水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-30 23:26

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 22 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2004-09-04 14:16 
離線

o岩緊, 唔知有無效

另外有無人有咁整過?

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-04 14:36 
離線

6L以下一定有用
我個係直接入缸
降4度左右.你個散熱好似好d,會更加凍

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-04 15:30 
離線

Let us know how much you can cool the tank. :b

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-04 16:40 
離線

6L , 我個缸唔係咁大效果..

頂晒都係降到一兩度 咋

我用12" 缸架quote="utopia13"]e="utopia13"]6L以下一定有用
我個係直接入缸
降4度左右.你個散熱好似好d,會更加凍[/quote]

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-04 16:41 
離線

我用以前剩落電腦既材料黎整

唔知呢家買呢d 要幾$, 不過我做唔駛$100

confusekid 寫:
Let us know how much you can cool the tank. :b

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-04 17:01 
離線

如果都係6L,咁就要睇電源同散熱
有同冇用散熱膏,冷面的傳冷是用什麼材料,有沒有接觸到散熱,等等也有影響

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-04 18:25 
離線

我個缸大約10L 架quote="utopia13"]直接成個致冷片放入缸? 定係點樣? 有無相影黎睇下?

utopia13 寫:
如果都係6L,咁就要睇電源同散熱
有同冇用散熱膏,冷面的傳冷是用什麼材料,有沒有接觸到散熱,等等也有影響

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-04 20:29 
離線
頭像

咁樣散唔到熱喎 :f 原理都不對。
一係直接風扇吹水面。
一係直接放出水口,讓水流經(至冷片)達至降温 :-n01

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-04 20:36 
離線

他的方法沒有不對,出和入的結果也是一樣的
問題只是他的缸太大,要冷一點就多用一組吧,要是用電腦電源應該接兩組也可以

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-04 21:37 
離線

哇.. 要用多一set .. 咁我唔用算lu .. 我見11L 既缸無乜效

果d 材料唔駛$ 再買就試下o者, 要買多一set .. 都係唔會lu .. 只係用風扇吹呀吹.. 就算

utopia13 寫:
他的方法沒有不對,出和入的結果也是一樣的
問題只是他的缸太大,要冷一點就多用一組吧,要是用電腦電源應該接兩組也可以

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-04 23:22 
離線

成本都只係58之麻
最重要係吾會失水

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-04 23:58 
離線

成本 58 ? 你指有d 乜先?

utopia13 寫:
成本都只係58之麻
最重要係吾會失水

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-05 00:00 
離線
頭像

那綠綠的散熱片不接觸水,怎散熱呢 :j 就算底下的鋁片作散熱,接觸點也太小了嘛,事倍倍倍功半呢 :j

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-05 00:33 
離線
頭像

湯米 寫:
那綠綠的散熱片不接觸水,怎散熱呢 :j 就算底下的鋁片作散熱,接觸點也太小了嘛,事倍倍倍功半呢 :j

綠色散熱片是帮致冷片散熱 :a 但致冷片經鋁片致冷同散熱,不如試吓直接用風扇吹風 :a

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-05 00:43 
離線

o岩o岩睇左 致冷片 既 spec .. 好似都幾食電下..

算lu .. 我估我用番風扇吹.. 唔用玫冷片

alex168 寫:
湯米 寫:

綠色散熱片是帮致冷片散熱 :a 但致冷片經鋁片致冷同散熱,不如試吓直接用風扇吹風 :a

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 22 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :