水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-28 08:56

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 13 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2008-05-07 08:29 
離線

我之前買左一條金波子, 一日就死左, 所以想問問佢既飼養條件. 我本身個江係 微酸, 27-28 度. 冇濾水, 冇pump 氣.
請大家幫幫忙. many thx!!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-05-07 08:57 
離線

金波子都好粗生。但都要比個濾水,起碼比條水草。乜都冇...........!你唔好養魚啦

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-05-07 09:06 
離線

thx la!!! 請問除左濾水, 水草, 仲要d 乜?

回頂端
 個人資料  

文章主題 : [分享] 佢既相
未閱讀文章發表於 : 2008-05-07 10:06 
離線

佢既相

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-05-07 11:58 
離線

如果有燈比佢照下(幾個鐘就夠)個身D色會靚好多,買間屋仔或杯仔比地佢休息。
另外金波子好鍾意食赤蟲(紅蟲乾),你會聽到佢地食到(拍拍)聲。
不過唔好太多,小小就夠,溝下乾糧。
我就大約兩日一餐,每餐你預佢四至五分鐘內食完就算係夠糧。
你個條女黎架,買多條仔比佢地開心下啦。
女冇仔咁靚(除左有BB個陣)
養養下佢會証主人。好叻架
養魚都要比愛心。
:c

回頂端
 個人資料  

文章主題 : [分享] Thanks la!!!!
未閱讀文章發表於 : 2008-05-07 18:12 
離線

我有俾燈佢la. 我買左濾水la!!!! 希望佢冇時la.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-05-07 18:30 
離線
頭像

呢隻魚我都養到寫個服字

呢種係我太座大人愛魚,自從佢養左好耐果條百年歸老之後,我買一條死一條,任我如何精挑細選,都過唔倒一個禮拜,連死5條之後我都唔敢買

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-05-07 19:10 
離線

我就未死過呀,我有兩女一仔。早一個月其中一條女生左十幾粒卵。四日後就出世,不過唔夠一個星期就死晒,BB魚好難養。
不如我講下我個缸先啦,可能會幫到你。
我會Keep住大約26~28度水,14"缸,一個濾洞,燈照4~6個鐘,水草有莫絲同金魚茜,兩日放糧一次,一個月換水一次,每次三份一缸,換水後放小小黃粗鹽。
不過照相睇,你隻女好驚咁喎。因為呢隻魚一驚就會變白...........
你睇下係咪有其他魚(蝦)佢,早小小買隻公,可能佢會冇咁驚。因為呢種魚係出相入對架,隻公會幫隻娜出頭(好錫老婆)。公係燕子尾,娜係圓尾,好易分。可能佢冇仔溝唔開心 :c

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-05-07 19:16 
離線

佢敢係咪都係叫圓尾??

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-05-07 21:28 
離線

冇錯係圓尾

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-05-08 08:49 
離線

唔該哂!!! 我會再去睇多d, 希望會學識分男女la!!
佢今日都生生猛猛敢. 真係多謝幫忙la!!!! many thx!!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-05-08 13:25 
離線

ogabriel 寫:

生仔箱中的是什麼魚?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-05-08 14:17 
離線

bullsky 寫:
ogabriel 寫:

生仔箱中的是什麼魚?

大約係....(美國金花唐蚤) 敢la. 好得意架, 有時d 店會叫佢大花貓, 好平架, 我條 6 蚊la. 好生猛, 成日係度郁, 又粗生, 又大食, 乜都食, 乜都咬, 所以我困住佢, 佢會咬我條鬥魚. 嚇到佢死. 佢個樣好白痴架. 我叫佢做麥兜.

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 13 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案