水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-28 00:32

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 13 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2010-08-12 12:43 
離線

諗住DIY LED燈 FOR陽草缸
心目中用3W LED,不過唔知用幾多粒先夠,12粒會唔會多得滯?又擔心會好熱
如果用1W LED的話會冇咁熱,但12"高夠唔夠光落到呢面?又可能要用多幾粒,最後都一樣

各位CHING可唔可以比D意見我呢?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-08-15 23:27 
離線
頭像

hoho0709 寫:
諗住DIY LED燈 FOR陽草缸
心目中用3W LED,不過唔知用幾多粒先夠,12粒會唔會多得滯?又擔心會好熱
如果用1W LED的話會冇咁熱,但12"高夠唔夠光落到呢面?又可能要用多幾粒,最後都一樣
-8粒
各位CHING可唔可以比D意見我呢?

我個缸同你size差不多, 用緊20粒x3W, 水影都OK, 但似乎對陽草都唔係咁多夠光, 仲想加多4-8粒呀 :(

草缸: 24"x10"x14"
蝦缸: 16''x10"x12"
底泥: ADA
石材: 火山石
燈管: T5HO (6500K) 24Wx2
開燈: 9 Hrs
過濾: Atman CF-1000 x2
水冷: 海利 HC-150A 24度C
CO2: UP 1L + A151雙錶(2泡/秒)
pH: 6.5~6.8(pH Controller)
草蝦缸水冷串聯共用
氣泡式除油器

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-08-16 08:34 
離線

samwat 寫:
我個缸同你size差不多, 用緊20粒x3W, 水影都OK, 但似乎對陽草都唔係咁多夠光, 仲想加多4-8粒呀 :(

嘩!20粒都唔夠,你用緊咩野去固定d LED架?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-08-16 09:43 
離線
頭像

hoho0709 寫:
samwat 寫:

兩種方法都有用, (方法1)用珊格型散熱板, 將Led(連基座果隻)用散熱硅膠一粒粒黏係散熱板平滑面上, 再將4粒一組的Led用電線串聯後一組組並聯, 珊格散熱板頂部加電腦風扇吹。(方法2)用Led基條逐粒焊, 4粒串聯一條, 再一條條並聯, 用散熱硅膠黏係舊T8燈座底, 燈殼頂用風扇吹。

草蝦缸水冷串聯共用
氣泡式除油器

最後由 samwat 於 2010-08-26 00:50 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-08-19 10:44 
離線

samwat 寫:
hoho0709 寫:
samwat 寫:

兩種方法都有用, (方法1)用珊格型散熱板, 將Led(連基座果隻)用散熱硅膠一粒粒黏係散熱板平滑面上, 再將4粒一組的Led用電線串聯後一組組並聯, 珊格散熱板頂部加電腦風扇吹。(方法2)用Led基條逐粒焊, 4粒串聯一條, 再一條條並聯, 用散熱硅膠黏係舊T8燈座底, 燈殼頂用風散吹。

多謝你的建議

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-08-30 17:56 
離線

真係唔明,又話LED燈唔熱. :?
但係又要加散熱器,有無師兄可以講解下,想知道原因,
謝謝各位師兄.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-08-30 22:38 
離線

lamli 寫:
謝謝各位師兄.

我諗人地話唔熱係講緊射出的光線唔熱,
但led本身係會發熱的

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-08-31 16:24 
離線
頭像

lamli 寫:
謝謝各位師兄.

Led燈珠(膽)正面那一面唔會好熱, 但燈珠其底部通電時是會發出熱力, 特別是大W數的燈珠, 當熱力超出Led的耐熱點, 會縮減Led之壽命甚至燒毀, 所以要將Led安裝(黏)在鋁或金屬散熱板上, 讓它底部的熱力可以得以散退, 如要散熱效果更佳, 可另加散熱風扇以增加散熱功效。

(Led黏在格柵型的鋁散熱板圖片)
圖檔

草蝦缸水冷串聯共用
氣泡式除油器

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-09-21 15:10 
離線

謝謝樓上倆位師兄解說 :P

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-09-24 17:20 
離線

你们是否用电压过高才会有过热的现像出现,应该查询该LED工作电压才接上合适的电源不要用接近最高电压值,我本人都是用LED的总数12粒,9黄3蓝全是3W,3粒一组,电压用8.8V总电流0.28A光度OK,鱼缸长60CM.
这是本人意见如有错误请多多包涵.

VR2 MAN

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-10-03 20:00 
離線

究竟 散熱膏 & 散熱膠 & 導熱膏 & 導熱膠 分別係咩?
以我既理解 散熱 & 導熱 係同一樣野,
而膏係唔會乾,不可以固定膏的兩面,
膠係會乾的(正式黎講,應該唔可以用乾黎形容,應該用 "固化"會化較貼切),可以固定膠的兩面.
我的理解正確嗎?

另外請問邊度可買到,用黎固定led係鋁條上,(應該係叫 "導熱膠")?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-10-03 23:02 
離線

請問Led格柵型的鋁散熱板,徐咗淘寶網有,香港其它地方有無呀師兄們唔該

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-11-29 12:13 
離線

20粒 led 好光吧..

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 13 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員