水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-29 20:40

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 141 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 5678910  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-03 10:18 
離線

LED根本冇需要搵人整,由於w數低v數低,非常安全,自己買d鋁片同膠板就得
方法係將鋁片放入膠版之中,之後打針孔,安既時候只要插LED既腳入針孔,再腳屈起勾住鋁片,放上最上既膠片,接好火牛,開動!
冇電鑽可以用大頭釘加鎚仔,小心D打,不過燈數X2既孔,的確會幾辛苦,有電鑽OR手鑽就好方便

有需要既,有齊材料同工具,我幫手整又點話
膠版X2(大小按缸SIZE),好薄都得,鋁條X行數X2,粗電線小許,火牛,MATCH火牛OUTPUT既插頭,電/手鑽,"辣雞"一支
不過買成PACK都冇得再平D?直接問代理買成PACK,應該只會係市價一半家?正常店舖會DOUBLE個PRICE

LOGO,好貴...

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-03 12:00 
離線
頭像

tangwf,
首先要說對不起我想是和大家討論實際的方法。您的方案是可行,但最大的問題是電源,相信我 3.5V 5A 的電源是十分困難的(小型是買不到,只有可調式POWER SUPPLY($500 ~3000)可用,DIY也十分困難),但是12V 2A的話就容易得多。

外國用LED的有DRIVER買(和光管用的電子牛相似但供應DC),香港是沒辦法買到。請相信我只是技術上的意見提議。每個人做同一件事也有不同做法,請相信自己,多聽其他人意見,多作討論,作出總結。大家更可以合力完成這PROJECT.

PS. tangwf POST 番您的做法出來吧。討論是大家有權說出自己的想法,沒有絕對的。

sonnywinter,
也要說對不起,我只是實話實說,請不要介意,(我就是日日因為實話實說,經常得罪了老闆,永遠沒職升了 :l )

utopia13,
您的方法可以考慮,但有成果後也希望大家可以用,太技術性可能不好。

以WINZ的要求,做了一個小的8LED MODULE, 大家看看。星期一會用上次的方法量度。

WINZ, "香港人,輕鬆一些。笑一笑,一定不會老得快" :c

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-03 12:05 
離線

MKHO
不用擔心,一點也不太技術性
而電源
為什麼不用電腦的火牛?125元一個P4牛,3.3V的有20A,我現在用來推致冷片(PS.你那個是如何接到散熱器的?我現在只用繩子固定)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-04 00:22 
離線

對不起!打擾專心研制LED的有心人。
本人對電子一門全是IQ零旦。
但很敬佩你哋咁比心機做Research/ project。
努力吧!不要花時間在無謂的論題上。
我支持你!!!感謝你!!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-04 02:11 
離線
頭像

hi MKHo,
我以為你用之前"10 x 鴨記LED + 10 x TG LED"的module做comparative tim...
aiya... 又要你動手動腳tim... 真係勞煩曬.

其實係我要對你說對不起, 因為成件事係我處理得唔好. 但我一定要講:"我有我的堅持!!", 我冇可能眼白白睇著有問題都唔出聲. 網上多口的人太多, 總之"人言可謂"! 如果, tangwf不明白我的用意, 我也沒辦法.

MKHo 寫:
WINZ, "香港人,輕鬆一些。笑一笑,一定不會老得快" :c

死la...你呢句野你我成日掛係口邊話人....
hehe... 仲正死穴tim...
笑翻 :-n01 :-n01 :-n01 .... hehe ...唔該收翻個"老"字oY !!

正經D sin...
MKHo, 經過tklm, utopia13, sonnywinter的建議, 我突然brainstorm到D野.
我玩過metal design, 以前試過在新填地街買黃銅, 散買黃銅不貴(on my point of view). 在已度好size的黃銅板上, 再用好的幼鑽咀鑽在黃銅板上(我唔記得個"鑽"叫mug...係for jewellery making), 之後再用utopia13的方法插上LED, 再捍接(鋁和鋼係唔受一般家用燒捍). 我估做出來會好靚仔, 如果塊metal可以做埋反光板就prefect la. 但metal底板會唔會漏電? technical上, 會唔會resistance太大? 有沒有其他問題呢?
(BTW, PCB的的確係快、靚、正. 而且我的方法係要好多工具, 做起來也很花時間, metal making的technique也很麻煩. suggestion only!)

ps. wei 個新module好光, 加上我成日玩家中的module.... 我開始明白點解你當日叫我唔好直望個module...@@ 真係會盲的!

hi utopia13,
你的方法係唔係類似tklm大的方法?
老實說, 不是每個人也懂這樣的DIY, 像我時常雞手鴨腳.... hehe ......... 就好慘gum要花錢在labour free上 ^^".
謝謝你的建議.

utopia13 寫:
不過買成PACK都冇得再平D?直接問代理買成PACK,應該只會係市價一半家?正常店舖會DOUBLE個PRICE

hehe...$4 ~ 4.5一粒最強的TG LED仲貴ar? 我包你係出面買要十多元ar...
但個sales同我私下講, 佢估由於LED要全面普及, 下年LED個價會跌, 所以佢都suggest我下年先真係買0黎用...叫我玩住sample sin wor....=P

hi Kawasaki,
唔打擾.
謝謝支持.
我同你一樣"電子一門全是IQ零旦" @@
對不起喔, 是我處理得唔好. tangwf大是沒錯的, 我想信佢只係誤信無良店舖的說話. 他也是沒有惡意的.

dear all,
唔開心的事, 唔好再題la, 如果仲有唔開心, 私下PM解決. ok?

其實, 這topic對不懂電子的人來說是比較複雜. 如果真係有興趣的話, 開柸coffee或中國濃茶, 比少少時間一邊複看幾次一邊飲. 再有唔明白的就問, 怕羞的就PM la, 幫得就幫.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-04 08:44 
離線

Hi Winz,MKHo,utopia13.....

唔好意思,又係我。
我對用LED灯萬分有興趣,
我又想DIY,但睇過哂Post後發覺你哋
好似仍未有結論及完成品。

1) 請問係咪未完成 Project架?

2) 是否仲要等驗証呢?

3) 如果各項完成了,會否公開結果及DIY方法?

謝謝你們的努力!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-04 10:27 
離線

Winz

銅係好低電阻,而事實上,用一條金屬bar比電路板or電線更低電阻,因為粗d,而材料一樣
同時,就係防漏電,因此最好用2片膠上下夾好
而我個人不建議用焊,要換太麻煩了

ps:原來要10多元...因為我看到的都只是5元左右

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-04 13:23 
離線
頭像

utopia13/tangwf兄:

LED本身是一只二極管,它的特性是 eg. 白光LED的Vf=3.4V @20ma
如果直接3.5V電源時電流可能遠超出20mA,因此可能燒毀LED.
如果電源電壓低過3.4V時,LED可能不亮或很暗。還有還有........每只LED的 Vf 也不同,所以光暗也不同,所以用PC的power supply其中的3.3V是行不通的。

你的理念是對的:-1, 並聯是很方便DIY。
2, 用金屬條來通電,能散熱,又方便。 :-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-04 14:30 
離線

二極管不需要剛好那個V的,而是有一定範圍,只要在那範圍就可以,一般也有半V的上下限,而光度不會有太大改變,否則,個別性的差異就會出問題只是0.1V,影響不大

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-04 19:40 
離線
頭像

對呀!utopia13兄,如果衹是控制幾只LED問題不大,但是幾十粒的話,就難說了。

因此供應給並聯LED的電源要高過它 Specify 的Vf,同時每只LED也要串聯一只電阻,就可以保證每只並聯LED通過的電流了(光照度)。
這簡單的線路就是"恒流電路"了。

如果用恒壓來供電的話......一百只LED.....光照度就不是最有效率的了。

如果用PC 的 power supply 的話,可以用 5V 那組,電流也不小呀,
只要....
舉例--Supply Voltage= 5 V. Vf=3.4 V. Vf=20ma. 並聯LED組件(LED加電阻) 電阻值是 5-3.4/0.02A=80 OHM

大家研究一下! :-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-04 20:05 
離線

電阻是不行的,因為並聯會把LED的阻力變成近於零的,而不是單純計算一個,除非你要在每一個上加一個電阻
而事實上,電腦的電源很穩定及很大,加上並聯而不是串聯,我看不出有任何問題

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-04 21:04 
離線
頭像

utopia13兄,
很簡單,你只要跟據你的線路做個實驗,再post上來指教我們。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-04 22:11 
離線

那是可以,但有一個問題...$
我現在沒有那麼多,而聽winz說明年會平很多
不過要是有那位要做的話,我是可以免費幫忙的
但要有工具(手鑽就可以,電是更好,鑽頭要小,最好也有辣雞)及材料

不過,要是只有2個led的我就早做了,因為工作關係,那早就試過用2個不知名的白光led分別以串和並連接過,它本來連著的電是4.5V的電池組,減了電到3.3V還是有不錯的光度
同時,單一個來說,我有朋友把它加在鬧鐘之中,一個1.5V電加2支,結果是足夠作小夜燈,可以看到桌上所有東西也很清楚,比本來的燈泡要好得多

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-05 01:10 
離線
頭像

hi again, Kawasaki,
1. 未完成
2. 是
3. 會

努力中 ... 煩請耐心等候!

hi utopia13,
我認為焊一焊好D, 始終固定一點, 而且LED用作種草, LED的排列會好密, hmm... 如果只在尾部屈一屈, 我怕前後左右的end point 好易互碰, 而造成short cut. 而且LED比一般燈的壽命長, 我估如果粒LED stable的話, 都不要時間換燈.
anyway, 人手srew 一個小孔在薄薄的metal broad上不是想像那麼容易 =P

並和串聯的問題, 我曾經也因此confuse過, 但後來MKHo當面指點之後, 我才明白. 我大概意識到MKHo和tklm說的是"theoretical"上可以, "practical"上便有點困難了. 你試下拿起筆, 畫100粒LED並聯, 再想想current點flow, 我想你便會明白. 如果仲唔信tklm和MKHo大的說話... hehe ... 照tklm大說:"跟據你的線路做個實驗"吧!

謝!

hi all,
MKHo 寫:
大家可以參考下,但是應用在海水缸。
http://www.servangle.net/reef/led/

剛看完MK的Link... 好簡單的sum up! 好!

其實我一早就想討論lighting patttern, 但我懶畫圖
圖檔
左手面的pattern一直係我想要的, 唔知這樣design會唔會好D呢?

最後, 我比較有興趣尾部的那一part -- "How many lumens needed?"
foot candelas (ft_cd)是什麼?? 是否"一柱圓光(cd)由light source到頂部到缸底的光度"嗎?
還有, LED投射"在底部的圓面積光度(cd)"的單位是什麼? 如果以mm(豪米)計, 是否 mm^2_cd??
aiya....好confuse ar......
煩請各位指教!

ps. candelas (cd) = Lumen (Lm) / 12.57

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-05 02:09 
離線

oooooooooooooooooo
_________x
oooooooooooooooooo-------
_________x
oooooooooooooooooo

o燈及金屬條
x電線橋
-----中間入電,先直入電線橋

你地係指金屬食左電?但點並都好,好似好難去到比粗銅條更少電阻者

我用過螺絲批加鎚係5mm既鋁片上鑽洞=-=!
薄既用片木or something係底,用鋼針加鎚一下釘穿,呢d係用武力處理

有人可以借出100個led嗎?

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 141 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 5678910  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :