水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-29 13:31

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 18 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2007-05-18 15:14 
離線
頭像

本人是養紅水晶蝦的.因無水冷,在上年夏天全軍覆沒.
今年的起心肝.DIY水冷.經過連續幾天測試.只能把水温下降
3-4度.只能說句 "好過無" :c :c :c

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

最後由 ken13244 於 2007-05-18 21:34 編輯,總共編輯了 3 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-18 17:16 
離線

好大個散熱片! :c
但擺低d等佢浸多d水會唔會好d呢 :j

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-18 19:39 
離線
頭像

致冷片降到3 - 4C已經好好。想效果再好啲,唔好用掛濾,DIY一個水箱,以慢水流增加冷卻時間,應該可以再降多0.5 - 1C。

另想知單單用導熱管散熱扇可以降到幾多度呢?

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-18 19:43 
離線

請問你的致冷片尺寸是多少??幾A??

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-18 21:06 
離線
頭像

lokhang_c 寫:
好大個散熱片! :c
但擺低d等佢浸多d水會唔會好d呢 :j

水位不能高過致冷片,如高過會把熱力引入魚缸.現在水位剛剛
好接觸到致冷片底部了. :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-18 21:09 
離線
頭像

39517102 寫:
請問你的致冷片尺寸是多少??幾A??

致冷片size=4cmx4cm,12V 6A電.我現在用12V ,5A火牛推~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-18 21:16 
離線
頭像

Daniel^~^ 寫:
致冷片降到3 - 4C已經好好。想效果再好啲,唔好用掛濾,DIY一個水箱,以慢水流增加冷卻時間,應該可以再降多0.5 - 1C。

另想知單單用導熱管散熱扇可以降到幾多度呢?

Daniel 兄.我也想致冷效能好呢~但如果做果水箱,只能下降多
0.5-1度,好像唔化算.另外.你好像也diy 水冷,請問你的diy水冷
能下降多少度呢?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-19 01:21 
離線
頭像

ken13244 寫:
Daniel 兄.我也想致冷效能好呢~但如果做果水箱,只能下降多
0.5-1度,好像唔化算.另外.你好像也diy 水冷,請問你的diy水冷
能下降多少度呢?

我係用水機膽DIY水冷,只係為加強散熱效能,將原本嘅散熱扇換咗蝸牛扇,另外冇加溫控,以Timer每隔15分鐘運作一次,每次30分鐘。12"缸用,降3 - 4度,同你一樣。

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-21 15:23 
離線
頭像

Daniel 兄~
我都曾經找過水機膽,但我找不到.請問在那裏找到?
另外,因為什麼要每隔15分鐘運作一次?太凍?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-21 22:24 
離線
頭像

ken13244 寫:
Daniel 兄~
我都曾經找過水機膽,但我找不到.請問在那裏找到?
另外,因為什麼要每隔15分鐘運作一次?太凍?

我係之前喺魚街電器舖度買。

至於點解要每隔15分鐘運作一次,一嚟冇溫控,二嚟24小時長run都唔會有持續溫度下降,而且又哂電,停一停火牛冇咁「慶」,襟玩啲!

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-22 11:02 
離線
頭像

明白晒.多謝賜教~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-29 01:02 
離線

我有個24''缸,想請教可以點做...13267 :j

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-31 09:55 
離線
頭像

亞sam :-n05
如果24吋缸,我不建議你用diy水冷.首先diy 水冷只能用在細缸,用在24吋缸唔夠凍的,最多下降1至2度,作用不大.(看我的18吋矮缸,也只能下降3至4度.,還要減少水量來增加效能.)二來diy水冷一點也不平,(最貴在火牛).所以還是買水冷機好過.
另外,你養什麼魚??? :j 要用水冷?? :-n01 :-n01 :-n01

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-07-12 22:35 
離線

請問你的這個cpu散熱風扇要多少錢? 我在跟做但用intel p4 原裝散熱風扇, 散熱效果很差! 想買同樣的試下! :-n06

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-05-21 15:27 
離線
頭像

要$200蚊左右.

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 18 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :