水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-28 05:25

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 12 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2009-12-24 21:16 
離線
頭像

我想買呢個12V牛...
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk ... 1358915615

同埋呢兩粒LED..
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk ... 1121000229

呢隻牛夠唔夠推呀?
同埋係唔係出面有D牛係唔使咁貴呢?

THX各位師父~

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-12-24 23:36 
離線
頭像

那粒 LED, 看它的規格是 12V 850mA,
LED 最容易死在電流過大,
所以火牛要用"恆流源".

一般"恆流源"火牛是這樣標示的...
"輸出最低電壓 to 輸出最高電壓 on 固定電流"
e.g. 8V to 15V on 800mA

如果用一粒 LED 即電壓要求是12V, (8V to 15V on 800mA) 這個"恆流源"火牛已經合用.
如果用兩粒 LED 要串聯連接, 即電壓要求是24V, (20V to 30V on 800mA) 這款"恆流源"火牛才合適.

以上"恆流源"火牛只是一個示範例子, 並不表示有這一種規格產品.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-02-06 13:37 
離線

ching 咁如果一粒 LED 即電壓要求是12V 700ma
咁(8V to 15V on 800mA) 這個"恆流源"火牛係唔係做唔到並聯
因為聯完得8V to 15V on 400mA

重有1000ma=1a嗎

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-02-06 18:20 
離線
頭像

yoojulio 寫:
ching 咁如果一粒 LED 即電壓要求是12V 700ma
咁(8V to 15V on 800mA) 這個"恆流源"火牛係唔係做唔到並聯
因為聯完得8V to 15V on 400mA

重有1000ma=1a嗎

2個問題, 你已經解答正確.
但是, 一般"恆流火牛"不建議 "並聯" 處理LED.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-04-13 21:39 
離線

FreeTong 寫:
那粒 LED, 看它的規格是 12V 850mA,
LED 最容易死在電流過大,
所以火牛要用"恆流源".

一般"恆流源"火牛是這樣標示的...
"輸出最低電壓 to 輸出最高電壓 on 固定電流"
e.g. 8V to 15V on 800mA

如果用一粒 LED 即電壓要求是12V, (8V to 15V on 800mA) 這個"恆流源"火牛已經合用.
如果用兩粒 LED 要串聯連接, 即電壓要求是24V, (20V to 30V on 800mA) 這款"恆流源"火牛才合適.

以上"恆流源"火牛只是一個示範例子, 並不表示有這一種規格產品.

如果用 4粒 3w既led 係咪 = 3v x 4 = 12 v
用 (8V to 15V on 800mA) 既恆流源 岩唔岩 ??

8 粒 3w 既話 就係 3v x 8 = 24 v ??? 要用( 20V to 30V on 800mA) ??

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-04-13 22:10 
離線
頭像

3W LED 不等於 3V 電壓,
應先參考有關的 data sheet,
e.g.
圖檔

上圖列出 "白"LED@700mA 時是 3.4V, "紅"LED@700mA 時是 2.3V

圖檔

一個市面有出售的 "恆流火牛" 15~29VDC 恆流@680mA

全"白"LED串聯, 15V/3.4V=4.4=4粒, 29V/3.4V=8.5=8粒, 即可用 4~8粒 "白"LED

全"紅"LED串聯, 15V/2.3V=6.5=6粒, 29V/3.4V=12.6=12粒, 即可用 6~12粒 "紅"LED

or "白"x7 + "紅"x2 = 3.4Vx7+2.3Vx2=23.8V+4.6V=28.4V

這樣子便可以使用這一款 "恆流火牛" 了

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-04-14 18:56 
離線

再請問一下 上面的 恆流火牛 大約幾錢左右 ??
如果我想串8粒白 用上面的火牛就可以了 ??

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-04-14 20:33 
離線
頭像

MaN-HiM 寫:
再請問一下 上面的 恆流火牛 大約幾錢左右 ??
如果我想串8粒白 用上面的火牛就可以了 ??

這一款在 甲鳥言己 買約要 120, 在 Yahoo 的拍賣, 有香港出售的最少平三分一, 可找尋 "LED電源"

第2個問題, 答案 Yes, 全部粒串聯可以了.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-04-15 20:51 
離線

見到有隻火牛
輸入:AC85-265V
輸出電壓:22-43V DC
輸出:680MA

如果我粒 3w led
電壓:3.6-3.8V
電流:700MA
色溫:6500-7000K

3w led 電流700MA 但隻火牛得680MA
咁用唔用到架 ?? 定係出黎無咁光 ??

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-04-15 21:09 
離線

MaN-HiM 寫:
見到有隻火牛

如果我粒 3w led

用到, 可以串聯6-12粒3w

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-04-15 21:35 
離線

3W LED 700MA 用 1000MA 火牛可以嗎??

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-04-16 20:40 
離線

goldenfish74 寫:
MaN-HiM 寫:
見到有隻火牛

如果我粒 3w led

用到, 可以串聯6-12粒3w

如果要做並聯
係唔係要用 700ma x 2 ??

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 12 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Google [Bot]

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案