水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-05-24 10:10

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 24 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2009-01-20 21:08 
離線

玩水草玩左1 年多, 之前用12" X 7"1/2 X 10" 1/2 缸, EDEN 501 + 8W T5 X2
又種莫絲, 又紅蝴蝶, 迷你矮珍珠,牛毛, 眼見自己開始對水草有點認識, 而ADA II 泥又開始變粉, 想換個大一點魚缸, 可種多一點草之餘, 亦可多養一點魚,因地方所限, 老婆大人唔想買個太大既缸, 18" 係首選, 又見EDEN出左 511, 拍住個缸放, 個櫃都夠位, 唔使用2213放地下, 但市面上18" 多是 18" X 12" X12", 闊12"太太唔建議, 因我放缸個櫃是12"深, 太太唔想用盡個櫃既深度, 故一直搵搵搵, 問過訂造1個18"X 11" X12" 缸要成$200, 搵下搵到 ADA 有個17"1/2 " X 9"1/2 X 12" 缸, 但問過大黑店訂貨要3個月, $365 (如紙水升要加價), 成日經過問都話要訂, 今日出開MK 做野, "的" 起心肝, 大黑店剛開鋪入去諗住訂一個, 點知個STAFF 話剛剛有貨返, 問一下佢個大佬可唔可以有一個俾我 (個價要$440, 比水草X平$60), 叫我先留電話, 等佢大佬返後問左之後覆我 :) ,叫我留電話, 咁我 即刻CALL 定太太報定案先 ;)

做完野成12點幾都未CALL我, 即刻行返去大黑店, 個STAFF 話可以賣一個比我自 :omg: :omg: , 即入, 去埋卡X買埋EDEN 511, 返大黑買埋ADA II黑泥 + POWER SAND返屋企 :omg: :omg: :omg:

而家待過完年轉缸, 同諗緊用咩燈具 :? :?

我自己想用D牌T8 15W X2, 但怕唔夠光 :o

各位大大, 燈具有咩好建議?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-01-20 22:15 
離線

ADA 17" 缸 expensive

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-01-20 22:47 
離線
頭像

戰鬥員 寫:
玩水草玩左1 年多, 之前用12" X 7"1/2 X 10" 1/2 缸, EDEN 501 + 8W T5 X2
又種莫絲, 又紅蝴蝶, 迷你矮珍珠,牛毛, 眼見自己開始對水草有點認識, 而ADA II 泥又開始變粉, 想換個大一點魚缸, 可種多一點草之餘, 亦可多養一點魚,因地方所限, 老婆大人唔想買個太大既缸, 18" 係首選, 又見EDEN出左 511, 拍住個缸放, 個櫃都夠位, 唔使用2213放地下, 但市面上18" 多是 18" X 12" X12", 闊12"太太唔建議, 因我放缸個櫃是12"深, 太太唔想用盡個櫃既深度, 故一直搵搵搵, 問過訂造1個18"X 11" X12" 缸要成$200, 搵下搵到 ADA 有個17"1/2 " X 9"1/2 X 12" 缸, 但問過大黑店訂貨要3個月, $365 (如紙水升要加價), 成日經過問都話要訂, 今日出開MK 做野, "的" 起心肝, 大黑店剛開鋪入去諗住訂一個, 點知個STAFF 話剛剛有貨返, 問一下佢個大佬可唔可以有一個俾我 (個價要$440, 比水草X平$60), 叫我先留電話, 等佢大佬返後問左之後覆我 :) ,叫我留電話, 咁我 即刻CALL 定太太報定案先 ;)

做完野成12點幾都未CALL我, 即刻行返去大黑店, 個STAFF 話可以賣一個比我自 :omg: :omg: , 即入, 去埋卡X買埋EDEN 511, 返大黑買埋ADA II黑泥 + POWER SAND返屋企 :omg: :omg: :omg:

玩ada pl 或pl

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-01-20 22:52 
離線
頭像

ADA45cm缸用T8/15Wx3 最perfect.
但市面應該無.
過度期可用 Dazs Superlight T8/15Wx2, 換上ADA-NA水草管.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-01-20 23:04 
離線

我都係咁考慮, 但我怕唔夠光!

如果唔夠光, 我重有支pl18w可以加上去 :redface:

如果唔係就考慮UP牌 18寸PL燈 27W X2

i
老師鮮師 寫:
ADA45cm缸用T8/15Wx3 最perfect.
但市面應該無.
過度期可用 Dazs Superlight T8/15Wx2, 換上ADA-NA水草管.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-01-20 23:22 
離線
頭像

戰鬥員 寫:
我都係咁考慮, 但我怕唔夠光!
如果唔夠光, 我重有支pl18w可以加上去 :redface:
如果唔係就考慮UP牌 18寸PL燈 27W X2

PL 18W係唔夠用的. 已有失敗例子.
除非你D泥好厚.

UP牌 18寸PL燈 27W X2支燈色溫幾多K?
27W PL是日規的, 將來買管貴到入肉!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-01-20 23:26 
離線

PL 18W係唔夠用的. 已有失敗例子.
除非你D泥好厚.

如果用2 x 15w 都唔夠, 再加PL 18W = 48W

UP牌 18寸PL燈 27W X2支燈色溫幾多K?
27W PL是日規的, 將來買管貴到入肉!

6500K, 請問日規是甚麼意思?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-01-20 23:33 
離線
頭像

戰鬥員 寫:
如果用2 x 15w 都唔夠, 再加PL 18W = 48W

因為PL/18W既長度係22cm, 即是唔夠長照哂個缸(45cm), 有死位, 所以雖然火數夠但實際係唔得既.

戰鬥員 寫:
請問日規是甚麼意思?

看圖, 左邊係日規格, 右邊係歐洲規格.
日規27W百多圓一支(大陸野就$40), 歐洲規格36W先係$30蚊.

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

最後由 老師鮮師 於 2009-01-21 00:00 編輯,總共編輯了 2 次。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-01-20 23:37 
離線

明白晒, 多謝!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-01-21 09:16 
離線

老師鮮師 寫:
戰鬥員 寫:

因為PL/18W既長度係22cm, 即是唔夠長照哂個缸(45cm), 有死位, 所以雖然火數夠但實際係唔得既.

戰鬥員 寫:
請問日規是甚麼意思?

看圖, 左邊係日規格, 右邊係歐洲規格.
日規27W百多圓一支(大陸野就$40), 歐洲規格36W先係$30蚊.

老師真係更!!! :grin:
anyway....cyber aqua 16w x3 其實o唔ok?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-01-21 09:19 
離線

戰鬥員 寫:

想請問一下呢個價錢係do! aqua定係 ada?
邊樹產地?
and 511 有乜野特別?
thx!!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-01-21 15:57 
離線

ADA
MIC
511未開黎用, 不過我用501覺得幾好, 信eden 個牌子, 而個流量 又ok 便買

睇過up 牌27w x2 18寸PL燈實物了, 是歐洲規格的

p.s. 燈剛睇完, 好大可能用 T8 15w x 4 ada管 :grin: 深度會"突" 少少, 可以接受, 待過完年開缸前先作最後決定

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-01-22 16:08 
離線

正!!! :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-01-22 17:29 
離線

I wanna buy this ADA tank too. But appreciate if u can takes some photos for my reference

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-01-22 17:34 
離線

I wanna buy this ADA tank too. But appreciate if u can takes some photos for my reference

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 24 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Google [Bot]

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :