水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-29 00:19

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 4 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2003-03-14 13:37 
離線

前兩日發覺家中條花羅漢(有10"大)開始唔進食,心知不妙,再觀察一日見條花羅漢開始有白便出現好長唔會分開,作晚見另一條德州豹(有5"大)開始不進食,我個缸還有十幾條大魚及7條大細(琵琶),魚缸有5尺大水質test又無問題,其他魚暫時一切正常,想問是咩病會否自己好或傳染給其他魚,或要用什麼葯預防,平時餵食乾糧及格日餵生魚仔,一向都無咩病。請指教。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-17 18:32 
離線

食生餌我就覺得係高危lor, 特別d人工魚由細都係食開人工野...

可先試適量換水及停糧數天再看是否要用藥...
花羅漢一般身體都好強壯, 如食滯停糧數天多數會無事...

如懷疑生虫..
要落藥可試Azoo體內外寄生虫藥丸...

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-19 12:34 
離線

條羅漢死了 :l 我試過用azoo葯用左兩條羅漢就歸西,都系唔知咩病,臨死時重亂咁游,而家我都唔比咁多生魚D魚食,剩系比幾條D老虎食,其他餵乾。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-19 18:06 
離線

wingbut 寫:
條羅漢死了 :l 我試過用azoo葯用左兩條羅漢就歸西,都系唔知咩病,臨死時重亂咁游,而家我都唔比咁多生魚D魚食,剩系比幾條D老虎食,其他餵乾。

oops! 其實羅漢真係好難死的, 你都算唔好彩!
相信你有跟足份量落藥卦...

你可從兩方面check下...
一就係食物問題引至腸胃問題...
二就係水質,特別係化學品, 可多 check 幾項有害物 ...

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 4 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案