水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-27 04:49

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 117 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 45678
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2009-07-28 22:59 
離線

點解個壓力錶得一個吧架?唔係要三個吧咩? :?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-07-29 13:17 
離線

正係好鬼屎丫~果到d野~
我岩岩~cleck過~放過入水試過又流氣啦~
條友d功夫真係好差~~
都唔知係我支氣~放係有冷氣既地方一凍一熱~
都唔知係佢問題定係我問題丫~
錢事少丫~要拎出去事大丫嗎~又重喎~
應該唔會丫~無咁易有事嫁~

T5MO 8w L:10:00a-2:30p 10p-3;p ADAT8X4 7PM-3AM
DIYCO2:1-2 bub/sec CO2SET 2BUB/SEC
Aqua Soil africana ADA 1代
草類:矮珍珠莫絲 牛毛氈,松草,紅蝴蝶,迷矮
密蜂虾,小醜燈 藍眼,小精靈,大和蝦

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-07-31 16:35 
離線

早前攞左兩支同款同l去差氣,佢比左個新請既後生仔幫我差氣,
到今日應該用左一至兩星期,依家有一支居然無氣… :ugeek:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-08-01 00:35 
離線

义氣呢家嘢個人覺得真係有啲撞手神,
我嗰支就係0.75 24寸缸兩秒三個泡,
試過最短命係用三個月,最長命就係舊年12月20號用到依家。
兩個錶郁都未陏過,同樣都係利發义氣。人手入氣係咁上下架喇!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-08-02 03:34 
離線

佢果到d野~真係呢~唔係咁得丫d功夫~不個態度都可以既~都叫做有責任~會搞返掂~

入得唔好~仲要~入得唔夠滿啦~
入氣果陣咪會凍丫~冷嘲熱諷大家都識嫁啦~
我問條友仔~幾多先叫滿~佢話~80-90叫滿嫁啦~因為e家凍丫~
返到屋企~去到70咋~

老細既咪好少少囉~多佢少少囉~去到80~
岩岩我前果幾日~拎去整~
無啦啦又流氣~個師父仔~功夫真係一般~
得返好少~我cleck過~之後連氣都出唔到氣~
果個女人係幾好人~等~到老細返黎~講左幾句~
幫我搞整之餘仲打返滿支氣~
但都唔係好滿~之前成支氣流晒照收我錢~
今次唔收~條氣都順返d~不~真係好鬼重呢~

T5MO 8w L:10:00a-2:30p 10p-3;p ADAT8X4 7PM-3AM
DIYCO2:1-2 bub/sec CO2SET 2BUB/SEC

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-09-02 18:17 
離線
頭像

借個位問下,請問有冇師兄知道~
宜家o係利x行買枝(1kg or 2kg鋁樽,雙錶頭連電磁閥)賣緊幾多錢呀? :)

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-10-16 22:11 
離線

我果時7月到買~1.2kg鋁樽,雙錶頭連電磁閥~要$950囉~
2kg果d我唔記得啦~
你去睇下囉~

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-11-24 00:38 
離線

敢嘅服務態度,我淨系想知你跌花左果個樽去左邊?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-11-29 13:16 
離線
頭像

入氣收費唔多老實
一時就2kg收$70
一時就收$80
一時自己面懵出聲就收$70
一時自己唔出聲就要俾$80
而家去左隔兩間入.唔駛嘈=$70
超過50個巴,足氣

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-01-20 01:42 
離線
頭像

To be fair. So much better if you can see the boss... Mr. Hau he would be much reliable and patient to answer your questions...you can call to ask when he'd be in shop.

My last re-charge is about Dec 09, last last recharge is July. Both case performed by a young guy. $30 each. I think they are ok.

I remember One recharge on average last 3-4 months. (I turned on Co2 all days non-stop 1s 1 bubble) 750g ...

The set bought since 2006 and electronic valve. work until now. The meter...though... broken once in first 6 month. replaced with another one for free.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-01-23 09:03 
離線

我入左兩次, 都係HKD40/kg.
但最近我買左個J牌CO2溶解桶(全密封式, 24小時都有強水流經過), 發覺每日都有不可溶於水D空氣積存在桶內, 積存氣體每日都會增加.

空氣成份: 氮78%(難溶於水), 氧21%(可溶於水), 氬0.09%, 其他....
所以, 我估計積存氣體應該係氮氣.

因此, 我認為利發入D CO2含有大量氮氣. 回想入氣時, 尾段會開動壓縮機, 這個動作就是把一般空氣打入樽內以增加重量(收費係按重量計算). 又或者, 由消防氣樽抽取D CO2氣體本身就含一定比例氮氣, 氮氣一樣可以用來滅火.
之前我用UP牌氣石, 只會留意氣泡大細, 根本唔會理其成份. 今次經驗令我留意成份問題, 唔好剩係計一秒幾多個泡.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-01-24 11:38 
離線
頭像

咁講法,而問下供應商貨品是否100%

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 117 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 45678

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :