水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-29 07:57

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 6 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2004-02-27 04:52 
離線
頭像

各位前輩:
小弟有好多種草問題,想請各前輩幫幫忙,thx
小弟有個室外魚池,放左d草同睡蓮(當然有魚),而且我係用井水
d草唔知點解唔再青綠又冇乜生氣?
我表哥做法一樣,但又冇事.我請問
有什麼用品測試ph值?
如果水量超大有什麼辦法去降ph值
那kh又是什麼? :j
多謝各位幫忙

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-27 09:09 
離線
管理員
頭像

小池塘種草, 見人都係用個盤加泥再種草, 成盤放係池塘入面, 唔知你有冇呢.

井水一般都係硬水, 用 test kit 測個 ph 同kh, gh 吧, 太硬真係種唔到草, 魚都怕有問題呀, 個池整了多久, 會不會紅毛泥溶入太多物質呀.

咁多水想軟化, 代價最平, 應該是用軟水樹脂吧, 建議你都新填地街一帶, 有不少大型濾水器材公司, 應該會幫到你.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-28 00:57 
離線
頭像

hi 小銘子,

都唔知幫唔幫到你..CLICK入去參考下佢的config..
http://showcase.aquatic-gardeners.org/2 ... y=4&vol=-1

記得老通玩過室外魚池, 風車草上了水都好漂亮^^, 香港的水塘邊都有好多風車草, 我外公的魚池也有種 (不過係很久以前的事)

我成日發夢...放紅菊(或其他Cabombaceae sp.的草)入水池, 久了就長出蓮蓬般的葉, 之後長出小花, 蜜蜂呀...蜻蜓點水呀....一定會好靚. 而且Cabombaceae sp.的草偏小小硬性, 又不用大量CO2, 我試過keep到10KH都唔死... =P

加油~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-28 01:00 
離線
頭像

據我所知,英泥係會慢慢地咁滲出鹼,會令水變硬。
睇你個魚池都好新,相信要沈好耐同換好多次水先得。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-28 09:09 
離線
頭像

你個池比一般o既大,但係比較淺&晒.
至於ph,kh,gh 我諗會難搞dd,話晒,池水咁大,又見唔到有乜濾水池...
遲多幾日會出現綠水tim喎!!

如果種番同區出品,應該冇乜問題.

民6:24-26

老通Tony
圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-28 12:47 
離線

植物可降低硬度在花街浮水植物~豬"也母"蓮它們對水質降硬好有效,且價格非常平宜.

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 6 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案