水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-27 21:18

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 16 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2009-09-27 03:39 
離線
頭像

24" 10X3W
改用恆流驅動器,鋁殼,細細隻又防水
可推5-12粒 3W LED,我就測試過7粒,10粒,13粒,結果滿意

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

試咗幾日,覺熱咗啲,串兩把垃圾風扇(很弱風),微微微微熱
圖檔

最後由 fan9191 於 2010-06-14 01:26 編輯,總共編輯了 8 次。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-09-27 09:57 
離線

勁! :)
散熱應該好好.....

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-10-04 07:57 
離線
頭像

很高水準的DIY. :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-10-04 10:14 
離線
頭像

整個硬件加工, 真的做得好好, 讚一個. :ugreat:
加膠片的方法, 講真我自己都未想過, 高. (不過膠片太厚喇, 太過阻光)

看似另加一條散熱在頂上, 是嗎 :?
散熱和 LED 全部在"淘寶"購買 :?
LED 是 Q3 6500K :?
以 24" 缸大小, 應該用 2 套, 對嗎 :?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-10-04 23:17 
離線

請問用左幾錢?
其它火牛或 LED driver 呢?
thanks

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-10-05 11:02 
離線
頭像

老師鮮師 寫:
很高水準的DIY. :grin:

thank you,你個3x3w整好味,你隻牛無殼幾刺手,係燈胆內用的,我有隻3x3w防水恆牛你試唔試下 :grin: ,我串4粒都ok

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-10-05 11:11 
離線
頭像

FreeTong 寫:
整個硬件加工, 真的做得好好, 讚一個. :ugreat:
加膠片的方法, 講真我自己都未想過, 高. (不過膠片太厚喇, 太過阻光)

看似另加一條散熱在頂上, 是嗎 :?
散熱和 LED 全部在"淘寶"購買 :?
LED 是 Q3 6500K :?
以 24" 缸大小, 應該用 2 套, 對嗎 :?

膠片現成有,用住先,遲些買1-2mm,我都諗咗很久才諗倒(diy樂趣),而家1雞2味,睇得出嗎?
係呀,加多條heat sink,目標唔用風扇,
料上差拿買,應8000K
其實蝦缸10-12粒LED光度我覺足夠,但燈罩唔夠濶至水面前後有暗位

最後由 fan9191 於 2009-10-05 11:16 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-10-05 11:14 
離線
頭像

你叫我 寫:
請問用左幾錢?
thanks

原本用恆牛,但度過恆唔倒,現改用hp printer牛,用住先

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-10-05 13:08 
離線
頭像

fan9191 寫:
膠片現成有,用住先,遲些買1-2mm,我都諗咗很久才諗倒(diy樂趣),而家1雞2味,睇得出嗎?
係呀,加多條heat sink,目標唔用風扇,
料上差拿買,應8000K
其實蝦缸10-12粒LED光度我覺足夠,但燈罩唔夠濶至水面前後有暗位

有 "差拿" 地埗嗎 ? :P

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-10-06 01:18 
離線

printer 牛改都用到?
kiki ..
影張相睇下可以嗎?
學下野
fan9191 寫:
你叫我 寫:
請問用左幾錢?
thanks

原本用恆牛,但度過恆唔倒,現改用hp printer牛,用住先

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-10-20 02:16 
離線
頭像

你叫我 寫:
printer 牛改都用到?
kiki ..
影張相睇下可以嗎?
學下野
fan9191 寫:
你叫我 寫:
請問用左幾錢?
thanks

其實恆流牛或恆壓牛,都要計一計,而且LED駁法都唔同,各有好處及壞處

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-02-23 12:42 
離線
頭像

thx for sharing and it's good

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-05-29 16:12 
離線

長18"X高12"X闊9.5"種迷矮要用多少粒3W LED,係用黎隻LED.
http://item.taobao.com/item.htm?id=4958831112

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-02 11:08 
離線

fan9191 師兄, 你第一張圖的 LED基板和外殼heatsink 係點樣連接, 好像看不到鑼絲, 是否有膠水"痴"?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-02 11:14 
離線

fan9191 師兄, 你d LED和heatsink, 恆流源等在大陸那處買? 是否華強"賽格"? 你d材料我在"淘宝"見過, 但不知運條長heatsink來港會杏麻煩?

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 16 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :