水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-06-16 04:43

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 14 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-01-09 22:33 
離線
頭像

今個星期都唔知行咩運,多缸魚都先後出現問題:
缸燈魚在加入六條皇帝燈後宣布全部染上白點,已第一時間依足劑量落 waterlife 的 protozin,兩日落一次,但過了八至十天仲未好,仲全部魚都染病,真係煩....

幾日前我最喜歡的金線皇冠做琶身上無故生了幾處白色的東西,最後證實應是外傷處生出的黴菌,要捉出來塗藍藥水,已塗兩次但仍未好....另一條綠皮皇冠做琶又有爛尾的問題....

到了今日,又發現藍袖母魚的眼有白朦病,諗落真係吹漲,對魚自己住晒一缸,近日公魚移走了只有母魚,o甘到出病,真係唔明點解...各位有無治白朦病的方法呢?

o甘仲未算,昨天去剪髮,撞正剪開那個兩個師傅無返,一個放假一個病假,好o拉,諗住求其找第二個剪o拉,就出事喇,剪左一個好似假髮o甘o既髮形,難看死了,俾女友笑左成日,今日又去第二間剪過,點知又撞正一個無心機的師傅,原本剪到一邊長一邊短,要叫才修好些少,真係激死。我諗我真係以後都無膽去剪髮喇,花了兩倍的錢及時間,換來只是一肚氣,d魚又未好番,真係......唉!!!!

:sad:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-01-10 09:53 
離線
管理員
頭像

嘻.. 新年才個多星期, 不要灰心吧, 否極泰來, 明天會更好喔.

不過如果生白點, 我都唔落藥了, 只有提高溫度, 肯吃食, 個多星期才沒事.

白朦病(朦眼) 好似係細菌感染, 試下用滅菌藥吧, 不然就要靠魚的體力了, 試過金眼之後變了盲俠.結果要放餌到它面前, 才會食呀.

:grin:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-01-10 11:10 
離線
頭像

真係唔到你唔信,獲獲新鮮獲獲金,昨晚沒有返家,叫家人幫忙關掉所有魚缸燈,點知有人將一個缸的拖版大制關了, 無錯燈係熄左,但成晚仲無埋左過濾同埋暖管,真係多得坉齯痋A好彩d魚暫時都好似無野,如果我對伊莉沙伯有事的話,我一定找人算賬!!

To SuperCTW,
謝謝你的鼓勵,我仲未灰心,都信明天會更好,但係有時d野真係好似撞邪o甘,真係唔用心情舒發區都唔得。 :wink:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-01-10 17:47 
離線
頭像

史卡德
放心吧 你缸缸魚

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-01-10 18:45 
離線
頭像

多謝 Tomy 的安慰,其實我只是說說罷了,對家人還能怎樣呢? :grin:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-01-11 13:56 
離線
頭像

請他們吃大

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-01-11 18:59 
離線
頭像

我怕呇a會反過來對付,如果我鼓勵呇a養埋一份的話。哈哈!! :razz:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-01-13 02:38 
離線
頭像

hi 史卡德,
i absolutely agree with you.
i never think to 鼓勵 my family to keep fishes.
if they don't scold me keep fishes, that is very very good.
hahaha
:lol: :lol: :lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-01-14 17:55 
離線
頭像

繼續努力吧 :wink:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-01-17 16:37 
離線
頭像

努力努力!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-01-18 02:17 
離線
頭像

唉!!!
惡運仍然持續,繼之前提過的皇冠隻澈寣A我再買了另一條,點知只是第三天就歸西了,仲要無外傷事前無任何徵象,真係唔知講咩好......今日歡天喜地走去買多一條金老虎,點知剛才返家又發現白點蜘蛛掛了,同樣是無傷無跡象....錢花了其實不緊要,魚魚無故死去令人傷心才是最致命的....
:cry:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-01-18 13:47 
離線
頭像

暫時忍手
可能貨源有問題
書說若運送時間過久 紫]餓過久 便永遠不吃一直至死
買時最好叫sales餵

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-01-18 18:32 
離線
頭像

其實我選魚已非常小心,有時好似驗屍o甘驗,見到連有部份 sales 都好不耐煩。基本上我不會買肚子下陷的紫]的,而最近死的肚子都滿滿的很正常。 :???:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-01-21 13:57 
離線
頭像

會不會魚民用魚藥捉魚? :???:

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 14 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時