水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-06-16 11:05

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 31 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : DIY LED 測試過程
未閱讀文章發表於 : 2009-08-07 01:38 
離線
頭像

忍左好耐,頂唔順又等唔倒,走左去鴨記買了兩粒12v 10w 既 LED

24 * 12 * 10缸

1. 12V 4a 火牛 (電腦MON)
2. LED 12v 10w

上網睇左好多好有用既資料,其中有講led 需要 限流
而家CHECK 倒一粒 LED 用成2A,所以將用水泥電阻降到1a,但又買錯(大左) ,現LED 只用得0.4a倒

現上圖比大家睇下

駁電 測光 圖

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

最後由 raytang 於 2009-08-12 12:08 編輯,總共編輯了 6 次。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-08-07 01:43 
離線
頭像

pic 4.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-08-07 14:17 
離線

師兄,可能3粒會好d啵 :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-08-07 18:19 
離線
頭像

關注一下 :o

這粒12v 10w LED, 經計算...
W = V x A,
10W = 12V x 0.83A,
即是大約電流是 800mA,

你說 "而家CHECK 倒一粒 LED 用成2A" , 會唔會有出入呢, 小心為上. :oops:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-08-07 22:17 
離線
頭像

4粒分二行,即前二后二會平均啲
師兄自己諗諗個標題吧,不要順手牽嚟加個(2)就算 :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-08-07 22:33 
離線
頭像

佢幅相裡面果粒,其實係9 x 1w LED串並聯的,三粒一排,共三行.
設計上一粒係要用12V牛去推,行3 x 300mA = 900mA.
無加水泥電阻時,用12V4A牛來推兩粒並聯10W LED每邊有2A電流,証明佢隻火牛好足伙數 :grin: .
(正經番)好在你有測電流,唔係兩粒LED好快會光衰好快會燒.

在此呼籲,大家DIY LED之前,請先計清楚條數,唔係小則燒燈,大則燒屋,唔係講笑.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-08-07 23:00 
離線
頭像

我都覺得奇...所以即刻用水泥降降佢a數
而家兩粒合共1a (即每粒0.5a)
用左兩粒 20w 4ohm 電阻

我想可以再買兩粒20w 1 ohm ,串或拼睇 電流
我都唔係好叻電子野..有錯請指正...謝謝 :grin:

圖中是 12v 4a 火牛 + 20w 4ohm電阻 2p + 12v 10w LED 2P 用左 1a 電流
水影已好勁,好開心

最後由 raytang 於 2009-08-08 00:06 編輯,總共編輯了 4 次。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-08-07 23:28 
離線
頭像

令我想起早年前的光暗電燈掣, 粗暴地將電流化作熱能揮發.

既不環保且不安全.

掣唔過! 唔掣得過!! :x

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-08-08 00:06 
離線
頭像

fan9191 寫:
師兄自己諗諗個標題吧,不要順手牽嚟加個(2)就算 :grin:
But some article says LED connecting in parallel but avoid:
圖檔

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-08-08 02:39 
離線
頭像

老師鮮師 寫:
fan9191 寫:
But some article says LED connecting in parallel but avoid:
圖檔

老師,我只係提意LED擺位的分佈令光照平均啲,怎样接駁自己決定啦,並沒有叫佢並联呀 :embs:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-08-08 18:38 
離線
頭像

老師鮮師 寫:
fan9191 寫:
圖檔

呢個駁法無著數,因為唔知電流在兩粒LED中點走.是但一粒電阻低d會行多d電流,其實幾危險,同無加電阻其實分別唔會好大.

文中都講得好清楚,電阻咁平,最簡單的電路一粒LED配一粒電阻先係正確做法.

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: DIY LED 湔試過程
未閱讀文章發表於 : 2009-08-08 22:48 
離線
頭像

$$$$$$$
led 12v 10w *2 $188
heat sink & fan $100
電阻$12(買錯既 $30)
鋁條 $30
火牛 舊既

光度自己好滿足了..睇下d草鍾意唔鍾意喇 :grin:
http://www.youtube.com/watch?v=B8f2S_3x-FI

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: DIY LED 測試過程
未閱讀文章發表於 : 2009-08-09 23:13 
離線
頭像

終於有D成果喇

http://www.youtube.com/watch?v=MZwv5dHPQbE

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-08-11 13:28 
離線

其實 你圖中的LED 有無尊用火牛 ? 你而家用果隻咩牛? 有無相得下?
自己搞, 好似又要電阻...計計計計計..
如果我自己搞就幾危險下.

不過你係得. :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-08-11 19:17 
離線

:love:

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 31 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :