水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-19 20:29

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 50 篇文章 ]  前往頁數 1234  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2010-06-19 13:50 
離線

自已有個24"x9"x12"水草缸,用緊兩支24W T5HO,已plan了換36"x16"x18"
燈具方面決定用LED...爬左半個月文,見有DIY亦見有現成,
但DIY冇信心,現成LED燈,行魚街見到外國野貴到飛起!上網search左一大輪
有好多國產貨,但大部份都係用傳統砲彈型(DIP)燈粒,
最終俾我響taobao搵到支用大功率SMD既LED水草燈!!!即落order!
今日收到貨!...........但個櫃同缸未ready @_@
唔理,開箱試左燈先!

#1 好大盒下 ! 有8.5KG
圖檔

圖檔

#3 開箱了
圖檔

#4 說明書
圖檔

#5 送左個 timer .... 但不是香港的 13A
圖檔

#6 timer 正面
圖檔

#7 外接控制+供電
圖檔

圖檔

#9 真身 !!!!!!
圖檔

#10 手工好靚!
圖檔

#11 頂有 4 把風扇
圖檔

#12 3W LED x 36粒 另有兩排月光燈
圖檔

#13 包唔會插錯
圖檔

#14 五排燈同風扇可獨立開關
圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

#18 用返正常光圈快門影一張..........................盲眼!!!!
圖檔

總結 <---------- =_="
因為個檀末造好..冇缸試 ....... 所以... 留位
但講返支燈 ! 以國產貨計 是超水準完成 !
正正 !

最後由 diedieceo 於 2012-02-19 22:34 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-19 13:51 
離線

個櫃終於到左
只是試水中 !
支燈試左"long"缸頂 同 吊高 (鋼索夠長 :grin: :grin: )...
似乎吊高離水面 5" 為適合
過兩日正式落泥插草 ! 到時再 update

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

最後由 diedieceo 於 2010-06-27 02:31 編輯,總共編輯了 2 次。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-19 15:29 
離線

ching 幾錢呀同埋乜嘢size? 有無條link?

2217>Hailer 250a(26度) 2217>9W uv

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-19 16:27 
離線

cop27_sw 寫:

我呢支 72CM*25CM ,
收我 1880rmb + 100rmb 運費 (上海 --> 香港)

你上 taobao search "柯譯光電" 會找到吧

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-19 17:11 
離線

diedieceo 寫:
cop27_sw 寫:

我呢支 72CM*25CM ,
收我 1880rmb + 100rmb 運費 (上海 --> 香港)

你上 taobao search "柯譯光電" 會找到吧

thx! 即係 28"x10" ? 但係你個新缸係36" 哦!會唔會短咗d?

2217>Hailer 250a(26度) 2217>9W uv

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-19 17:41 
離線

幾時有實境缸睇? 等出報告.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-19 18:15 
離線

等出報告+1

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-19 19:31 
離線

有冇 16" size ?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-19 21:40 
離線
頭像

waiting for your report :)

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-20 01:00 
離線

cop27_sw 寫:
thx! 即係 28"x10" ? 但係你個新缸係36" 哦!會唔會短咗d?

佢個 website 48" 缸都係建議用一支 28" 燈 ....
圖檔
咁我36"缸 .. 照計冇走雞掛.... :ugeek:

我訂造左個櫃要7月先到 ... 我都好心急出報告

另外 ... 各 size 有個 list
圖檔

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-20 01:09 
離線

我都睇過佢website d燈都好正,尤其d燈可以伸縮唔一定要吊起佢

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-20 15:31 
離線

個list好似冇你果款,你果隻係咩形號.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-20 18:05 
離線

溫度計 寫:
個list好似冇你果款,你果隻係咩形號.

我呢支本先係 K7236-Ultra 來 ,
但我在 taobao 落 order 時叫佢地改曬 3 行 36 粒做 3W 6500k LED

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-20 23:48 
離線

價格尚算合理,齋買3W LED都成仟銀,加上外置電源,外殼,包裝,人工等都唔係賺你好多.不過我覺得吊起比較方便.
以及可以長D配合你魚缸size會好D.所以覺DIY係可以配合每個人需要而做.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-21 09:28 
離線

C-hing, how long you take between place order and good received.
and how to made payment in H.K?
Thanks.

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 50 篇文章 ]  前往頁數 1234  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :