水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-28 05:19

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 5 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : 新手我缸綜合一問
未閱讀文章發表於 : 2014-01-15 23:11 
離線

61CMX24CMX30CM缸

2條Q版鳳凰

3條金翅

2條神仙(芝麻仙)

2條王帝燈(其中一條小的離奇失蹤,不是跳缸,附近一帶搵過全無蹤影,缸內都搵唔到)

4棵中小型水草後來變3棵(原因在問題3)

部份石頭

外置掛漏,

暖管一支,

無CO2泵(想唔加,但有需要嗎,有問過魚鋪店員意見,2呎缸,10-14條應該可以唔加)

未有燈管,本來想唔加,但都係打算加...(請給意見)

開缸3星期,本來打算加,以上9條魚兒看似都很健康,
1.就唔知點解其中一條細的王帝燈唔見左..(有無可能俾其他魚吃左?)(好似得雖一可能)

2.早兩天前買了兩條虎玟琵琶回來打算清清缸,以防以防..

但都過不了24小時,剛下水,其中一條便吸住一棵水草(有白霉)近搵食.(12小時後吸住水草果條死了)

另一條眼見仲係正常,但數小時後都浮左頂,(究竟咩不因呢??)死時頭部眼附近有白班兩條都係,剛買回來,沒有的

3.那棵水草我也丟了,因為有白霉,試過刷掉,又再有.但其他水無事,有人話有D會係假木水草..(假木有什麼情況?)

4.如果我想加多1-3條工作魚/清潔魚/清潔螺/蝦,令到現有魚兒無大影響的(需要加CO2泵嗎想唔加)有咩選擇???

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-01-16 11:49 
離線
頭像

Co2 係比水草生好D 同你死左魚冇關
假木真係唔知~ 不過木入缸前都要煲過~自然冇咩問題
琵琶買之前有冇睇過有冇凹肚 入缸前兌好水未
咁快死好有可能係水質~ 多過魚本身...PH GH 有冇CHECK過
工作生物 可以用櫻桃蝦~ 幾粗生 (前提係 你D了魚唔當佢係點心)

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-01-16 18:31 
離線

先多謝師兄的解答,
另Ph Gh,我知係咩但其實點check 咩途徑可得果樣野?
果棵水草丟左主要原因都係因為佢起白霉(聽講耐左會影響水質同產生毒素,已經清過一次,又起所以丟。)
另虎紋琵琶難養?水質有無問題未知,但慶幸我其他魚仔開缸到現在都(睇落)健康,,
單沉木果舊已處理過,
已丟果棵水草都有舊木做根底,但會浮起的成棵野。當時落水都做過簡單處理,同另果9條魚都相處左兩星期有多,都係衰起霉。
另,櫻桃蝦/黑殼蝦,魚街邊幾間有?有推薦嗎?
咁如果再多魚加氧果舊叫咩?通常售價幾多?有推薦/建議嗎?
另過身果兩條琵琶係缸撈的,無留意是否凹肚。但望落都係生猛既,不過個職員封袋果到搞左成個字,無留意佢點搞,不過睇得到新做。
不過至奇怪就真係佢地死得出奇地快。而其他至今都正常。
求高解!!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-01-17 18:00 
離線
頭像

PH GH 試紙可以解決呢個問題
PH 可以由床低泥 最為影響~ 某幾位師兄係用ADA 泥
GH 由場景石 / 貝殼 引起~ 個時我缸冇石~ 水唔夠硬~怕蝦仔換殼會死就加左個生豪殼入去
GH 係有小小升GE

白霉 呢~ 我係出現過一次~ 不過係個時有條 異形 要食青瓜, 放耐出先出, 拎左就冇
而生係水草就冇試過~ 嘛~你都掉左有事GE 草~ 不過木最好都拎起左先~ 反正冇野係上面
重做處理吧~ +鹽 拎去煲到佢冇色
有霉好可能係水草唔夠健康~ 先易比人入侵, CO2 可以DIY, 唔想比錢可以自己做~ 流程係DIY個到爬下文,

櫻桃蝦有玩過~~ 一開始就唔好玩極火住~ 見佢深紅色~正正常常就入幾隻
慢慢再加就可以~ 依家好少係魚街買野~都係格下價~睇下態再決定.

再多魚加個普通氣泵就可以- -" 平平地 幾廿$個, 用乾電又有, 濕電又有, 打到氣就得... 冇咩牌子可言

買魚前要睇下態~同缸有死魚我已經唔會入~ 不過 我都有一次例外
以前見到有條 紅尾黑鯊 好好態 紅尾 帶黃火~ 忍唔住都帶左佢返屋企~
當然 就要佢做足檢疫先可以入大缸~~足足3日

琵琶呢D魚~ 多時肚向下~要睇耐D~ 缸唔大佢冇野食好易餓死
我之前有條 樹技咁GE樣~(記得佢仲好很貴)~ 就係佢要食青瓜, 又要晚上落沉糧~
嘛~下次買左都要分開養 同教佢食沉糧先, 唔係真係多多都唔夠死

店員應該冇野GE... 魚係水入面唔會太大影響...

最好係未清晒個缸D問題 / 等1~2星期 前都唔好再+魚...

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-01-17 20:21 
離線

多謝,我會參考!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 5 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員