水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-29 15:16

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 68 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12345
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2016-03-02 22:23 
離線

好好的分享,支持

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2016-03-13 14:58 
離線

NATURE DESIGN 寫:
catcat 大哥~好久不見...沒想到你去年的重新回來了...我則是從2014開始一點一點的收集設備和材料...今年2月過年後才開始設缸...現在也是把水草造景當作休閒...也懶得參加比賽了...哈...看到你的文章感到非常開心啊.

今日剛上來, 便見到你這個老朋友, 很開心.
但十年後,很多事情都變了, 世界造景水準進步左好多, 我上年重新回來造景的第一個作品, 在 ADA 排名只得 250 名, 差過以往很多, 幸好在 AGA 得到 Top ten, 算是個安慰獎.

上年個24吋缸, 比例唔好, 很難發揮, 今年轉左個一米缸參賽, 希望唔好差過上年 250名啦.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2016-03-13 19:56 
離線

真的..現在世界高手多了非常多...有很多不同的style...不過我重回這興趣後目前尚未打算參賽..我比較想把這當作純粹的興趣輕鬆玩就好..看到大哥去年重啟也參賽得獎即便ADA賽事成績不如預期.但我想就別看太重..輕鬆以對把參賽當作一個額外的樂趣就好...今天收到你的回應真是太開心啦...本來還想說會不會大家都不太上來了...記得加入我FB更方便交流資訊.

catcat 寫:
今日剛上來, 便見到你這個老朋友, 很開心.
但十年後,很多事情都變了, 世界造景水準進步左好多, 我上年重新回來造景的第一個作品, 在 ADA 排名只得 250 名, 差過以往很多, 幸好在 AGA 得到 Top ten, 算是個安慰獎.

上年個24吋缸, 比例唔好, 很難發揮, 今年轉左個一米缸參賽, 希望唔好差過上年 250名啦.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2016-03-14 03:31 
離線

NATURE DESIGN 寫:
真的..現在世界高手多了非常多...有很多不同的style...不過我重回這興趣後目前尚未打算參賽..我比較想把這當作純粹的興趣輕鬆玩就好..看到大哥去年重啟也參賽得獎即便ADA賽事成績不如預期.但我想就別看太重..輕鬆以對把參賽當作一個額外的樂趣就好...今天收到你的回應真是太開心啦...本來還想說會不會大家都不太上來了...記得加入我FB更方便交流資訊

我去年重回這個興趣後, 見返香港舊水草朋友, 佢地個個缸都好靚, 脫胎換骨, 更上幾層樓. 我呢個次世代新手, 追得佢地好辛苦 :cry:

我們香港這裡, 每年 ADA 比賽, 就好似比左個目標大家, 由開始搜集材料, 在那麼買水草, 用什麼構思去做下一個景, 進展情況, 出來後能否達到最初構思, 水草狀態好唔好, 用什麼魚, 如果去影相打燈, 如何填報名表, 參賽後得成績心情, 出結果後睇高興地討論高水平的一些作品, 這些都是我們聚餐時談論的主要話提.

我之所以再有動力去做好個景, 特別係多謝 Harry (你仲記得佢嗎?)教返我如何做靚個景, 佢現在變左係我老師啦.

但做埋今年個一米參賽缸, 可能我也要休息下, 因為費左好多精力去做呢個景. 但我今年個景, 可能吃力不討好, 不會太多評審睇得明白我的景. 等多幾個月, 就可以 post 上來比大家睇啦.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2016-03-14 20:16 
離線

恩恩...有有我記得Harry兄...還有Waynesham, eric cheng, 老通, GWU.....還有好多後來在CAU的高手們...看到大家每年都有心策畫賽事也是很盡興的事.

catcat 寫:
我去年重回這個興趣後, 見返香港舊水草朋友, 佢地個個缸都好靚, 脫胎換骨, 更上幾層樓. 我呢個次世代新手, 追得佢地好辛苦 :cry:

我們香港這裡, 每年 ADA 比賽, 就好似比左個目標大家, 由開始搜集材料, 在那麼買水草, 用什麼構思去做下一個景, 進展情況, 出來後能否達到最初構思, 水草狀態好唔好, 用什麼魚, 如果去影相打燈, 如何填報名表, 參賽後得成績心情, 出結果後睇高興地討論高水平的一些作品, 這些都是我們聚餐時談論的主要話提.

我之所以再有動力去做好個景, 特別係多謝 Harry (你仲記得佢嗎?)教返我如何做靚個景, 佢現在變左係我老師啦.

但做埋今年個一米參賽缸, 可能我也要休息下, 因為費左好多精力去做呢個景. 但我今年個景, 可能吃力不討好, 不會太多評審睇得明白我的景. 等多幾個月, 就可以 post 上來比大家睇啦.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2016-06-13 13:07 
離線
頭像

好久不見了,自己都成十年冇玩水草了!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2016-06-22 17:45 
離線

Support!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2017-01-28 08:24 
離線

景呢??

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 68 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12345

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :