水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-27 21:14

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 141 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 45678910  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-06-01 00:11 
離線
頭像

well GWU...
唔心多ga. 你有source比到我咪得lor

為什麼一定要白光? 為左你隻眼?
我家中黃色石英膽的光譜非常靚, 和natural light的差不多, 我想黃膽重紅, 白膽重藍/綠. 但是, philips的dimond pro白光石英膽的CRI有100, 我想是重綠光!!!

我再多口講一句, 我不贊成用太小的膽卻太大火數的燈做草缸照明.
BTW, 是另一個tropic了.

雖然Tropica有介紹用石英膽做小缸照明, 可是香港合用嗎?
歐洲夏天平均最多20多度, 夜晚仲要加外套(同香港的冬天差不多), 加上歐洲家庭多是沒有冷氣, 而且屋與屋之間非常空曠, 所以室溫多是清涼(正午也很清涼, 只要陽光去不到的地方, 就要加外套, 我不知道怎樣形容), 所以, 歐洲種草不煩溫度. 如果香港夏天用石英膽, 我怕降溫都幾煩. 加上石英膽那麼熱, 試想想energy loss的問題吧~ hehee... 很不環保! (除非, 歐洲當加溫作用la, 這樣便一舉兩得了!)

sorry~ sorry~ 我嚴重離題! sorry~ sorry~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-06-10 03:20 
離線
頭像

hoho...
消化完MKHo的資料, 最近終於有一點時間la...在14"高的缸(由缸頂到泥面)...試一試LED穿透力...
hehe....big suprise...hohoo

主角:
1 x LED module
- 20 pieces 鴨記 LED
- 1.44 watt
- 60 x 60mm
- 平面, 沒有反光板

去圖:
上移下 (沒有高的水草遮蔽)
圖檔 
hehe...到底ga...
(注意: hehe...用錯了white balance... 放心, 冇gum藍ga.)

closed up
圖檔
一圈光照的範圍(大約直徑110mm)...hehe... 光嗎? 好鬼舞台feel... 像跳ballet的青蛙皇子... hoho

同場加影
圖檔
小蝦蝦都來八掛一番...hoohoooo...個殼閃ma?
這是我weekend影的...影的時候都3:30am lu....我平時12:00am關燈... 我專登等d魚熟睡先影, 免得嚇親D魚... 點知...飛狐和小蝦蝦的好奇心比較強...hehe... 隻蝦仲立刻表演吃藻技巧呢 ^^" 其他魚就 .... ZzzZZZzzzzzzzzzzzz =P

上移下 (有高的水草遮蔽)
圖檔
看到曙光吧, 和第一張不同的, 也很有舞台feel..
(除了white balance, 此相和第一張的相機setting係一樣的)
(注意: 這張white balance已經fix好了 ^^")

closed up
圖檔
唔...比其他草遮了光...很暗...><

最後放影, 1 x LED module VS. 36W PL(縮小版) + 反光版
圖檔
其實, 我特意用黑紙遮蓋大部分的PL.. 用同一樣size的發光面和同一個相機setting影草作比較 ... 但當影相時, 才發現很不公平....hehe... 1.44W vs. 36W...>< 做左一晚傻仔!
但你們比較看吧~ @@

ps.
- 最新的TG LED還未到手, 要等等ar... TG新model一定更光.
- 由於LED在光譜上, 尚未統一, 不同牌子的LED也會有差別. 此LED是比較偏藍. (可以一看上幾個post的SPECTRUM2.jpg)
- 有時間就去plant center看看, Gomer大的hi-power LED已經領先la... ^^

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-06-10 09:10 
離線
頭像

winz,
您就好!! 心願完成了一部份。 :d 我一定全力支持你,繼續努力!!可以開始第二部份了。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-06-30 20:35 
離線

長篇大論的廢話,希望各位大哥請勿見笑。
小弟本來就是一

最後由 tangwf 於 2004-07-02 15:22 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-06-30 20:42 
離線

突然想到led在蝦缸中也許很合適,由於它效率高,不會怎麼熱,這樣蝦缸在夏天種需要多光的水草也可以

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-01 04:50 
離線
頭像

hi MKHo,
首先, 我真的好多謝你的幫助, 冇你的話我肯定要走很多冤枉路! 你啟發了我好多東西. 謝謝!! 也協助很多人完成心願呢~ =P 再三謝謝!!

hi tangwf,
唔打擾, 太客氣!

你的燈好像藍了一點 (如果係偏藍光, 應該是舊一批LED, 因為它還是用舊一批的型光粉.)
你可有此的LED的Lumen intensity的information?

tangwf 寫:
返之用在35cm以上的缸就會太大工程及太浪費了。

工程唔大, 貴ji ma.... 等! 一定等到佢平! 其實如果TG的spec係正確的話, high rank LED 的穿透力真係好強, 用在矮缸才是浪費!! 在矮缸用high rank LED可能會太強tim wor.

hi all,
我估唔到大家心急. 但 sorry....TG 方面說我們要的LED在日本的貨期要delay, 大約8月才到港. 耐心D.......... @@

其實我都等唔到, 我用了一個好rough好rough的方法試, 好百痴冇mug意義tim ga... 唔好笑 =P ... 因為我都好心急.

主角:
- MKHo的20 x 鴨記LEDs (1 x module)
- W70 x D85 x H90 mm 的超小缸 (水面距離LED大約18mm)
- Riccia fluitans (廘角苔)

日期:
由 6/12/04 , 16:00開始玩

setting:
- 冇CO2
- 冇肥
- 冇濾水器
- 冇水流
- 光照14:00 - 00:00
- 我頭幾天都好努力天天換水, 但之後...hehe.... 有心情先換水 =P (2-8天不定)
圖檔

圖檔
約兩小時已經有bubbles.

圖檔
bubbles大又左DD

圖檔
側邊也開始有bubbles

圖檔
bubbles再大DD

圖檔
由於沒有水流, 前一天的bubbles還在

圖檔
沒有大變化

圖檔
經過10小時的充電, bubbles幾大! =P

圖檔
左側的葉比較照唔到, 開始生褐色像藻的東西 =P. 但比起等一天時, 廘角苔開始向光生長了

圖檔
開始唔記得換水 =P

圖檔
hehe...緩慢生長... 冇肥, 冇CO2的營養不良怪物!!

希望吊著引先la....=P
for fun only!

回頂端
 個人資料  

文章主題 : [分享]
未閱讀文章發表於 : 2004-07-01 17:16 
離線

長篇大論的廢話,希望各位大哥請勿見笑。
小弟本來就是一

最後由 tangwf 於 2004-07-02 15:23 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-01 23:02 
離線
頭像

winz,
星期一就會立即開工,工作比較輕鬆了。真想不到led都可能令鹿角苔出bubbles,十分好玩。

tangwf,
多謝加入討論,就您的設計有些意見,不能用50 led 並聯的。因為設led forward voltage(Vfd) = 3.5 V,您說LED功率0.35W。
P=VI ,
I = P / V
I = 0.35 / 3.5 = 100mA

如果LED 是並聯,LED 電流是相加。
ie 50 x 100mA = 5000 mA = 5 A
3.5V 5A 的POWER SUPPLY是很大的問題。
可以考慮一下tklm兄及我post出的電路的提議。

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: [分享]
未閱讀文章發表於 : 2004-07-01 23:14 
離線
頭像

hello yangwf,
今日非常疲倦....但我最終忍不住要立刻回覆!!

[quote="tangwf"]不好意思,廠方沒有提供以上的資料,他們只是話這是一款最新的超白光LED

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-01 23:50 
離線

我想問問
鴨記邊隻led 既色好?
其實計落,led做水燈未必真係貴d
今日見超白光5蚊粒,100粒都係500,個架自己做好易,搵d金屬條同膠片就可以,用釘+鎚仔自己打孔(5mm鋁支我都係咁打,冇問題)
再用是但d野整好個外表
電既,用3v output囉,可以買到直接一隻牛

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-02 14:04 
離線
頭像

大家可以參考下,但是應用在海水缸。
http://www.servangle.net/reef/led/

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-02 15:07 
離線
頭像

Winz, MK,

點解唔試下直接郵購嗟?好多LED網都有喎?代理有時見銀碼細,唔想蘇你,
米用時間拖你o羅!!!

依!!聽講.........D草發霉都出泡o架喎.......唔通個D硫化氫泡泡
個實驗缸係...3無缸(除左有水,光之外,草草全部食自己)

砌LED,用LEGO玩具D現成凸位開孔,又可以砌架,引發失去的童真,唔錯化??

人地(老外)LED設計係比再生能源(風力,太陽能,潮水),直流用,變作可引發火警的高壓及交流電,今日來講都幾貴o架(設備)

PS

Sonny呢排都無聽書,又成日走堂,不過D學費比左老鴨,用6支超光LED電筒頂住下先!!!!係柄都唔好o甘重手呀!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-03 00:41 
離線
頭像

sonnywinter,

其實我已經做了數個鴨記白光led module 給我朋友試種空氣草的。等有新的豐田 (toyoda) 超白光LED可以比較。

引言回覆:
點解唔試下直接郵購嗟?好多LED網都有喎?代理有時見銀碼細,唔想蘇你,
米用時間拖你o羅!!!

我比較相信人"性本善",代理沒必要拖,如要用錢買,我完全願意(人工只是一般 :d )但如果有新的sample,何必買。

引言回覆:
依!!聽講.........D草發霉都出泡o架喎.......唔通個D硫化氫泡泡
個實驗缸係...3無缸(除左有水,光之外,草草全部食自己)

我相信winz無必要點您及我,以科學的精神,閣下可以用同樣設備重複winz的實驗,如果結果不同,可以指出winz的方法有問題。

引言回覆:
砌LED,用LEGO玩具D現成凸位開孔,又可以砌架,引發失去的童真,唔錯化??

人地(老外)LED設計係比再生能源(風力,太陽能,潮水),直流用,變作可引發火警的高壓及交流電,今日來講都幾貴o架(設備)

請不要介意,我是讀工程出身,自小以身為工程師為榮。LED設計不是因為"再生能源(風力,太陽能,潮水),直流用"設計的,再生能源不一定是直流。dc to ac or dc to ac 每天您也在用,價錢不貴(當然不是高壓)。LED也不一定要用dc 也可以用ac 的。

不過您使用鴨記LED電筒,其實也是個好方案。 :c  不過比較貴吧!!  

sonnywinter,以上看法不是希望大家駡戰,只想討論一下如何可能完成winz的實驗吧

utopia13,
 您的問題十分難答,因為鴨記白光LED,是沒有SPEC.或DATA SHEET。老實說都是相差不多。

或者用以下說法比較好。 :c

”我年老,有老花。可以在鴨記街頭買老花鏡自己試;或者到眼鏡店由驗光師做。”您自己選吧! :d    

最後由 MKHo 於 2004-07-03 01:22 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-03 01:15 
離線

好佩服各位師兄的精神,勇於嘗試實驗,佩服、等各位的實驗結果。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-03 03:17 
離線
頭像

halo,
今日又非常疲倦(真衰...最近各大shopping mall頻頻sale =P)....叫著自己去ZZZzzzz, 唔好覆post, 又要覆!

tangwf,
冇人天生係無所不知, 天才天生在萬物上也只是呆子. 你不是什麼"白痴", 有進步的人才是智者.
請你不要介意我的坦率, 我係好sensitive的人, 出post後都好擔心自己說話太直接 (真的!), 但我是不懂說話的人, 如果你有hard feeling, 敬請見諒!
其實我係最怕有人誤會實驗結果 (因為我可以想像到不是人人也可以完全消化到這果個post的information), 之後到處亂傳... 人言可畏! 我唔想白費心機! 希望你見諒! (其實我都好大壓力, super兄個網好多人ar!)

anyways, 好歡迎你加入討論! 肯動手的人一定不會是"白痴"! 但了解多些才動手, 這樣才會減少走"冤枉路"喔~

utopia13,
我都同意"led做水燈未必真係貴d", 有數計... TG(toyoda) LED -- 約$4-4.5 @ (最少 200 pcs 一 pack), 價錢要視符日本紙水而定.
還有電費呢?
hehe.... 你好心水清

ps.但我唔知捍LED/底版要幾多錢, 如果MKHo唔幫忙, 我出去問過, 香港人工都要約$500... @@

MKHo,
個Website好正式! 謝謝! (看來我也要keep著research, LED發展太快.....hehe...最近懶了, 真慚愧!)
我相信sonnywinter兄係冇惡意的, 因為佢算係我的燈俱啟蒙老師. =P

好多謝你最近幫我分憂.

sonnywinter,
郵購的都未必及我的LED好...hehe

草發霉? 冇la.. 我D相冇edit過ga...營養不良就係真的, 雖然我蠢蠢地, 但其實我係用大缸的水, 換LED小缸水. 上面的LED小實驗係FOR FUN ONLY!!!!!!!!!!!!

唔好誤會代理ar... 個sales好好人... 我表明我係種草, 會上網公開result. 佢都覺得係innovative design, 仲介紹其他公司的不同product比我(當然佢冇著數la... 詳情不便公開了). 我有TG的2004 catalog, 連最新鮮的我都見過, 最衰我為左環保, 叫佢唔好影印張最新的spec! 如果唔係 .... 我便可以公開比大家看. 事實上最新的TG LED係因為商業價錢的問題, 所以未咁快有production. (但現在fix好la, 所以幾個月前, 出了一張好新的spec, 空運底港, 有part no., 上網都未有ga)

用LEGO玩具D現成凸位開孔, hehe... sonnywinter大人你真頑皮!

"用6支超光LED電筒頂住下先!!!!", 有冇相睇? 20"以上水深係點ga? 我好想知20"以上水深係點ga....=P

ps. 做mug無聽書? 好忙ar?

hi David HK,
謝謝...

hi all,
比D時間TG, 比D時間MKHo, 比D時間我, 慢慢等. 我估計最快10月先可以set好缸. (hehe... 冬天set缸, 人都開心D la =P)

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 141 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 45678910  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :