水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-29 20:31

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 4 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : 水塘捉不知名魚
未閱讀文章發表於 : 2017-02-10 14:08 
離線

朋友昨天在某水塘附近捕了七條魚,佢話係潭皮婆(約8cm大)。我查過晒資料,潭皮婆即係中國鬦魚,或者香港鬦魚,但睇晒啲圖片都唔似。反而覺得好面善,似係紅寶石,或者有人放生後在港定居。但照計紅寶石係非洲慈鯛,應捱唔過香港的冬天,昨晚在我家一晚冇暖管一樣冇問題。
請問大家知不知這是什麼魚,有人想收留嗎?或者放返我家附近水塘唔知生唔生存到。

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: 水塘捉不知名魚
未閱讀文章發表於 : 2017-02-19 20:56 
離線

mwcd 寫:
朋友昨天在某水塘附近捕了七條魚,佢話係潭皮婆(約8cm大)。我查過晒資料,潭皮婆即係中國鬦魚,或者香港鬦魚,但睇晒啲圖片都唔似。反而覺得好面善,似係紅寶石,或者有人放生後在港定居。但照計紅寶石係非洲慈鯛,應捱唔過香港的冬天,昨晚在我家一晚冇暖管一樣冇問題。
請問大家知不知這是什麼魚,有人想收留嗎?或者放返我家附近水塘唔知生唔生存到。

系紅寶石,好粗生,好惡死,好易養同好易開枝散葉 :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2017-02-19 21:34 
離線

謝謝回覆,查過資料,問過水族館老闆,知道是紅寶石。
放過一條落魚缸幾日,顏色開始發紅。唔算惡,對其他大細魚(包括新燈仔)基本上當睇唔見,完全冇趕過魚。不過對我啲大和蝦(king size)好有興趣,報消咗幾隻。
最後比晒水族館。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2017-04-11 14:20 
離線

8-) 8-)
Gclub

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 4 篇文章 ]