水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-28 20:39

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 45 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : Re: Leelee嬸浮一浮
未閱讀文章發表於 : 2010-03-21 00:48 
離線
頭像

總會有呢一日既,只係,我唔知係幾時啦... :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-03-21 18:29 
離線

下次梗係開個4'

bb床 :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-03-21 19:25 
離線
頭像

我一個女子handle唔到咁大個

責任既BB床or 缸喎,等我識到個志同道合既苦力就諗下啦~ :razz:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-01-18 23:47 
離線
頭像

個cube而家狀況點樣呀?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-01-19 00:01 
離線
頭像

哈哈明哥點解會來左呢度搵埋呢個post?我都係訂閱左於是馬上知道...
仲響度呀,有成1x個蝦B,咁又一年,不過荒廢左,但對D蝦來講,其實荒廢有荒廢既開心,多野食多地方匿~

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-01-19 00:32 
離線
頭像

Leelee 寫:
哈哈明哥點解會來左呢度搵埋呢個post?我都係訂閱左於是馬上知道...
仲響度呀,有成1x個蝦B,咁又一年,不過荒廢左,但對D蝦來講,其實荒廢有荒廢既開心,多野食多地方匿~

咁都算成功的懶人缸喎! :grin:

我的 60 吋 Community Tank 紀錄
viewtopic.php?f=5&t=66429

JazZ Cafe - 水族主題的蒲點
viewtopic.php?f=9&t=56663

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-01-19 10:14 
離線
頭像

Andy Kong 寫:

好成功啊~ 無濾水無打氣無燈,又可以成個星期都唔換水,真係神奇。
當然啦,D蝦唔會生得靚,亦長唔大。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-01-19 11:57 
離線
頭像

Leelee 寫:

XD 我都唔知點解架, 總之突然間想起, 特登走入來答句爹

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-01-19 13:32 
離線
頭像

Leelee 寫:
Andy Kong 寫:

好成功啊~ 無濾水無打氣無燈,又可以成個星期都唔換水,真係神奇。
當然啦,D蝦唔會生得靚,亦長唔大。

無濾水無打氣?咪一池 X 水?又好似懶得有點非常人喎,果然是成功案例! :o :o

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2012-03-18 15:26 
離線
頭像

〈一尾魚的故事〉

一尾魚的故事,也許亦是千千萬萬個同類差不遠的故事。
牠來了兩年。很記得,因為牠來了幾天,家中廚房就失了小火,牠原來是瘟神。
瘟神沒有被虐待,反而是跟牠一起來的同伴被牠打死了,要成為那1.3L水的霸王。
不過霸王並不孤獨。買來的水草中,竟有4、5隻蝦毛,蝦毛比牠落力多了,落力長大,落力抱卵;全盛時期生下了三數十蝦毛,大霸王卻一點威脅都構不成。
環境不好,蝦們長得不漂亮,更蝦生蝦滅。偏偏,牠還是那麼美麗。

又一天。牠的主人的主人PP痕,去買了一袋$10的同類回來。說是同類,卻很不一樣的,顏色不一樣,樣子不一樣,個性都不一樣。
霸王當不成霸王,就做地主,1.3L有多大?地主仍能堅持,方圓3厘米,不能入。
牠還是那麼美麗。

直到,今天。
牠,停留在水面,虛弱地呼吸,偶然掙扎。肚皮凹陷,被打得頭上脫了皮,尾巴也少了一半。
兩年,到了。
主人為牠安排了一個善終的地方,不會被打擾的水,有牠熟悉的、長滿黑毛藻的水草伴在䚡邊。
直到,停了。
親手送牠走。回想起來,這兩年,停下來欣賞牠的時光是少了,但,還是有的。
主人惟有這樣安慰自己。
然後替這一尾魚,記下那片絢爛的顏色。

原文:http://www.e-din.com/blog/index.php?e=1662
-----------------
大家好,我是Leelee嬸。 :grin:

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2012-03-19 22:48 
離線
頭像

Leelee 寫:
〈一尾魚的故事〉

牠來了兩年。很記得,因為牠來了幾天,家中廚房就失了小火,牠原來是瘟神。
瘟神沒有被虐待,反而是跟牠一起來的同伴被牠打死了,要成為那1.3L水的霸王。
不過霸王並不孤獨。買來的水草中,竟有4、5隻蝦毛,蝦毛比牠落力多了,落力長大,落力抱卵;全盛時期生下了三數十蝦毛,大霸王卻一點威脅都構不成。
環境不好,蝦們長得不漂亮,更蝦生蝦滅。偏偏,牠還是那麼美麗。

又一天。牠的主人的主人PP痕,去買了一袋$10的同類回來。說是同類,卻很不一樣的,顏色不一樣,樣子不一樣,個性都不一樣。
霸王當不成霸王,就做地主,1.3L有多大?地主仍能堅持,方圓3厘米,不能入。
牠還是那麼美麗。

直到,今天。
牠,停留在水面,虛弱地呼吸,偶然掙扎。肚皮凹陷,被打得頭上脫了皮,尾巴也少了一半。
兩年,到了。
主人為牠安排了一個善終的地方,不會被打擾的水,有牠熟悉的、長滿黑毛藻的水草伴在䚡邊。
直到,停了。
親手送牠走。回想起來,這兩年,停下來欣賞牠的時光是少了,但,還是有的。
主人惟有這樣安慰自己。
然後替這一尾魚,記下那片絢爛的顏色。

原文:http://www.e-din.com/blog/index.php?e=1662
-----------------
大家好,我是Leelee嬸。 :grin:

嬸嬸好感性哦,跟到你兩年都算好好啦,讓它平平安安地去吧!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2012-03-20 00:35 
離線

牛頭角搬去藍田,好景喎 :grin:
仲有時間寫D搵唔到錢既文章,好優哉悠哉喎 :|
見到網友事業有成,本來都好開心,可惜依個係草網,見到你個類似草缸既物體,唉 :beated:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2012-03-20 00:49 
離線
頭像

Andy兄鏍絲兄,
估唔到一貼就遇到舊相識,心頭一暖呢~

鏍絲兄,我係由出去住變返痴屋企,倒退也。於是乎,只能開個咁令人嘆氣既杯仔(缸都稱不上)
寫幾百字只係花我十分鐘,都OK既。

呢幾年,感慨良多。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2012-03-20 21:30 
離線

曹植後代,好野。 8-)
你應該仲有幾年先到人生高峰期,咁快就唏噓?開心既留一世,唔開心既,留一晚,你就會發覺人生多美好。
下次係貴寶號留個言支持下你。 :ugeek:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2012-03-23 02:33 
離線
頭像

Leelee 寫:
Andy兄鏍絲兄,
估唔到一貼就遇到舊相識,心頭一暖呢~

鏍絲兄,我係由出去住變返痴屋企,倒退也。於是乎,只能開個咁令人嘆氣既杯仔(缸都稱不上)
寫幾百字只係花我十分鐘,都OK既。

呢幾年,感慨良多。

見到皇阿嬸都好開心,其實覺得你能同時 Master 到圖像和文字真係好配服你,好多時專心發展圖像才能既人會在文字運用上有點不太實在,好似你咁兩邊都發光發熱算是難能可貴的了!

搵次帶我個仔去你的簽名會等佢大大聲叫你阿嬸啦,我怕我叫你的話會比工作人員話我攪事趕我走! :grin:

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 45 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :