水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-05-06 00:00

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 202 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 567891011 ... 14  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-11-23 23:21 
離線
頭像

唔......這樣的格仔,有點怪怪的。像是認犯 :-n06 :-n06
引言回覆:
下次有 party 將會再度上演無格版本,千萬別錯過啦!

幾時呀。是不是12月呀好心急呀 :c

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-11-23 23:42 
離線
頭像

Part II
大家都聽得很留神,Amen 唔需要大聲講都無問題,因為全場得佢一把聲。 :-n06 :-n06

1653: 講到用笙石做素材,立刻攞件 「大」sample 比大家睇。

1830: 水陸缸全景,張相局部推光咗,令水景較易睇到。

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

我的 60 吋 Community Tank 紀錄
viewtopic.php?f=5&t=66429

JazZ Cafe - 水族主題的蒲點
viewtopic.php?f=9&t=56663

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-11-23 23:53 
離線

哎吔~大可惜啦
mid term test 去唔到...... :l
祝生意蒸蒸日上~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-11-24 02:21 
離線
頭像

alexyim 寫:
唔......這樣的格仔,有點怪怪的。像是認犯 :-n06 :-n06
引言回覆:
下次有 party 將會再度上演無格版本,千萬別錯過啦!

幾時呀。是不是12月呀好心急呀 :c

睇大圍啦,由其他魚友發起好D喎!

smelly_cat 寫:
哎吔~大可惜啦
mid term test 去唔到...... :l
祝生意蒸蒸日上~

No problem Smelly_cat, 讀書緊要D,考完試再約魚友上來啦! :-n05 :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-11-24 10:37 
離線
頭像

那天有冇學生??
全部都係成人???

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-11-24 22:22 
離線
頭像

hkboy036 寫:
那天有冇學生??
全部都係成人???

學生就一定有.不過見到得1個

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-11-24 22:42 
離線

劍桃太郎 寫:
hkboy036 寫:
那天有冇學生??
全部都係成人???

點只一個呀,Candy123同我兩個女都係學生啦 :-n04 :-n04 :c :c :c

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-11-24 22:48 
離線
頭像

師奶仔 寫:
劍桃太郎 寫:
hkboy036 寫:
那天有冇學生??
全部都係成人???

點只一個呀,Candy123同我兩個女都係學生啦 :-n04 :-n04 :c :c :c

鏍c女玩陸龜唔玩草.你快d毒你兩個囡囡玩草啦.
仲有一個學生.大肥個仔.唸唸下果日都幾多細佬.包括我 :c :c

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-11-24 23:08 
離線

劍桃太郎 寫:
師奶仔 寫:
劍桃太郎 寫:
hkboy036 寫:
那天有冇學生??
全部都係成人???

鏍c女玩陸龜唔玩草.你快d毒你兩個囡囡玩草啦.
仲有一個學生.大肥個仔.唸唸下果日都幾多細佬.包括我 :c :c

我自己都係種到d草半死不活,佢地兩個都係開咗幾個缸仔養吓魚仔咁好喇 :b :b

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-11-25 01:40 
離線
頭像

勁呀~ 當日太多人唔識, 小弟未能跟各位一一打招呼, 真是可惜~

大家好, 再打一次招呼, 我係大白菜~ :e

殷實商人及Andy, 唔駛祝你地成功, 因為已經真的十分成功. :-n05 :-n05 :-n05

圖檔
http://killieclub.hk

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-11-25 09:05 
離線
頭像

在這里...請允許小二哥插入一個小插曲...
下面是小二哥發的一個pm...相信marvintai兄不會介意...

發送 :: 內容
收件人: marvintai
marvin兄...你好...
小二哥想證實一下...那天在Jazz Cafe Party...
我們是不是見過面...
你是不是給過小二哥一張名片...
因為兄沒有在小二哥的本子上寫下名字和電話...
第二天早上...小二哥的太太幫小二哥洗衣服...
把兄的名片連衣服一起...放到洗衣機洗了...
非常非常的對不起...
所以小二哥在那篇party感想的貼文里...
實在實在沒有辦法...把兄的名字寫上...
因為名片被洗衣機洗得縐巴爛...無法辨認...
打電話問幾位朋友...大家又都因為見到太多人而忘記邊個搭邊個...
剛才看到兄貼的廣州深圳一遊的貼文...好才有你的相...小二哥一下子認出是你...所以趕快發此pm給兄...向兄說聲對不起...

這個小插曲可以起兩個作用...
第1) 向大家補充...那天來的...小二哥見到的衆多朋友中...還有一位叫marvintai 兄......
第2) 好彩marvin兄影相沒把眼晴遮住...讓小二哥容易認出...... :-n06 :-n06 :-n06 :-n06 ......

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-11-25 14:40 
離線
頭像

終於執晒D相,出住D唔駛打格嘅,夜D再出埋其他 :c :c

先來幾張草缸, 1842 最 cute, D 新燈沿住玻璃群遊!

個缸係 84" x 26" x 32"., 1145L capacity, 用緊個 170L 的滴瀘缸和一個 2400L /hr 濾桶,5 枝 150W 鹵仔 加三枝 36W PL 作補助,因 cafe 的 opening hour 長過 8 小時,有 3 枝 PL 頂住咁熄咗鹵仔都唔會得失D客。希望聖誕前可成景。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-11-25 14:43 
離線
頭像

Part 4

慈鯛缸係 64" x 24" x 32",800L capacity, 假滴瀘,Atman 1500 燈用 3x 14000K Solar Max 鹵仔加 6x24W 藍 PL,好多人問點解放沉木和水榕,因為專業慈鯛缸好小落木和草。

其實因為個缸是向大街的雙面缸,所以是與我們的 outdoor banner 連成一起的,要讓街外人望到個缸的擺設,單用石砌的話會用好多石,大量減小缸內空間和叠得高較易 collapse (我自己堅持砌景自用唔落膠水,可以間中搬石小改),所以加左兩件蓮花木。咁加咗木無葉又覺得太蕭條,於是加埋水榕,亦想試下水榕可否在咁高 pH 下生長。

現缸中有約 20 條慈鯛,都是較便宜的大路貨色。缸中有一小群魚 BB, 相信是藏在其中一條魚的口中跟來的,最多試過同一時間見到 4 條。

1837B 水陸缸拍自 GL 手,用了外閃,令唔夠光的水景部份可見世面。 1831B 似唔似大型噴泉太陽?嫌唔夠大的話我地仲有一棵超大型的! :-n04 :-n04

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-11-26 02:38 
離線
頭像

Part 5

魚友們明顯集中在梳化區,坐無虛席仲要企位 (1826),同一時間另一面未有魚缸就冷清清 (1832)。

全晚最大收獲係同鏍絲女合照 (1908) :-n04 :-n04

最後由 Andy Kong 於 2005-11-26 05:03 編輯,總共編輯了 2 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-11-26 02:45 
離線
頭像

多謝太陽草老人和友板送來兩個 SS grade 蛋糕,令 party 氣氛更上一層樓。 GL 和我大舅 Reno 大刀一揮,各魚友立刻可以大快大哚。

切完蛋糕後影團體相,大家非常,極度地客氣,請極都未齊人。 :d :d

全日共 約60 位魚友填了 form,估計總出席人數約 8x 人 :-n05 :-n05

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 202 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 567891011 ... 14  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :