水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-29 03:03

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 4 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2010-12-08 22:34 
離線

我 剛 剛 買 左 個 新 缸 。 係 35寸 長 x 15寸 闊 x 21 寸 高 。 諗 住 做 草 缸 。
想 用 三 十 粒 白 光 CREE Q4 LED 3W ﹐ 打 算 十 串 三 拼 ﹐ 會 用 700mA 去 推 。 除 了 種 綠 草 ﹐ 也 會 加 種 一 些 紅 色 草﹐ 想 請 教 各 位 師 兄 ﹐ 用三 十 粒 LED 夠 唔 夠 光 。 要 不 要 加 RGB LED?

加 了 相﹕ 今 天 買 了 RGB LED﹐ 因 看 見 正 白 光 ﹐ 太 白 了 。

多 多 指 教 ﹗

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-10-23 06:55 
離線

hi,我都睇左好多led既post,發現cree r5有好多人都用佢種草,效果亦好好~但係以我所知,水草雖要既光係rgb 3隻色,而r+g+b=white~所以我諗rgb led效果會ok,當然要計番水草係雖要幾多既紅光nm,再去計算所雖既rgb led同普通led~我記得雖要藍同綠既量係多過紅既小小~白led既特性係藍加黃=白,所以你可以考慮同大量rgb既led/全q4 加紅led~

可唔可以pm我你起邊到買粒rgb led同cree led?鴨記會唔會有呢…我唔想上華強-。-thanks!因小弟都想整番兩支led for 小弟18“水晶蝦+陽草/36“陽草缸用

btw,你可以研究下 maxspect既 mazarra,價錢貴,但係效果超好(用於咸水)因小弟用緊…有日出日落雲過~
亦見fs有水草店用緊幾支,因咸水缸要高k數,水草只雖6500-8000k
但佢代理果邊好似可以換岩水草用膽比你~36“缸要買3舊…professional版本(全cree膽)
約12xxx hkd~ s版(大陸膽)約8000~

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2012-02-06 14:03 
離線

"有日出日落雲過", 效果如何? 可否影張相來看看~

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2012-05-01 18:58 
離線

24“ 草燈要$2400「如我無記錯的話」

回頂端