水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-28 01:49

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 12 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2014-02-14 01:41 
離線

新手開缸 想玩草原 求師兄師姐指教

魚缸 : 白玻璃缸 20" x 12" x 13"
濾桶: DAZS 200
泥 : 日本一番 +ADA powersand
CO2 : 1秒2泡 (18:00-24:00)
燈:18:00-24:00 (大暴龍 PL 36WX2)
水温: 21-24C
生物: 6條螞蟻燈,1條女王燈 ,2條七彩霓虹稻田魚, 1隻角螺
石 : ADA 山谷石
草 : 烏拉圭草皮/挖耳草
頭一日換左一半水 之後每2日換一次水 每次一半水

唔小心落泥 落得太多 =_= 而家成4"都有
濾桶下星期會換 EDEN 511
燈就係未換之前影 所以圖入面唔係大暴龍 PL 36WX2
CO 2 係舊式既 屋企都有個CO2 SET 但冇氣 而家頂住先

想問下有咩要注意

同埋聽人講挖耳草種植既方法係 拎一束塞入泥入面就OK (好似話挖耳草既葉即根) 咁樣種就OK?

開缸一星期有咩補品要落呢? 重肥?

石既擺位有冇得汁?

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-02-14 17:49 
離線

等收成啦!
一番泥好肥,加上你又有基肥
我相信已經足夠!
挖耳草唔夠肥嘅話會有黑色捕蟲囊出現
到時落肥都未遲!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-02-15 11:01 
離線
頭像

1. 草可以落多一倍份量較佳.
2. 開燈時間有點對草的生態不好. 盡可能的話, 跟返日照時間規律好d, 就算你話放工回家睇時不想黑麻麻,
開一開燈再睇也不是大問題.
3. 水位太低, 可以的話, 加水至頂部都ok

個人感覺 石的擺位都好好睇~

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-02-15 11:06 
離線
頭像

有冇正面圖? 就咁睇已經好好~

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-02-16 11:41 
離線

烏拉圭草皮要3個月才有成績看,耐心等待。

水冷:海利 HS-66A 24度
CO2: 14:00 - 23:00, 用pH meter控制
燈:LED 白燈30粒(6500k)15:00 - 23:00 藍燈10粒 14:00-15:00
草:烏拉圭草皮,印度小圓葉,迷你牛毛毯
魚:黑線飛狐x2,櫻桃燈x2,大和藻蝦x7,紅鼻槍蝦x2

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-02-16 21:13 
離線

正面圖

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-02-16 21:16 
離線

聽CHING 講加多左草既分量

但呢隻係咪烏拉圭草皮黎 ? 好似唔似咁既 :?

店主話係烏拉圭草皮既水上葉

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-02-16 21:18 
離線

之前種既果隻 兩次種既都唔係係同一間店買 因之前果間冇貨了

兩次買既草都感覺唔同

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-02-16 21:19 
離線

:grin: 唔該哂咁多位師兄既意見 我會比耐性嫁啦

遲下買塊黑紙放係後面做背景紙先

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-11-13 14:55 
離線

好正,戰鬥員兄,介唔介意分享下設備等資料?好想整缸差唔多嘅玩下,感謝!!

Whether you want to pass 1z0-102 dump exam exams or looking for HP certification, our Adventist University of Health Sciences can provide guaranteed success in real exam of 000-105, ccna training are also having unique sense.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-11-18 09:05 
離線

烏拉圭草皮真係要超高耐性,我搞咗半年先成功
佢地對光同CO2既要求其實都幾高
快D搞好SET CO2啦

你枝暖管好似大咗D喎
水位再高一點吧

期待成景,加油

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-12-08 16:39 
離線
頭像

建議你加張背景紙遮遮器材會好看些

光照:GLO 24WT5HOx2(9:00AM-1:00AM;6:00PM-10:00PM)
過濾:2217

草類:迷你水榕,矮柳,紅椒草矮珍珠,印度小圓葉

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 12 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章