水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-06-16 19:46

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 64 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12345  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2010-02-28 22:29 
離線

hhm61876115 寫:
是否要加埋綱網舖底及一種防只細菌物質?

我加網係防止"抆"草果時,啲根拉左啲根肥出黎...

瀘水器:ADA-EX2400 + Tetra水妖 + Eheim 2041掛濾
水冷:Arctica DBA-150
每日照明:PL 1500-2300時(8小時), HQI 1700-2100時(4小時)
打氣:2100-1530時
Co2:一秒三泡
PH:6.2左右
GH:3
KH:2
NO3:0-10

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-02-28 22:51 
離線

Thx c hing 我剛想開缸,. 玩蝦為主,底層應加邊5寶及用ada1or2代好

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-02-28 23:16 
離線

我本身就有加....
不過養蝦可以唔洗加....
因為養蝦都係種陰草多....例如欖仁、莫絲等等....
我自已就用ADA一代幼泥
ADA泥開缸時啲水會比較黃啲...同埋有師兄話會爆NO3.....

瀘水器:ADA-EX2400 + Tetra水妖 + Eheim 2041掛濾
每日照明:PL 1500-2300時(8小時), HQI 1700-2100時(4小時)

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-02-28 23:41 
離線

咁我用ada1 比ada2夠硬,及我要買5寶?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-03-01 00:09 
離線

咁我用ada1 比ada2夠硬,及我要買5寶?

如果新開缸.....
ADA I代...比較肥啲....開缸啲水會黃啲...
ADA II代...無咁肥...但開缸啲水就會快清啲...
我ADA I,II代都有用....種草果個PART就放I代...其他就II代....
另外係蝦版有師兄用過一隻UP牌既泥(粗泥)養蝦....效果都幾好...
睇下你想種得多草啲既...用ADA I代好啲...
但想養蝦...太肥又會影響蝦仔....

唔洗買晒5寶既....我就用以下三樣囉...
ADA penac W - 防止底床老化變硬
ADA penac P - 活化植物,幫助生長
ADA bacter 100 - 內含超過100種有益細菌,包括硝化細菌

以上約屬小弟愚見,如有錯誤請各位師兄重插﹗﹗

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-03-01 00:16 
離線

Thx ching
咁我吾洗用加鋼鋼用ada2
以上三寶那裡買?貴?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-03-01 00:18 
離線
頭像

5寶 any shop sell them in plastic bag in fs?cause i need to buy some

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-03-01 00:19 
離線

大黑就一定有貨....
如要平就可以去"上下"奇度睇下有冇.....
每樣都係百零蚊....
ADA II代....幼泥要200蚊左右...粗泥就90蚊左右.....

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-03-01 00:22 
離線

Thx ching
咁我吾洗用加鋼鋼用ada2
以上三寶那裡買?貴?

另外都唔洗成日THX CHING啦....
大家都係交流心得....唔洗咁客氣囉.... :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-03-01 00:42 
離線

kwong1986 寫:
CHING~請問一下ADA既EX-600EX幾多錢?

我都有興趣..
麻煩pm.
pm埋流量..
thx

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-03-01 00:44 
離線

幼泥反而貴咁多,如我只種小許珍珠草用ada2ok?
吾用penac p還可以?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-03-01 00:56 
離線

如比較ada 1 or 2 硬身d ?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-03-01 07:12 
離線

幼泥反而貴咁多,如我只種小許珍珠草用ada2ok?
吾用penac p還可以?

ADA II..可以呀....
唔用penac p當然可以啦...依隻野係開頭幫助水草生長....
如果你啲水靚....珍珠草一樣會生得好靚...

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-03-01 09:09 
離線

Ada1同2一樣硬度?咁是否把個幾寶溝埋放晒去泥底層再放泥

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-03-01 11:18 
離線

果幾寶我都係事先放左係缸底先落泥...
I代同II代我就唔知邊隻硬啲啦...

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 64 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12345  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :