水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-30 14:36

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 30 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12
發表人 內容
 文章主題 : Re: 入氣,個樽爆炸
未閱讀文章發表於 : 2011-02-14 10:10 
離線
頭像

魚缸風雲 寫:
去大角咀入氣,入完睇下個錶係20,返到屋企睇係到40,爆錶都係40,唔敢攪支野住,
過幾小時就爆左大閘掣,轉頭即刻出去買過支 :cry: :cry:

你個錶頭係單錶頭? 可唔可以post張錶頭既相上黎睇下邊隻錶頭出事, 因為就你既讀數, 極不尋常。
因為如果係無減壓裝置既錶頭, 如果開盡個樽個大制而祗係靠個微調去頂著個樽入面既內壓係好危險, 亦有D係無樽身大制既連身錶頭, 如果你個樽有打側放過,而樽入面又有水氣, 即係液化CO2有機會接觸到個錶頭內部裝置, 因CO2加水都幾酸,會加速錶頭老化, 所以個保險閥亦無咁耐用。
至於你話差完個錶20, 而回到屋企40, 證明個錶頭內壓力不段上升, 我唔知你個錶頭既讀數係咩單位, 但一般個樽滿唔滿都好, 祗要重有液化既CO2係入面, 都會一直保持50-70 bar 內壓, 而你個錶讀數係20既話, 好大可能已經係輸出壓, 咁真係已經好高,重要不斷升, 唔爆就奇!
其實如果遇到樽頭讀數不斷升, 就一定要馬上關左個大制, 再開大微調放左錶頭入面果度氣, 再重新開大制調節, 如問題仍然存在, 就要攞去差氣處check下。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-02-19 01:10 
離線
頭像

theodore.kwan 寫:
魚缸風雲 寫:
去大角咀入氣,入完睇下個錶係20,返到屋企睇係到40,爆錶都係40,唔敢攪支野住,
過幾小時就爆左大閘掣,轉頭即刻出去買過支 :cry: :cry:

師兄去邊間入到咁?

個樽本身在魚街賣,後來去利X改樽,加電池閥及錶頭,
之後每次都要去返佢度入氣.
我去到時,老闆一望就話要維修,唔知佢點睇到有事!

最後由 魚缸風雲 於 2011-02-19 01:32 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-02-19 01:22 
離線
頭像

更正,係10度及20度.
多謝GWU兄的分析,樽係單錶頭,我拿回家時有張個樽擺橫放,
諗唔到咁都有事.
幸好唔係在巴士上爆,唔係都幾煩下....... :cry:
學到野,下次有咩事幾大都關左大掣先.

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

最後由 魚缸風雲 於 2011-02-19 01:57 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-02-19 01:45 
離線
頭像

加多2張相.

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-02-22 14:40 
離線

最近過年前拎個1.5L去利X行叉氣,返到屋企聽到有聲,再上番錶頭樽內壓竟然去到90幾差5多100Bar!!!
於是即刻(放氣),以後都5會再去利X行 8-)

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-02-22 16:35 
離線
頭像

哩類單錶頭要用真係要小心D, 可能佢地都知D O ring或零件會比較快老化所以幫你轉左去, 其實哩類錶頭完本可能唔係比CO2用, 祗係比壓縮空氣之類,所以先咁多事。10bar 輸出壓已經極唔正常一般輸出壓都會在5bar左右, 微調同電磁閥都已經有機會頂唔順, 何況20bar, 想唔爆就怪。而且這種連錶頭大制,差氣時液化CO2直入, 好傷個錶頭, 唔似一般CO2樽, 差氣時錶頭可以折左出黎。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-03-02 03:45 
離線
頭像

根本係結構性問題,呢種樽好似好方便有埋錶頭,但其實極之唔安全同唔專業,上面Gary兄已經仔細分析講解呢類結合嘅問題,爆樽係遲早嘅事。
另外作為用家消費者都要負番小小責任,購買CO2設備時應該細心留意,了解一下產品結構同安全性,自然可以減低突發意外嘅風險。

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-03-22 16:47 
離線
頭像

GWU 寫:
哩類單錶頭要用真係要小心D, 可能佢地都知D O ring或零件會比較快老化所以幫你轉左去, 其實哩類錶頭完本可能唔係比CO2用, 祗係比壓縮空氣之類,所以先咁多事。10bar 輸出壓已經極唔正常一般輸出壓都會在5bar左右, 微調同電磁閥都已經有機會頂唔順, 何況20bar, 想唔爆就怪。而且這種連錶頭大制,差氣時液化CO2直入, 好傷個錶頭, 唔似一般CO2樽, 差氣時錶頭可以折左出黎。

Daniel^~^ 寫:
根本係結構性問題,呢種樽好似好方便有埋錶頭,但其實極之唔安全同唔專業,上面Gary兄已經仔細分析講解呢類結合嘅問題,爆樽係遲早嘅事。
另外作為用家消費者都要負番小小責任,購買CO2設備時應該細心留意,了解一下產品結構同安全性,自然可以減低突發意外嘅風險。

非常同意,我之前貪平,買了上述樽加錶頭,依家已經掉咗。^^" :teach:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-03-30 00:21 
離線

其實見佢地賣啲樽貨色好差,每次去入氣我都好驚佢入爆樽,次次見都入到一頭煙。 :o

Lighting: LED 3:00pm-10:30pm
CO2: 1 bubble/sec 24 Hours
ADA Amazonia I

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-04-15 01:46 
離線

我都係去利x行成set買5L裝加兩個電閥,用左一個月,成支co2用哂,跟住拎番去入,順口問下個老細係咪支嘢漏氣,跟入條友一口話無,問我一秒幾泡,我同佢講30"缸一秒二泡
,佢話2kg氣一秒兩泡,一個月用哂好正常,咁我迷已為係囉,跟手落左魚街買嘢,同D人吹開水,D鋪頭sale話我支嘢一定漏氣,無可能5L一個月ko左!!叫我番屋企check吓,令到番
屋企一check先知個錶頭同電池閥之間漏氣,所以我已後都唔會再幫襯佢!!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-04-15 10:06 
離線
頭像

Pxccl528 寫:
我都係去利x行成set買5L裝加兩個電閥,用左一個月,成支co2用哂,跟住拎番去入,順口問下個老細係咪支嘢漏氣,跟入條友一口話無,問我一秒幾泡,我同佢講30"缸一秒二泡
,佢話2kg氣一秒兩泡,一個月用哂好正常,咁我迷已為係囉,跟手落左魚街買嘢,同D人吹開水,D鋪頭sale話我支嘢一定漏氣,無可能5L一個月ko左!!叫我番屋企check吓,令到番
屋企一check先知個錶頭同電池閥之間漏氣,所以我已後都唔會再幫襯佢!!

不過, 佢地D樽又比出面的平D. 所以我在佢地度買, 去第二度叉氣.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-05-01 23:08 
離線
頭像

Pxccl528 寫:

唔係話,你問下佢識唔識,我1.6L,每秒2-3粒,每天9個鐘次次都用約半年左右.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2012-01-15 17:49 
離線

新手咩都唔識,準備去入氣,好彩睇一睇姐

咁有邊間係有保証的?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2012-01-15 18:00 
離線

怕怕

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2012-01-16 22:02 
離線

我未用過co2,原來要學咁多野,原底以為買個u牌套裝就ok,現在心大心細,都唔知邊種好,太貴的又玩不起。

DIY CO2 (檸檬酸+小蘇打)每秒2粒
電子水冷。 28-29度
暖管 22-23度 (停用)
角螺x7 黑線飛狐x2 燈魚x9
水榕,矮柳。

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 30 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :