水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-30 07:50

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 30 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : 入氣,個樽爆炸
未閱讀文章發表於 : 2010-12-03 19:43 
離線

今日去利發行入氣,有個後生幫我搞,見佢好生手,連個制開關都未知又比老細鬧,好經辛苦才幫我入好,之後我返工司途中,突然間湃一聲,個樽狂噴氣,個手抽凍到結冰,好在周圍無乜人,但都有行人和我都比佢嚇親!好彩唔係搭緊地鐵,如果唔係,就大鍋啦!之後返去比老細睇,佢話係我個樽塊保險片老化,唔關係氣壓太大時,但我心唸有無噤Q丫,佢老板重話要收我三十蚊,我想瑰保險片噤細又係銅造加上個後生又噤生手,所以想問下大家有無試過和平下理!不過佢噤唔專業,以後都係去返新基入算啦!

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: 入氣,個樽爆炸
未閱讀文章發表於 : 2010-12-04 19:04 
離線
頭像

我上次去入氣, 都係個新手幫我入, 入完之後就俾返個樽我... 不過係真係得個樽, 唔記得裝返個錶頭 :somad:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-12-04 21:34 
離線
頭像

係。上次有個阿叔(不是老闆),搞左半個鐘搞唔掂。之後老闆候生返到,兩下搞掂。我好多時打個電話問下:「候生,你等陣係鋪頭嘛?」

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-12-13 09:18 
離線
頭像

利發行义爆錶唔係1-2次嘅新聞啦,search下,我都唔明點解咁多人推利發行? :helpless:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-12-13 15:52 
離線
頭像

隔離x寶ok喎

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-12-13 18:05 
離線

minsc99 寫:
隔離x寶ok喎

x寶依家叉氣幾多錢?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-12-13 19:49 
離線
頭像

40 for 0.5kg

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-12-14 20:26 
離線

goldenfish74 寫:
minsc99 寫:
隔離x寶ok喎

x寶依家叉氣幾多錢?

x寶就無去過!

新基 前個月先叉過,$35 1L 樽!幾分鐘搞點!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-01-25 14:07 
離線
頭像

唉...我響佢度買的錶頭/電池閥用左兩年好似漏氣添...諗住下個星期帶出去check 下順便叉氣,而家都唔知仲搵唔搵佢叉氣好..

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-01-26 16:01 
離線
頭像

去隔離叉,真係好足,又好態度...

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-01-27 12:21 
離線
頭像

差CO2其實真係好費時, 又唔近魚街 :helpless:

草缸: 24"x10"x14"
蝦缸: 16''x10"x12"
底泥: ADA
石材: 火山石
燈管: T5HO (6500K) 24Wx2
開燈: 9 Hrs
過濾: Atman CF-1000 x2
水冷: 海利 HC-150A 24度C
CO2: UP 1L + A151雙錶(2泡/秒)
pH: 6.5~6.8(pH Controller)
草蝦缸水冷串聯共用
氣泡式除油器

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-02-02 15:53 
離線
頭像

我都三天前爆左

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-02-02 17:15 
離線
頭像

魚缸風雲 寫:
我都三天前爆左

Wow...點解會爆ga?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-02-02 19:21 
離線
頭像

去大角咀入氣,入完睇下個錶係20,返到屋企睇係到40,爆錶都係40,唔敢攪支野住,
過幾小時就爆左大閘掣,轉頭即刻出去買過支 :cry: :cry:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-02-13 20:49 
離線

魚缸風雲 寫:
去大角咀入氣,入完睇下個錶係20,返到屋企睇係到40,爆錶都係40,唔敢攪支野住,
過幾小時就爆左大閘掣,轉頭即刻出去買過支 :cry: :cry:

師兄去邊間入到咁?

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 30 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :