水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-06-17 07:53

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 59 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-17 17:58 
離線
頭像

:c ...
panlo hk 同 andy kong...
呢度係唔比咁樣既... :b

回正題...
淡水鯊做剌身嚴佢唔會嫩口...
咁魚翅果部份唔知用唔用得呢??? :b

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-17 18:38 
離線
頭像

大猩猩王~ 寫:
引言回覆:
你估阿伯d肉會唔會嫩口

我諗唔會差得過牛皮掛 :c

引言回覆:
咁大條淡水魚做剌身? 唔好太高期望!

咸水好味o的..? :-n06

今日行過o的魚店..見到o的人將大白鯊個名改做小白鯊..
搞到條魚好似好cute 咁..o係度坤人又係錢作怪.. :-n07 唉!!

通常珊瑚魚/龍蝦做剌身就大條D好,但食淡水魚剌身就多數細細條,成條上。

魚街仲有D淡水小海豚,唔知係乜料,擔心緊! :n :n

我的 60 吋 Community Tank 紀錄
viewtopic.php?f=5&t=66429

JazZ Cafe - 水族主題的蒲點
viewtopic.php?f=9&t=56663

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-17 18:39 
離線
頭像

keisuke 寫:
:c ...
panlo hk 同 andy kong...
呢度係唔比咁樣既... :b
:b

你有無再遲D呀? :-n04 :-n04

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-17 20:12 
離線
頭像

小二哥請教一下:
引言回覆怎麼使用呀..
譬如:大猩猩王寫到:......
keisuke寫到:......
如何將引言用白色框框框住,然後加予回覆呢?請指教一下好嗎?謝謝 :d

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-17 20:50 
離線
頭像

小二哥 寫:
小二哥請教一下:
引言回覆怎麼使用呀..
如何將引言用白色框框框住,然後加予回覆呢?請指教一下好嗎?謝謝 :d

see his post in the up right corner has a icon marked `引言`?
press it, so simple :e

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-17 21:14 
離線
頭像

15 寫:
小二哥 寫:
小二哥請教一下:
引言回覆怎麼使用呀..

see his post in the up right corner has a icon marked `引言`?
試一下,看行不行?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-17 21:16 
離線
頭像

小二哥 寫:
15 寫:
小二哥 寫:
小二哥請教一下:
引言回覆怎麼使用呀..

試一下,看行不行?
哈,可以啦!謝謝你,15弟 :c

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-17 21:30 
離線
頭像

Andy Kong 寫:
其實文中亦有提到,所謂淡水大白屬貓魚科,即 catfish, 或譯做鯰魚科,即和魚街中最多人中招的倒游鯰 (FS 叫珍珠鼠) 同科!

在家中養,當然受個缸所限,大極有限,但如有人唔生性放生條魚,那可以在香港水質生都唔好話幾大就話唔埋了,唔好話 3M, 就算大過 1m, 在香港水塘已經足以稱霸武林了。所以大家千祈咪當吹水,要有正確的危機意識,為保護生態出一份力!

Panlo, 香港人口密度高,在市區人口密雜處養高危生物,要考慮的斷不止於比倒一個適合該動物o既環境屋住, 你又有會養到佢百年歸老o既決心!要完全防止意外,談何容易呀? :-n03
請問這種魚是不是平時我們俗稱它們叫塘角魚或嵌魚的同種?是雜食牲很強的魚種呀..

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-17 21:45 
離線
頭像

小二哥 寫:
請問這種魚是不是平時我們俗稱它們叫塘角魚或嵌魚的同種?是雜食牲很強的魚種呀..

新聞中所說的是魚街中非常常見的「大白鯊」,魚街賣的多是 2 -3吋左右。當然這不是真的鯊魚,只足各是鯰魚料中的其中一種。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-18 20:59 
離線
頭像

淡水中的大白鯊,可以活到比人還大,真够可怕!
它肚子里不知吃的什麽食物呀?魚啦、蝦啦、蟹啦、青蛙啦、可能還有貓呀、狗呀...真的不可想像...

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-18 23:49 
離線
頭像

littlepillow 寫:

二)而是終日呆在缸底,只是餵它時象徵式咁游兩步給你看,超過九成半的時間都在底沙上發呆。我有次忍耐不住,用竹筷子篤下佢個頭(我知……我知……都話咗年少無知囉……),結果佢都係無理我,游兩步走開。我想它一定是唔係太開心,屈在一個咁細既環境裏面(個缸已經有八尺長)。

問一下吧了,鯊魚唔係唔游就會死架咩

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-19 00:02 
離線
頭像

[quote="jessechan"][quote="littlepillow"]

二)而是終日呆在缸底,只是餵它時象徵式咁游兩步給你看,超過九成半的時間都在底沙上發呆。我有次忍耐不住,用竹筷子篤下佢個頭(我知……我知……都話

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-19 01:07 
離線
頭像

大猩猩王~ 寫:
睇動物片睇過..

大家都應該知道魚係要有水流過個鰓先吸到氧..
但鯊魚本身身體入面冇一個"泵"去抽水..
所以要靠不停游動先可以維持氧氣供應..

不過果時亦都睇過係有一種鯊魚有內置"泵".. :c

ps.o拿o拿o拿~錯o左唔準打架~

好,唔打架,我打你,你唔準還拖,咁人只係被打,唔算打架!
:-n16 :-n16 :-n16 :-n16 :-n16 :-n16 :-n16 :-n16 :-n16 :-n16 :-n16 :-n16 :
:-n16 :-n16 :-n16 :-n16 :-n16 :-n16 :-n16 :-n16 :-n16 :-n16 :-n16 :-n16
:-n16 :-n16 :-n16 :-n16 :-n16 :-n16 :-n16 :-n16 :-n16 :-n16 :-n16 :-n16

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-19 22:05 
離線
頭像

是不是有點...離題... :d
不知該如何接下去... :f

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-19 22:25 
離線
頭像

我以前養過E種魚,唔好睇佢地個樣好似好笨,其實佢地好惡.我岩岩買佢個陣就細細條,好有趣,但就食好多野,後來大左,就開始發惡.但佢地會(最愛)打夜戰.結果,我最愛果三條電光美人先後被殺.所以大家真係要小心.

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 59 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :