水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-28 04:42

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 19 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2012-10-19 21:58 
離線

之前我都有養開小精靈,因有一次白點病後死左,之後再買唔知點解d小精靈同金胡子係咁死,買左一兩日就死,買一條死一條,請問點解?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2012-10-20 01:54 
離線

Any settings / photos lei ?

"d小精靈同金胡子係咁死" --- > 點死? 是白點病嗎 ?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2012-10-20 11:29 
離線

did you accumate the fishes before putting them in the tank?
just putting the bag on water doesn't count...

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2012-10-20 13:35 
離線

之前果條就係白點病死,新買果d死果時個身出現紅色血絲,有d又無出現血絲,頭一日都好活潑四圍吸,點知第二日就……

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2012-10-20 18:02 
離線

Any settings / photos lei ?

Any other fishes can survive lei ?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2012-10-21 01:19 
離線

post唔倒相 :embs:
其他魚無事,今日仲有廿幾條米奇bb出世!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2012-10-21 17:09 
離線

Setting lei ?

& 水質如何?

其他魚還有白點病嗎?

Ching, 好難答到你

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2012-10-21 23:51 
離線

用掛濾,有暖管(26度),T5 16w燈,ada泥,火山石,水草,Ph:7,無co2
其他魚已經無白點病,無死!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2012-10-22 04:24 
離線

Settings - 幾呎缸 lei, 24" ? 養咗幾多魚lei ?

會唔會水質有(些少)問題, 小精靈水質要求肯定高過米奇, 同要PH<7 - 要(微)酸ar ( p.s. 金胡子差不多, not 100% sure)
1. 用咗ada泥, PH 唔應該係7 ( 中性 wo )
2. 養水草PH 要(微)酸
3. 乜嘢火山石 - 要確定唔影響PH 值, 加沈木重好 ( after boiling )
4.(26度)唔需要開暖管ar
5. 米奇唔係惡魚, 不過好奇下, 會追魚(包括小精靈) ga ...
6. "新買果d死果時個身出現紅色血絲" ---> 斷估買時有病喔, 唔好買袋裝魚wo ...

C-hing,
我已經好努力答你ga la ...
不過下次俾多啲資料ar ... 唔係好多人咁有耐性.
係度真係有很高手 (自量唔係).

AC8120 :)

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2012-10-23 22:13 
離線

AC8120 寫:
Settings - 幾呎缸 lei, 24" ? 養咗幾多魚lei ?

會唔會水質有(些少)問題, 小精靈水質要求肯定高過米奇, 同要PH<7 - 要(微)酸ar ( p.s. 金胡子差不多, not 100% sure)
1. 用咗ada泥, PH 唔應該係7 ( 中性 wo )
2. 養水草PH 要(微)酸
3. 乜嘢火山石 - 要確定唔影響PH 值, 加沈木重好 ( after boiling )
4.(26度)唔需要開暖管ar
5. 米奇唔係惡魚, 不過好奇下, 會追魚(包括小精靈) ga ...
6. "新買果d死果時個身出現紅色血絲" ---> 斷估買時有病喔, 唔好買袋裝魚wo ...

C-hing,
我已經好努力答你ga la ...
不過下次俾多啲資料ar ... 唔係好多人咁有耐性.
係度真係有很高手 (自量唔係).

AC8120 :)

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2012-10-23 22:15 
離線

唔該Ching :我用試紙係ph7,咁ph幾多先係最好?
水草我有火焰莫絲、珍珠草、胡天荽、大葉水芹。火山石我都唔記得係咩名(黑紅色果隻)
暖管係行溫唔係長開

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2012-11-02 23:58 
離線

我都係, 吾知飛弧ok嗎?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-01-04 15:56 
離線
頭像

小精靈最好3-4 條起一齊養_(群居).......唔係好易死...

T5HO-24wx4-- pm11:00-6:00
CO2+電池伐 1秒2泡
橫流扇 --26.0-24.5度c
Atman CF1200 濾筒
紅蓮燈10、頭尾燈10、紅鉛筆6、飛狐4、小精靈4、紅班馬6、大和蝦4、 新燈4
ADA Step 2液肥每天1下

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-02-16 05:11 
離線

熊貓鰍係咪好似小精靈一樣功能,食垃圾同藻?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-04-16 17:51 
離線

珍珠草、胡天荽、大葉水芹

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 19 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :