水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-05-10 02:10

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 6 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : 用咩相機影魚缸?
未閱讀文章發表於 : 2009-09-30 02:42 
離線
頭像

其實之前都有 C 兄講過,到某階段就玩攝影。因為一般 DC 影唔到草缸靚樣 ( 本身已經唔係好得,影出黎仲死多兩錢 ),
最近 DSLR 「單反」愈來愈平,$ 4,xxx 就有交易,大家點睇?

依到都有多位攝影高手,影 d 相好靚下。對於入門「單反」機 ( 如 D 3000 ) 點睇呀?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-10-07 16:47 
離線

你個DC 有無手動模式?
如果你了解光圈快門原理, 用DC都影得好好加

如果你買左DSLR 但唔識光圈快門, 一樣影得唔好加喳  :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-10-09 00:17 
離線
頭像

有道理!
我新買部「聰明」DC 太聰明啦!好容易用,對焦又快又準,偏偏手動模式無快門及光圈調較!對住魚缸燈影就變番「傻瓜」 :somad:
缺少快門先決及光圈先決的選擇,影唔到較淺「景深」,d 魚又唔會停低唔游任我影,好難捕捉 :helpless:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-10-13 15:48 
離線
頭像

買部DSLR+MARCO LEN+外閃~
用AUTO MODE影都一樣唔差!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-10-20 17:28 
離線

matchung 寫:
買部DSLR+MARCO LEN+外閃~
用AUTO MODE影都一樣唔差!

呢三樣野價錢夠買一套好靚既魚缸啦 :cry:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-10-22 14:49 
離線

師兄,我想買部G10,有冇咩提議?

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 6 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Majestic-12 [Bot]

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :