水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-06-17 10:07

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 59 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234
發表人 內容
 文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-20 12:02 
離線

我曾經也養過這魚 (ID Shark). 我好鐘意所以做過一DResearch.
其實佢地真係好慘。 可見有多少人根本唔在呼D魚慨生命,Research 都唔 Research, 鐘意就買。 以前自己買錯了,所以學了去好好珍惜每條魚的生命。

其實ID Shark 係Tailand 泰國一種食用魚,所以來價好Cheap。D 人就更加唔會珍惜。
如果你有5000 Gallons缸 養4 -5 條成一群再加上水流像泰國河一樣佢地先會開心健康。

ID Shark 有一種生得好大, 是世上最大的Freshwater fish ar. See link below...
http://news.nationalgeographic.com/news ... index.html

唉...每次在加拿大的Fish Store (加拿大賣好多) 見到此魚都好唔開心。希望將來唔會有咁多ID Shark 賣啦。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-20 20:36 
離線

講開又講,師兄你地知唔知地球上最危險的十種鯊魚係邊十種呀
有興趣我可以講比你地知架 :a

ps:其實我自己都好想講,不過問下你地意見先 :-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-20 21:07 
離線

Tiger Shark,
Great White Shark,
Hammerhead Shark,
Blue Shark

That are all I know. lol :c

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-20 21:19 
離線
頭像

achiinto 寫:
Tiger Shark,
Great White Shark,
Hammerhead Shark,
Blue Shark

That are all I know. lol :c
我識多個姥鯊.. :d

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-20 21:31 
離線
頭像

閃電大俠 寫:
講開又講,師兄你地知唔知地球上最危險的十種鯊魚係邊十種呀
有興趣我可以講比你地知架 :a

ps:其實我自己都好想講,不過問下你地意見先 :-n06

講黎聽下

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-20 21:35 
離線

等我倒數下啦,睇電視學的
危險度小至大(10為最少)
10.檸檬鯊
9.大青鯊
8.錐齒鯊
7.鎚頭雙繼鯊
6.黑色珊瑚鯊
5.灰青鯊
4.大洋白旗鯊
3.鼬鯊
2.大白鯊
1.牛公白眼鯊
點解大白鯊唔係第一呢?????
原來牛公白眼鯊勁就勁在佢咸淡水都可以生存到,所以有人叫佢做"無處不在的死神"
外國年中唔少細路o係水塘玩比佢咬死 :n
好彩香港的水質唔識合佢 :g

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-20 21:40 
離線
頭像

閃電大俠 寫:
10.檸檬鯊
9.大青鯊
8.錐齒鯊
7.鎚頭雙繼鯊
6.黑色珊瑚鯊
5.灰青鯊
4.大洋白旗鯊
3.鼬鯊
2.大白鯊
1.牛公白眼鯊
原來牛公白眼鯊勁就勁在佢咸淡水都可以生存到,所以有人叫佢做"無處不在的死神"
勁喎 :-n06 :-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-20 21:45 
離線

劍桃太郎 寫:
閃電大俠 寫:
10.檸檬鯊
9.大青鯊
8.錐齒鯊
7.鎚頭雙繼鯊
6.黑色珊瑚鯊
5.灰青鯊
4.大洋白旗鯊
3.鼬鯊
2.大白鯊
1.牛公白眼鯊
勁喎 :-n06 :-n06
開正我o個飯o者 :-n06 誇獎啦 :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-20 22:09 
離線
頭像

閃電大俠 寫:
10.檸檬鯊
9.大青鯊
8.錐齒鯊
7.鎚頭雙繼鯊
6.黑色珊瑚鯊
5.灰青鯊
4.大洋白旗鯊
3.鼬鯊
2.大白鯊
1.牛公白眼鯊

我都有睇過.但好多時都係推測.佢地都唔敢100%肯定係牛公白眼鯊做.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-20 22:20 
離線

但係冇可否認牛公白眼鯊的確係殺人高手
你諗下一落水就有機會比佢食喎,你都咪話唔恐怖 :d
o係亞馬遜河都有人見過佢呀 :m

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-21 11:11 
離線
頭像

(所有排名不分先後)

肥肥魚:

其實都唔算揀錯魚,只不過當時對鯊魚(鹹水鯊)生活習性的認知太少,才會有所唔解。

嚴格來說,真正既鯊魚並沒有「底棲型」或「水上型」之分,絕大部份既鯊魚都喜歡在水深的地方活動,只有在覓食時才會間中『溝』上水面。通常當鯊魚發現近水面處有獵物時,都會在深水的地方觀察一段時間,待時機成熟後才會一下子衝上水面攻擊獵物,試探或使其受傷,再慢慢將之吞噬。而我當時所期望的「將頂鰭露出水面滑行」,只是鯊魚眾多攻擊模式中的其中一種。所以很多時泳客只知道受鯊魚襲擊,而不見鯊魚既踪影,到見佢露鰭出水面時,就巳經太遲了。

ShrimpTheLittle:

絕對正確,鯊魚確實會待在同一個地方或附近一段頗長的時間,但只限於該處有充足的獵物,否則便會一走了之。

不過我養的那條鯊魚之所以終日呆在缸底,理由並不是因為它屬於「底棲型」或在「等搵食」,而是因為「水壓」的問題。正如先前所講,絕大部份的鯊魚都會在深水的地方活動,只有小部份生活於鹹、淡水間的鯊魚才會適合較淺水的環境。理由是因為鯊魚需要有高的水壓配合,才能全面發揮身體上所有得天獨厚的功能。要有高水壓,就必須要有高的水深。試問相比起海,一個可以擺放在屋內的魚缸可以造到有幾高水深?又可以產生幾多水壓?

所以對於我養的那條鯊魚來講,個魚缸就算水質有幾好,都無法模擬高水壓的這個環境特點(當時個缸約兩尺半高),情况就似被困在淺水區裏面一樣。覓食時上水面並非問題,但長時間就會影響機能,故我那條鯊魚唯有潛到魚缸的最低點。可惜缸底是平的,若然有更低的位置,相信它會選擇留在更低的地方。至於點解佢無游來游去,一來遊去邊都一樣低水壓,二來可保持體力(很多處於食物鍊頂層的動物,都有同樣的本性),三來可盡量避免被其他獵食者發現(也是本性之一,無論佢長大後有幾威猛,BB始終係BB,並沒有能力和其他成年獵食者對抗,雖然我知個缸只得佢一條魚,亦無打算加魚,但佢唔知),四來佢性格可能比較低調和內向(吓?),五來……自暴自棄掛……(講笑)。

jessechan、大猩猩王~:

唔……非常有智慧的一個問題。無錯,鯊魚唔游水確實會死!就正如你所講,因為佢無「泵」!

但等等,這只是限於沒有水流的地方才會發生。其實鯊魚並非無「泵」,只是個「泵」稍弱吧了。若果大家同時有養鹹水魚的經驗,都知道水草(或淡水魚)缸同鹹水缸最大的分別,並非淡水和鹹水之分,又或是要加化氮、鈣化、Ozone,以至到鹵素膽K數值等等的問題,而是最簡單的「水流」。

水草缸若水流大,就會產生「打風」的現象,所以過濾能力一定要高,但水流最好愈慢愈好。鹹水缸就要求多一樣,水流要快和均勻。但記着,是「快」,並不是「急」。快既水流可以幫助海水魚游泳、逃跑、獵食、和最重要的~呼吸。這也是淡水魚和鹹水魚最大的分別。所以淡水魚可以生活在一個慢甚至零水流的環境,例如屋企個水桶,打打氣,水質OK的話長時間並不是問題,但鹹水魚就不可能。因為自地球開始有海洋那天,我們的海洋都未曾靜止過,只要地球一直保持自轉,海浪一日都會繼續;相反地靜止的或慢水流的湖就到處可見。因此在海水魚,例如鯊魚等,的進化過程中,並不需要加强它們呼吸糸统的機能(即jessechan所講的「泵」),來適應慢甚至零水流的環境。莫講話鯊魚,基本上大部份鹹水魚若果在無或慢水流的地方唔游水,水流經鰓的機會減少,自然沒有辦法呼吸;但不斷地游又會增加能量的消耗,最終便會因體力透支而死。

所以我養的那條鯊魚呆在缸底並不是問題,只要水流足夠便可。

Andy Kong、panlo_hk:

一直以來我都好想參與意見,但因為太忙無時間,所以沒有隻字寫過。

對於兩位的見解,我非常的認同,若果我無理解錯誤,兩位所講的其實都是「責任」的問題。Andy Kong所講的是「對環境生態影響」的責任問題,而panlo_hk所講的是「個人飼養寵物心態」的責任問題,其實我相信兩者之間並不存在任何衝突,反而若果可以結合為一,我相信世界一定會變得更加美好!

先講Andy Kong的「對環境生態影響」的責任問題。

人類在大自然中所作的「貢獻」實在太多:過份地砍伐雨林令全球天氣改變、大量地開墾土地令很多動植物正處於絕種的危機之中、隨便放生、引進外來動物令原本棲息地應有的動物和植物絕種,一切一切都嚴重影響原本已經達致的生態平衡。結果呢?温室效應,令天災不斷,傷亡無數;臭氧層穿窿,令UV大量透射,人類患皮膚癌大增;動物亂放植物亂種,令農產品收成大損,動植物相關的傳染病不斷。那豈不是咎由自取?

舉個例子,澳洲在好耐以前有種唔知叫作甚麽的土生野兔,在文明社會還未入侵澳洲前到處可見。當文明社會踏足澳洲時,人們發覺這種野兔非常討厭,因為它們特別喜愛人類所種出來的農作物,便想辦法去消滅它們。初初移民澳洲的人發現跟隨所帶的家貓對付這種野兔非常了得,便大量從外地引進該種原本不屬於澳洲的家貓,放生去消滅野兔……。效果非常之好,只是用了短短的幾十年,野兔便絕跡於澳洲大陸了。人們正自高興的時候,發覺另外一個問題產生了:原本野兔會吃一種植物,該種植物是某種會吃農作物的昆蟲繁殖必需品。野兔沒有了,家貓亦唔會吃,於是乎該植物便大量繁殖。植物多了,昆蟲自然跟着多。不幸的是,該昆蟲對農作物的破壤力比野兔有過之而無不及!但問題還未完。放生出去的家貓由於適應能力强,好快便大量繁殖,而且為著生存,經過幾代時間的演變,由本身温馴的家貓變作兇狠而且大隻的野貓,不斷襲擊澳洲人所飼養的家禽和當地土生的小動物。到現在澳洲政府還沒有一套有效的方法去減少它們的數量,唯有見一隻,捉一隻。

因此不要小看一個好似好細既决定,因為只是一個決定,就可以引起很多無法挽救的影響,而這些影響很多時都並非立刻可見,可能要經過幾代,後果才會顯現。現代有門科學叫「環境管理學」,學的就是這些,簡單些就是「環保」(環保並非只研究垃圾處理的問題)。以前我們因為對環境學一無所知,犯錯有時在所難免。但如今我們知道了,點解還要去犯相同的錯誤呢?

所以希望各位想放生的朋友三思,若果想你既後代有機會享受一樣既大自然時,又唔清楚準備放生的對象會否對週圍的環境有所影響時,最好去請教一下專家,又或放棄放生的念頭,改為好好盡一下飼主的責任。

要知道大自然之所叫大「自然」,是因為一切都出於自然:自然生,自然死;自然出現,自然滅亡。若果你硬將一樣唔屬於該處的生物放在那兒,那就不再自然,「大自然」三個字就再沒有意思了。

再來講講panlo_hk的「個人飼養寵物心態」的責任問題。

先舉一個簡單的例子:

『我買咗一隻貓,買佢因為佢好得意,點知買了回來養了一段時間先知好惡搞,又要餵又要

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-21 14:18 
離線
頭像

littlepillow 寫:
(所有排名不分先後)

ShrimpTheLittle:

絕對正確,鯊魚確實會待在同一個地方或附近一段頗長的時間,但只限於該處有充足的獵物,否則便會一走了之。

不過我養的那條鯊魚之所以終日呆在缸底,理由並不是因為它屬於「底棲型」或在「等搵食」,而是因為「水壓」的問題。正如先前所講,絕大部份的鯊魚都會在深水的地方活動,只有小部份生活於鹹、淡水間的鯊魚才會適合較淺水的環境。理由是因為鯊魚需要有高的水壓配合,才能全面發揮身體上所有得天獨厚的功能。要有高水壓,就必須要有高的水深。試問相比起海,一個可以擺放在屋內的魚缸可以造到有幾高水深?又可以產生幾多水壓?

所以對於我養的那條鯊魚來講,個魚缸就算水質有幾好,都無法模擬高水壓的這個環境特點(當時個缸約兩尺半高),情况就似被困在淺水區裏面一樣。覓食時上水面並非問題,但長時間就會影響機能,故我那條鯊魚唯有潛到魚缸的最低點。可惜缸底是平的,若然有更低的位置,相信它會選擇留在更低的地方。至於點解佢無游來游去,一來遊去邊都一樣低水壓,二來可保持體力(很多處於食物鍊頂層的動物,都有同樣的本性),三來可盡量避免被其他獵食者發現(也是本性之一,無論佢長大後有幾威猛,BB始終係BB,並沒有能力和其他成年獵食者對抗,雖然我知個缸只得佢一條魚,亦無打算加魚,但佢唔知),四來佢性格可能比較低調和內向(吓?),五來……自暴自棄掛……(講笑)。

雖然你唔會再養鯊,但係呢條鯊魚都令你對佢地有好深的認識,好事好事

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re:
未閱讀文章發表於 : 2010-03-17 13:55 
離線

N年前還在外國生活時我都養過鯊魚,不過唔係淡水鯊,係鹹水鯊。學名?忘記了。由於當時年少無知,買的時候只要它是鯊魚、『英』就夠了,其他一切懶理;不過一定唔係『大白鯊』,但同『護士鯊』有九成相似。

個人就唔係好相信報導中所指的淡水大白鯊是大白鯊『類』,皆因大白鯊就是大白鯊,並唔存在甚麽淡水的大白鯊『類』。世上的大白鯊只有一種,英文叫做 Great White,就是電影中出現的那種。所以報導中出現的『大白鯊』三個字其實有點誤導,極其量只可以話係鯊科。再講,人類對於大白鯊的認識至今仍是少之有少,科學家連它怎樣繁殖,平時多去邊度蒲等都不大清楚;莫講話人工繁殖,連揾條野生大白鯊BB睇下都難。但有一點可以好肯定既係,大白鯊由恐龍時代至今都未曾進化過,可能因為它本身的機能已經太勁,唔再需要優化自己。

我買的鯊由於是二級受保護動物,買時需要經過嚴格的審查,証明你有足夠既設備去善待佢,唔似得香港咁,有名無實,一切從簡。

那條鯊魚我養了一年已經要放棄了,理由有二:

一)它實在生長得太快。我記得買回來時約有一尺長,九個月後已經超過兩尺半長,非常驚人。

二)它並非我想像中會似電影中游上水,將頂鰭露出水面滑行,而是終日呆在缺底,只是餵它時象徵式咁游兩步給你看,超過九成半的時間都在底沙上發呆。我有次忍耐不住,用竹筷子篤下佢個頭(我知……我知……都話咗年少無知囉……),結果佢都係無理我,游兩步走開。我想它一定是唔係太開心,屈在一個咁細既環境裏面(個缸已經有八尺長)。

結果呢,我將它放生── 當然唔係海啦,係到當地的市立水族館,而我就換回一次可以詳細參觀水族館運作設施的機會。有點不捨,但我相信它在水族館會生活得開心些。我後來時常都有去探佢,但水族館個缸實在太大,唔係常常可以見到,而且後來多了很多條差唔多樣的,都唔知邊條係佢。

至於點解唔放生大海?雖然年少無知,但當時都意識到:一來唔知它會否適應;二來唔知它若真的長大了,會否對周圉的環境造成影響(包括對人和其他生物),看來還是留給專家處理好些。

所以勸各位若想養鹹水鯊(淡水鯊未養過,但我相信都差不多),先要想清楚:一)究竟有沒有足夠的空間供它成長;二)若想放棄時,有沒有地方肯收留。買它時我已經知道當地市立水族館一定肯收留,但唔知香港海洋公園會唔會。

你做得好好呀, 同當地市立水族館都好好, 好一個圓滿故事.
可惜呢個故事好難向香港發生.
有咁既人,都好難搵咁口既機構, 所以養之前3思.

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re:
未閱讀文章發表於 : 2010-03-17 20:03 
離線
頭像

我認為你做得好岩0.0" 養唔到就應該唔好養

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 59 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :