水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-06-17 08:35

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 59 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-11 12:47 
離線
頭像

先有金筆,後有大白鯊..水塘D魚魚唔洗要喇>_<

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-11 15:06 
離線
頭像

[quote]
那條鯊魚我養了一年已經要放棄了,理由有二:

一)它實在生長得太快。我記得買回來時約有一尺長,九個月後已經超過兩尺半長,非常驚人。

二)它並非我想像中會似電影中游上水,將頂鰭露出水面滑行,而是終日呆在缺底,只是餵它時象徵式咁游兩步給你看,超過九成半的時間都在底沙上發呆。我有次忍耐不住,用竹筷子篤下佢個頭(我知……我知……都話

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-11 15:28 
離線
頭像

[quote="肥肥魚"][quote]
那條鯊魚我養了一年已經要放棄了,理由有二:

一)它實在生長得太快。我記得買回來時約有一尺長,九個月後已經超過兩尺半長,非常驚人。

二)它並非我想像中會似電影中游上水,將頂鰭露出水面滑行,而是終日呆在缺底,只是餵它時象徵式咁游兩步給你看,超過九成半的時間都在底沙上發呆。我有次忍耐不住,用竹筷子篤下佢個頭(我知……我知……都話

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-12 00:19 
離線
頭像

其實文中亦有提到,所謂淡水大白屬貓魚科,即 catfish, 或譯做鯰魚科,即和魚街中最多人中招的倒游鯰 (FS 叫珍珠鼠) 同科!

在家中養,當然受個缸所限,大極有限,但如有人唔生性放生條魚,那可以在香港水質生都唔好話幾大就話唔埋了,唔好話 3M, 就算大過 1m, 在香港水塘已經足以稱霸武林了。所以大家千祈咪當吹水,要有正確的危機意識,為保護生態出一份力!

Panlo, 香港人口密度高,在市區人口密雜處養高危生物,要考慮的斷不止於比倒一個適合該動物o既環境屋住, 你又有會養到佢百年歸老o既決心!要完全防止意外,談何容易呀? :-n03

我的 60 吋 Community Tank 紀錄
viewtopic.php?f=5&t=66429

JazZ Cafe - 水族主題的蒲點
viewtopic.php?f=9&t=56663

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-12 01:58 
離線
頭像

Andy Kong 寫:
其實文中亦有提到,所謂淡水大白屬貓魚科,即 catfish, 或譯做鯰魚科,即和魚街中最多人中招的倒游鯰 (FS 叫珍珠鼠) 同科!

在家中養,當然受個缸所限,大極有限,但如有人唔生性放生條魚,那可以在香港水質生都唔好話幾大就話唔埋了,唔好話 3M, 就算大過 1m, 在香港水塘已經足以稱霸武林了。所以大家千祈咪當吹水,要有正確的危機意識,為保護生態出一份力!

Panlo, 香港人口密度高,在市區人口密雜處養高危生物,要考慮的斷不止於比倒一個適合該動物o既環境屋住, 你又有會養到佢百年歸老o既決心!要完全防止意外,談何容易呀? :-n03

非常同意你o既講法~~~但講到明係意外~~意外都可以防止o既咩...?如果意外都可以防止...就唔會日日都有車禍~~更何況~養老虎我只係打個比喻~~~而事實上在外國如果你真係比倒一個適合該動物o既環境屋住的話...的而且確係可以養老虎~當然~我相信一定要經過"鹽"格o既批核啦~~所以我o既意思係如果你真有 lee 個咁o既條件去養一隻老虎~我就覺得冇問題喇~~~
等如你會唔會話海洋公園養o左咁多鯊魚會令香港市民生命受威脅o丫?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-12 02:29 
離線
頭像

panlo_hk 寫:

非常同意你o既講法~~~但講到明係意外~~意外都可以防止o既咩...?如果意外都可以防止...就唔會日日都有車禍~~更何況~養老虎我只係打個比喻~~~而事實上在外國如果你真係比倒一個適合該動物o既環境屋住的話...的而且確係可以養老虎~當然~我相信一定要經過"鹽"格o既批核啦~~所以我o既意思係如果你真有 lee 個咁o既條件去養一隻老虎~我就覺得冇問題喇~~~
等如你會唔會話海洋公園養o左咁多鯊魚會令香港市民生命受威脅o丫?

咁我也只是 disagree 你的比喻, what's the problem with that?

意外唔可以完全避免,咁就無需去防止意外?那禁止非法改車,嚴懲醉酒駕駛,設立時速或道路使規限如雙白線,stop line, hard shoulder 等等算唔算防止車禍的一部份?這些預防意外的工作又是否没有價值。

我否定你所說的"比倒一個適合該動物o既環境屋住, 你又有會養到佢百年歸老o既決心" 是 necessary and sufficient 的條件去在市區人口密雜處養高危生物。你的海洋公園回應很難令人信服是和"在市區人口密雜處" 有直接關係。 而事實上在外國如果你要養老虎,一定不單止要比倒一個適合該動物o既環境屋住,仲有很多其他因素如 liability, ability to compensate, risk and implication to neighbourhood 等需考慮,而這些 issues 的 assessment, 並不是以該動物為出發點! Please don't oversimplify and generalise before you know the detail.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-12 11:34 
離線
頭像

panlo_hk 寫:

咁我也只是 disagree 你的比喻, what's the problem with that?

意外唔可以完全避免,咁就無需去防止意外?那禁止非法改車,嚴懲醉酒駕駛,設立時速或道路使規限如雙白線,stop line, hard shoulder 等等算唔算防止車禍的一部份?這些預防意外的工作又是否没有價值。

我否定你所說的"比倒一個適合該動物o既環境屋住, 你又有會養到佢百年歸老o既決心" 是 necessary and sufficient 的條件去在市區人口密雜處養高危生物。你的海洋公園回應很難令人信服是和"在市區人口密雜處" 有直接關係。 而事實上在外國如果你要養老虎,一定不單止要比倒一個適合該動物o既環境屋住,仲有很多其他因素如 liability, ability to compensate, risk and implication to neighbourhood 等需考慮,而這些 issues 的 assessment, 並不是以該動物為出發點! Please don't oversimplify and generalise before you know the detail.

Andy Kong 兄~我同你o既睇法同觀點唔同o者~~我一開始都冇講話o係市區人口密度高o既地方養老虎~~是你講o既~~我亦冇講到o係外國拿牌養老虎係件容易o既事~
英文我就唔太識喇~~不過你都係唔好張 d 自己o既幻想加落別人o既睇法度~~不過唔緊要o丫~~~大家睇法不同~亦無必要再講落去~我只係講出自己o既睇法~~如有得罪~請見諒~ :-n01

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-13 01:50 
離線
頭像

Panlo, 唔係想同你嘈,你出到聲鳴金收兵,本就不應再回下去,但你又要臨走咬人一口
引言回覆:
不過你都係唔好張 d 自己o既幻想加落別人o既睇法度~

咁又無理由唔澄清下。

你說
引言回覆:
我一開始都冇講話o係市區人口密度高o既地方養老虎~~是你講o既~

可否大家一齊回帶睇下:
panlo_hk發表於: 2005-07-11 12:40 寫:
我個人覺得...如果你係有條件比倒一個適合該動物o既環境屋住, 你又有會養到佢百年歸老o既決心o既話...基本上你話我知o係香港養老虎...我都覺得冇問題~~~ :f

我對你的回覆是:
Panlo, 香港人口密度高,在市區人口密雜處養高危生物,要考慮的斷不止於比倒一個適合該動物o既環境屋住, 你又有會養到佢百年歸老o既決心!要完全防止意外,談何容易呀?

我已在回文中指出問題在於“香港人口密度高,在市區人口密雜處養高危生物”,但明顯老兄對此大不以為然,並回文說:
panlo_hk發表於: 2005-07-12 01:58 寫:
~~~而事實上在外國如果你真係比倒一個適合該動物o既環境屋住的話...的而且確係可以養老虎~當然~我相信一定要經過"鹽"格o既批核啦~~所以我o既意思係如果你真有 lee 個咁o既條件去養一隻老虎~我就覺得冇問題喇~~~

請恕我理解能力低,原本講話o係市區人口密度高o既地方養老虎是我,唔係你!

大家的分歧在於我提出在「有條件比倒一個適合該動物o既環境屋住」是從動物作出發點去評審,這是不足夠的。我認同大家可以有不同的意見或觀點。我信道理越辯越明,亦嘗試以理作討論和交友的基礎。你不同意,不想再討論下去,無人拉住你唔比你走,但講到
引言回覆:
就太過莫須有了。 :-n16 :-n16 :-n16

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-13 02:02 
離線
頭像

Panlo, 唔係想同你嘈,你出到聲鳴金收兵,本就不應再回下去,但你又要臨走咬人一口
引言回覆:

咁又無理由唔澄清下。

你說
引言回覆:
我一開始都冇講話o係市區人口密度高o既地方養老虎~~是你講o既~

可否大家一齊回帶睇下:
panlo_hk發表於: 2005-07-11 12:40 寫:
我個人覺得...如果你係有條件比倒一個適合該動物o既環境屋住, 你又有會養到佢百年歸老o既決心o既話...基本上你話我知o係香港養老虎...我都覺得冇問題~~~ :f

我對你的回覆是:
Panlo, 香港人口密度高,在市區人口密雜處養高危生物,要考慮的斷不止於比倒一個適合該動物o既環境屋住, 你又有會養到佢百年歸老o既決心!要完全防止意外,談何容易呀?

我已在回文中指出問題在於“香港人口密度高,在市區人口密雜處養高危生物”,但明顯老兄對此大不以為然,並回文說:
panlo_hk發表於: 2005-07-12 01:58 寫:
~~~而事實上在外國如果你真係比倒一個適合該動物o既環境屋住的話...的而且確係可以養老虎~當然~我相信一定要經過"鹽"格o既批核啦~~所以我o既意思係如果你真有 lee 個咁o既條件去養一隻老虎~我就覺得冇問題喇~~~

請恕我理解能力低,原本講話o係市區人口密度高o既地方養老虎是我,唔係你!

大家的分歧在於我提出在「有條件比倒一個適合該動物o既環境屋住」是從動物作出發點去評審,這是不足夠的。我認同大家可以有不同的意見或觀點。我信道理越辯越明,亦嘗試以理作討論和交友的基礎。你不同意,不想再討論下去,無人拉住你唔比你走,但講到
引言回覆:
就太過莫須有了。 :-n16 :-n16 :-n16

算啦~~我唔想同你嘈~~~話不"投基"~~~
只是大家意見不合~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-17 03:12 
離線
頭像

在其他魚谷有人答我呢個文時提供以下照片,真係有三米長! :m :m :m

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-17 03:17 
離線
頭像

剌身好好味~ :d

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-17 09:21 
離線
頭像

大猩猩王~ 寫:
剌身好好味~ :d

咁大條淡水魚做剌身? 唔好太高期望! :e :e

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-17 16:13 
離線
頭像

引言回覆:
剌身好好味~

你估阿伯d肉會唔會嫩口 :b

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-17 17:39 
離線

:l 果日見到有兩個人又買左依d淡水鯊
立即想起這篇新聞 :k

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-07-17 17:50 
離線
頭像

引言回覆:
你估阿伯d肉會唔會嫩口

我諗唔會差得過牛皮掛 :c

引言回覆:
咁大條淡水魚做剌身? 唔好太高期望!

咸水好味o的..? :-n06

今日行過o的魚店..見到o的人將大白鯊個名改做小白鯊..
搞到條魚好似好cute 咁..o係度坤人又係錢作怪.. :-n07 唉!!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 59 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :