水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-29 04:55

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 102 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234567  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2009-09-09 00:26 
離線
頭像

老師鮮師 寫:
FreeTong 寫:
Cree 我真的沒用過, 看它的規格, 應是相當不錯. 我看還是貴了點. :hodareu:

我自己用的是 HK$25 each, 美國 Bridgelux 膽. :ahahaha:
http://www.bridgelux.com/products/ledarray.html

這燈看似不錯 :grin: , 請問那裡有售呢? :?
小弟剛剛定了幾粒正牌白色CREE and幾粒超光3W藍色LED來試, 應該大約3天到手, 到時分享一下. :grin:
圖檔 圖檔

這裡買的 http://www.outletcube.com/category.php?id=3
你可要求不同的色溫, 及聚光角度.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-09-09 16:30 
離線

FreeTong 寫:
dennis88 寫:
FreeTong 寫:
dennis88 寫:
師兄,

想問我的50cm (L) x 30cm x 50cm (H)的缸養陽草, 要幾粒3W MR16 6500K 先夠? 我打算用14白+2紅OK嗎?

你的 MR16 燈杯, 有很多我不知的資料, 如... 流明, 聚光角度, 等等.
但不要緊, MR16 接電簡單, 隨時可加多減少,
所以, 你大可以先買幾個, 看看效果如何, 才決定全部用多少個. :ohehehe:

師兄, 我還未買,但在淘寶網上介紹的規格是130-140lm, 120-140度. 是否ok?
或者是否有好地方介紹? 同埋火牛有那樣介紹?

MR16 燈杯120-140度嗎 ? (給個連結看看)
MR16 燈杯內置"恆流源"電路, 火牛要求不高,
就用工業牛吧, 甲鳥言已 買工具的有很多.
圖檔
參考圖片網址 http://shop35006037.taobao.com/

http://item.taobao.com/auction/item_det ... 21ddff.htm

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-09-09 20:52 
離線
頭像

哎呀, 唔好搞錯 "LED 芯片" 同 "MR16 LED 燈杯". 兩樣o野有好大分別o家. :o

"LED 芯片"
圖檔

"MR16 LED 燈杯"
圖檔

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-09-11 16:16 
離線

可以pm 我邊到可以 買 鋁 Heatsink 基板 嗎? Thanks!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-09-11 17:06 
離線
頭像

waikeung 寫:
可以pm 我邊到可以 買 鋁 Heatsink 基板 嗎? Thanks!

這討論的第 60 篇文章, 我打出的同一個網址看看. :grin: (這篇是 65) :ugeek:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-09-11 17:53 
離線

FreeTong 寫:
waikeung 寫:

這討論的第 60 篇文章, 我打出的同一個網址看看. :grin: (這篇是 65) :ugeek:

Thanks!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-09-16 00:03 
離線

[free tong]兄 有d野想你請教下小弟

我想用 CREE Q5 3W 但係佢用1000mA电流时光通量为2.25倍,(230-250LM)典型电压值3.8V X39粒

出面右買唔到1000MA LED 恆流

咁我可唔可以用12V 20A 火牛 有D工業火牛可用VR調+ -V

咁張12V下調到11.4V 張3粒Q5 3W串聯為1組

咁張13組混聯入火牛 咁做法得唔得呢?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-09-16 09:09 
離線

FreeTong 寫:
哎呀, 唔好搞錯 "LED 芯片" 同 "MR16 LED 燈杯". 兩樣o野有好大分別o家. :o

"LED 芯片"
圖檔

圖檔

師兄,
收到. 我會小心. 因不懂電, 想問一個很蠢的問題. 火牛只有兩條線 + & - , 但插蘇是3腳咁水線如何接駁?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-09-17 00:32 
離線
頭像

hangchunck 寫:

我想用 CREE Q5 3W 但係佢用1000mA电流时光通量为2.25倍,(230-250LM)典型电压值3.8V X39粒

咁我可唔可以用12V 20A 火牛 有D工業火牛可用VR調+ -V

唔建議用到咁盡, 熱量高, 唔好控制, 還是用 700mA 恆流源安全.
而且並聯 LED, 不是一個好方式, 有很多討論都說有危險. 要不就要加限流電阻.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-09-17 00:38 
離線
頭像

dennis88 寫:
FreeTong 寫:

"LED 芯片"

師兄,
收到. 我會小心. 因不懂電, 想問一個很蠢的問題. 火牛只有兩條線 + & - , 但插蘇是3腳咁水線如何接駁?

由你的多次提問, 可以知到你對電工真的是完全不懂.
我不建議你自己再 DIY 搞下去, 會好危險.
還是找人直接幫助製作, 或是直接買成品, 比較好.

最後由 FreeTong 於 2009-09-17 23:02 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-09-17 22:00 
離線

FreeTong 寫:

唔建議用到咁盡, 熱量高, 唔好控制, 還是用 700mA 恆流源安全.
而且並聯 LED, 不是一個好方式, 有很多討論都說有危險. 要不就要加限流電阻.

多謝c兄回覆先
如果用700ma Q5,Q3同其他3W LED 出黎架LM都差不多160左右 但係價錢差好多
我要用Q5 1000MA係因為個缸高20"水深15-16吋 怕照唔到底 唔知C兄個缸有幾高呢?
其實用12V工業火牛下調V數直出LED 我都怕佢出V唔定 D LED會好快打柴
用電阻A數會好大 成40A 右唔記得點計電阻 煩惱中 :osigh:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-09-17 22:43 
離線
頭像

Dennis兄, 錢...始終要畀人賺的. 你都係搵人搞啦 :helpless:

最後由 老師鮮師 於 2009-09-18 14:08 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-09-18 13:08 
離線
頭像

多謝c兄回覆先
如果用700ma Q5,Q3同其他3W LED 出黎架LM都差不多160左右 但係價錢差好多
我要用Q5 1000MA係因為個缸高20"水深15-16吋 怕照唔到底 唔知C兄個缸有幾高呢?
其實用12V工業火牛下調V數直出LED 我都怕佢出V唔定 D LED會好快打柴
用電阻A數會好大 成40A 右唔記得點計電阻 煩惱中 :osigh:

可以用調整電壓, 串聯 LED方式, 得到 1A 電流.
(市場上應該有 48VDC 開關式工業火牛, 不過要找找看)

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-09-18 13:12 
離線

FreeTong 寫:
dennis88 寫:
FreeTong 寫:

"LED 芯片"

師兄,

由你的多次提問, 可以知到你對電工真的是完全不懂.
我不建議你自己再 DIY 搞下去, 會好危險.
還是找人直接幫助製作, 或是直接買成品, 比較好.

同意!!! 請聽FreeTong兄忠告!!!!

有什麼意外, 就得不常失了, 小心!!!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-09-18 16:46 
離線

FreeTong 寫:

多謝c兄回覆先

可以用調整電壓, 串聯 LED方式, 得到 1A 電流.
(市場上應該有 48VDC 開關式工業火牛, 不過要找找看)

找到喇~~係.taobao找到 62蚊 人仔 48v 2a 但運費好金成$100 :x

明天出老鴨找找

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 102 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234567  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :