水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-06-17 08:09

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 10 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2003-03-13 10:21 
離線
頭像

各位高手救下小弟呀~
我個缸前日開始發現d紅扯琪個腮好紅(都心知不妙架la),但無時間理佢地,直至尋晚開始有一半以上o既紅扯琪死左,中有一兩條波子死埋,
咁尋晚漏夜換左1/3水,今朝又收左兩三條魚屍,唉~ :l :l :l
d魚魚去後個身有d好似蛋白o既野"痴"住o係個身周圍,但個腮又唔似有d野"痴"住,淨係得個紅字~
而家成個缸中有5-6條魚到la,我想問下各位我可以點救d魚魚呀(不過可能我返到去佢地已經......)?同埋佢地似係中左咩病呀? :j :j :j

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-13 21:22 
離線

我都發生相同災難,真係好似瘟疫咁!
的魚係咁死,尤其是藍眼魚將,新燈同飛狐,差不多死晒.d魚發呆,退色,難肉,跟住好快就歸西,又制止唔倒. 唔知點算.
但睇落又似水有問題,因為草生得不錯,蝦亦沒死.
真係要請各位高人救命!!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 : [問題]
未閱讀文章發表於 : 2003-03-13 21:37 
離線
頭像

我都係呀 :l
係唔係依波拉呢
各路英雄請幫幫手
救救我地D魚 :j

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-13 21:58 
離線
頭像

一定要成缸水換晒
如果唔係就將啲水草拎起再用殺菌水過濾一至兩日.因為水草同蝦唔可以接觸殺菌水.呢種環境同依波拉差唔多

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-14 10:04 
離線
頭像

唉~可能係d非典型肺炎入左個缸到掛 :l :l
不明不白死左咁多魚,條氣唔順 :k :k
我決定過幾日得閒d就反缸,換過哂d泥,
用ada黑泥,買返個濾桶,重新黎過~哼~ :d

不過話時話,唔知點解兩條飛狐d,三條小精靈,到今朝都仲安然無榚,
鬼死咁生猛,真係唔明 :j :j :j

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-14 10:14 
離線
頭像

好似蛋白?似係細菌感染引至流潺,魚身顏色有否變深?.......

如有養水草,要分缸醫,一係就做選擇題:草定魚。
此類病可試調高水溫至三十度,加重鹽或爛肉丸,但如有草,一定死。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-14 10:34 
離線
頭像

你有無 check 過CO2過多呀!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-14 10:46 
離線
頭像

魚身顏色有否變深?....... !?!?
死前就有o既,我以為d魚養耐左出色炸 :d

原來果d一pet pet野叫流潺呀,好"核特",嘔~

一知道出事,d水溫我已經即刻加去30-31度架la,我就係唔敢o係個草缸到落任何葯呀(連鹽都唔敢落),我先決定反缸炸,希望下次唔好再有同樣事發生la, D 魚魚死得好慘~~~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-14 10:58 
離線
頭像

威: 你有無 check 過CO2過多呀!

我無test過co2幾多呀~但d魚一養左三至四星期都無試過浮面,
同d草都有泡泡出(仲勁多),咁即係溶氧度都ok la(我諗 :f :f !!) 直到前晚先出事!
我個係18"x12"x12"缸,co2每秒1個泡泡有50%-60%地方有草
有一次出絲藻,比我K.O.左,但今次比D病菌K.O.返轉頭~ :l

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-14 23:08 
離線

我連續換左3晚水,每次換1/3, d魚死既數量開始減慢左. 希望唔好再死啦!
請問是否要繼續不斷換水?

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 10 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章