水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-06-17 03:14

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 30 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : 真係佛都有火!!
未閱讀文章發表於 : 2010-04-12 23:55 
離線

繼上次2月28號買左部水貨阿提卡之後,唉 諗住都算 好命用幾年囉(水木林x)
點知去到3月13號就打左柴 到3月15號我就拎番部野比佢整 佢聲稱話要送番去維修部檢查同整
過左4日 佢叫我去拎機 話只係d線鬆左 已經駁番好 無問題...
好啦...本身要考試 但都出去拎...出到去...我都唔知佢有心定無意...當我面試機 一試...下..???有整過咩...都係error喎
即時...火都黎...咁你話所謂既師傅試過機話無問題..點解而家又係error呢? 係未有心玩我 耍我落黎.? 大佬我都唔係住得近
之後我每隔4~5日就打去問一次 佢都話未知未答到我幾時有機拎 一陣又話我人為損壞 要比錢先整到...我問佢點人為 佢又答我唔到...
我話 下?? 上次你話鬆線 今次又人為 咁即係點.? 發現要錢就問我拎.?定係乘機又掠多筆!?
咁之後我都有托人幫我問...亞瑪遜肯幫我整...之後我即刻打番去水木林x 問多佢一次 喂 你係未100%會整得好 ? 如果唔係就比番我 我搵人整
咁佢話師傅試左幾日機 無問題喎 放完假左右就拎得機啦... 咁我未放心囉...因為探長又要覆人...咁我未托佢同亞瑪遜話..唔需要代維修了..
之後一路拖拖拖...拖到今日...4月12日 先有機拎...諗住無死喇掛...岩岩番黎一駁好...一調校果時...哇...又係error!
我來來回回拎住部20幾30磅既機都唔知幾多次...!即時火滾打去問 佢又話晏d覆我...
家陣我又唔可以再拎去亞瑪遜整 兩頭唔到岸...人都癲

係呢段期間 我亦去機電署匯報此事 有落口供..睇下會唔會起訴佢..

岩岩打黎又話要寄去韓國整 又要我比錢 大佬..!!你玩我咩...香港都搞成我成個月 寄去韓國點知你係未搞一年半載..而且憑咩我仲要信你..?又係你拍心口話得..而家唔得 又想逼我就範

有時我都唔明..點解打開門口做生意 咁唔老實又咁"算死草"為左部機 打破自己既商譽...我都唔知講咩好..!

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: 真係佛都有火!!
未閱讀文章發表於 : 2010-04-13 00:01 
離線

因為係香港地做生意...佢既$係佢點解要幫你出,.,,而你既$都係佢...所以佢一定要最大得益

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-04-13 00:59 
離線

:helpless: 深表同情。
呢家我都好少去呢度買野。
雖然呢間舖有好多做景o既大大,
但我覺得呢間舖d野又唔係平,
又唔會特別照顧o下d客仔。(可能我呢d魚毛唔係佢d target啦...)
魚街咁多間舖,真係唔係話一定要幫趁佢的。
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
有一次我見到佢d沉木組好得意,唔係用螺絲而係用d好似糞便o既東西黐埋,
我就問佢果d係乜野黎o架...其中一位大大(唔係老細)竟然話「唔知喎」。跟住擰轉頭。
我就覺得好心灰,根本係趕客。估唔到網上一向祟拜o既大大竟然係咁冷漠的。
或者我係想偷師,但係老實講句我相信呢幾位大大做景成長過程之中所有技巧冇偷過師咩?
再者呢個年代資訊咁發達真係冇秘密。我過左幾日去鴨記都已經搵到差唔多的了,唔使求你。
就係呢一次我對呢間舖改觀了...或者係自己期望太高,諗多左姐!! :(

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-04-13 09:56 
離線

算啦...香港咁多人...如果我係老細..日日咁多人係度迫又問野...但問完又唔一定買...俾我都到無熱誠....
最緊要係俾$果下開心...番到家又用得開心

最後由 TTKan 於 2010-04-13 12:40 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-04-13 12:06 
離線

睇魚街臭名遠播都未摺的店就知,客人多您一個唔多,少您一個唔少!
現實都是係利子當頭,商人都是唯利是圖,唔同玩交心咩!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-04-13 12:51 
離線
頭像

Yes, 深表同情 x 2 :embs:
Very disappointed! 就係呢一次我對呢間舖改觀了, 呢家我都好少去呢度買野 x 2

Totally agree..點解打開門口做生意 咁唔老實又咁"算死草"為左部機, 又係你拍心口話得..而家唔得 又想逼我就範, 打破自己既商譽!

Ha....一陣又話我人為損壞, 要比錢先整到, 要比錢寄去韓國整? :o NO WAY!
This is not the communication problem between you and them as discussed before (hong vs water good). They promise to provide you the warranty service and it's their cost unless they mentioned it to you before (I think they do not). This is the integrity problem!

Suggest to share your real case in other forum such as "aqua farm" to give them pressure and let more people know the true face "唔老實" + "算死草" of this shop

Suggest not to trust this shop any more. 拎去亞瑪遜整 is the most effective way as 20幾30磅既機 is really difficult to carry :embs: . Hope they'll fix the error problem permanently.

Yes, 去機電署匯報此事 hope they'll do something. If not, Apply Daily News is also a good channel ;) .

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-04-13 14:04 
離線

先感謝各位師兄的支持,
今天致電了機電署那邊問過情況,佢地話 對方有安全規格證書,所以冇賣d唔合規格既電器產品
所以close了case...
可能要看消委會有沒有可能跟進了

THX Triuo兄既suggest

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-04-13 15:07 
離線
頭像

U're welcome! Hope you'll fix the machine soon.

"今天致電了機電署那邊問過情況,佢地話 對方有安全規格證書"
I think 安全規格證書 is for hong good and interesting to learn that it also applicable to water good (as specification may be different).

Yours come with 2 or 3 "leg" socket plug?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-04-13 18:06 
離線

3腳的 不過看得出是後期換的...
機電署表示 水 行貨佢唔會理...只要有張證書可以賣就得...
其他既不滿 要同消委會講...

岩岩拎左部機出亞馬信 果度比人整...好彩人地肯..
當我搭緊車果時..佢已經打黎話..壞左個溫控 換番就ok..咁我就當然叫佢換埋..比番零件錢..
但我都唔會再去搵水木果班友搞...搞左我成個月 一陣又話線鬆一陣又話電路板壞 都唔知佢有冇整過就真

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-04-13 18:08 
離線

整番早就最好啦~ 你講一講我都會留意下呢間野~

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-04-13 19:29 
離線
頭像

Congratulation! Good service form Amazon.

"當我搭緊車果時..佢已經打黎話"

It seems the error problem is so simple! I guess 水木果班友 try to fix it by themselves and that's why they 月 一陣又話線鬆一陣又話電路板壞. Yes, they 冇整過就真! Force U to pay and they'll send it to local electrical technician for repair.

They break the regulation if they sell it with 2 腳 plug.

機電署表示 水 行貨佢唔會理...只要有張證書可以賣就得...
As I know, some water good would use different model number as minor changes in the specification. I think it's lucky that both hong and water goods are coming with same number in your case (e.g. EHIEM comes with different model no.). If not, the certificate would be invalid to the water good.

Lastly, I'll classify this shop as aBLACK SHOP as
they are totally IRRESPONSIBLE! :oops:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-04-13 19:39 
離線

齋看造景偷師,我諗唔會收錢啩,
生意人是這樣的了,我有親戚做生意的仲恐怖。
打工仔唔明的了

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-04-13 20:18 
離線
頭像

生意人 $$$ :omg:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-04-14 00:06 
離線

各位師兄:
由呢件事既開始到現在既結束,小弟間接或直接地連累了不少蝦友/魚友,在此致歉。
小弟愚昧無知,首次處理呢d事件,卻搞到一鍋泡,亦得失了不少師兄,唔夠成熟,亦無思前想後就行事。
小弟承諾以後不會再有類似的魯莽行為,望各位能給予改過的機會!
亦懇請各位師兄,不要再就此post作任何評論,謝謝!
Benny

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-04-14 10:14 
離線

這樣結尾,感覺您私下給人打壓?
沒有良好溝通,是賣方該反省!您何需致歉!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 30 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :