好買進口貨~
价錢會比香港不是差好多~
除非妳識人
如果買魚就去陶翠拉~他的魚不錯~又多異性
還有一間就是永佳不過還小的門口有几長異形的相`
買器材就去誼苑~他出價會比其他店平的~
買石頭就去景石居
買書就去魚文化
買草去廁所附近的店
回程可以去中國大酒店做巴士~1830尾班車
100問

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-08-15 22:24 
離線
eShop 店長
頭像

有魚友剛剛去完廣州告訴我, 那裡有虎紋石(極似青龍石)都係$2大陸斤, 有興趣的朋友, 記得帶車仔呢!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-08-19 00:05 
離線

http://www.fish3000.com/dispbbs.asp?boa ... &ID=120881

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-08-29 09:23 
離線

小余兄,你好似仲熟过我喔,我都无记店名,你一定经常去啦,^_^

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-09-03 15:54 
離線
頭像

to:super兄and魚友們~~

我聽廣州同事講近期火車站附近搶o野扒o野好狼死呀,雖然唔知係唔係,不過都希望各位小心d~~~^^

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-09-03 22:27 
離線
頭像

So far 回來到現在都無人講俾人扒0野
多謝關心

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-06-03 22:31 
離線
頭像

大家上黎广州都係小心D好,火车站果D地方治安吾係几好~~
如果要住宿最好都係稳间好D就酒店

花地湾好多鱼档都係狮子开大口,不过选择就可以多D同埋多D野买
清平路星期五下午买野都可以压低D个价钱,新开左间"无间草"係果度卖鱼鱼最贵既,不过响果度有好多野卖!同埋买左之后个老细会教你点用!其他果D档口D老细经常水D客

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 8 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案