水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-28 07:47

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 11 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2009-12-15 16:53 
離線
頭像

用舊電腦火牛來做LED燈的POWER SUPPLY可以嗎?有CHING用過嗎?
會不會太大W,有乜要注意?
多謝指導!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-12-15 19:25 
離線

本人都用電腦牛...用左都已經大半年了....推12粒.....

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-12-15 21:18 
離線
頭像

jonathanzip 寫:
本人都用電腦牛...用左都已經大半年了....推12粒.....

牛幾W推12粒幾W的LED?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-12-17 22:20 
離線

牛仔我用12V 推3 粒一組...行4組....光就都幾夠光..光到生曬啡澡...有機會POST 上來比你睇睇...OR PM我MSN 比你睇下又得.......

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-12-18 16:29 
離線
頭像

THX :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-01-10 01:10 
離線
頭像

師兄想問下
12V推3粒,即係一粒食左4V左右
但係佢話3.2-3.8V,咁會唔會燒?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-01-10 01:38 
離線
頭像

ivershing 寫:
師兄想問下

看看 "LED 限流電阻速算表"
http://www.aqugrass.com/phpBB3/viewtopic.php?f=29&t=155375 :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-01-10 05:05 
離線

師兄想問下

我之前係taobao 買3.8-4.2V LED, 流明好似係170左右吧..行3粒一組同12v推.一d問題都無..可以的話留msn比我..send d 相比你睇睇...我開缸到依家用左4個月都未燒過...24”缸都好光..如果用埋反光板效果一定很好!!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-01-10 22:12 
離線
頭像

師兄想問下

我之前係taobao 買3.8-4.2V LED, 流明好似係170左右吧..行3粒一組同12v推.一d問題都無..可以的話留msn比我..send d 相比你睇睇...我開缸到依家用左4個月都未燒過...24”缸都好光..如果用埋反光板效果一定很好!!

thz師兄既分享
聽講咁樣overdrive粒led會短命同光衰加快,請問你有冇串粒電阻去限流? :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-01-12 05:09 
離線

短命同光衰一定有...但係有一樣最重要係散熱..散熱係可以減低佢短命同光衰....旦係光衰肉眼就真係難睇d!!!我都係買30粒玩..依家都未換過...只係先前testing無散熱..亂玩一通燒左我3粒...而電阻我當然沒有加...haha..加電阻我覺得無咩必要..加左我覺得危險左d...我未試過..始終12v行ja...

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-22 18:03 
離線

師兄想問下

有冇用電阻呀?????

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 11 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章