水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-29 19:37

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 22 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12
發表人 內容
 文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-05 00:46 
離線
頭像

lawtony 寫:
6L , 我個缸唔係咁大效果..

頂晒都係降到一兩度 咋

o甘何不直接吹水面降温呢 :j ....效果可能更加理想 :d

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-05 00:51 
離線

好好嘗試/.////
今日行黃金見有好多電腦風扇賣..有d平到$8個.....
真係唔係有沒有用 :j

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-05 01:28 
離線

用風直接吹水面
一來好易比天氣影響,濕小小個日一度都冇
二來水流失快,蝦缸水質不穩好易死蝦

因此蝦缸吾應該直接吹水

38蚊一片致冷片,20蚊一套散熱套裝
只要有電源,一切都只係58蚊
而電費同開一個一般燈泡差吾多

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-05 02:53 
離線
頭像

致冷片我都想試好耐, 但係唔識整, 睇舊 post 又唔係好明, 如果有邊位師兄整過而又得閒能夠詳細咁講解下就 very good o勒...... hehee........ :-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-05 03:06 
離線

好易整
先要買一片38蚊既致冷片,同20蚊既散熱器,鴨記有齊
仲要一支超能膠,小小鋁通
一個有12V 3A以上既電源,安全既大D好,電腦牛都吾錯
先係發熱個面加一半既散熱膏(個散熱器有埋),用力按佢落個散熱器度
用超能膠係兩者既邊度痴,多D都吾怕,但要按實,等致冷片完全緊接散熱器
之後將另一半散熱膏加係冷面,再將鋁通放上去按實,加超能膠
等佢乾晒就可以將風扇電線同致冷片電線整連埋,再接上電源(要注意正負一定吾好錯,吾係會冷面更熱面,太熱就會壞,風扇都要吾好比佢停,致冷片開左風扇就一定要開)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-05 11:28 
離線
頭像

嘩.....正呀.
我都有一個for 我蝦缸,平衡都可以降2-4度.

LAWTONY:
從照片睇落你的致冷片製冷那邊只有一片鐡片是和水接觸的,這樣效果不好.
製冷那邊不如換個接觸面多d的散熱.相信這樣溫度會下降多d.

p.s我散熱那邊係用P3散熱片, 貪佢夠大個散熱area :-n06 !!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-05 13:03 
離線

可唔可以影張相黎睇下?

我頭先去鴨記想買 散熱片.. 但華輝又無開 -_-

你個缸幾大? 致冷片 比乜火牛用?

再試試個致冷片.. 先發覺用錯volt .. 用左5v, 應該要用12v
加quote="Aska"]毅祠髺岩用既材料.. 暫時未再試

Aska 寫:
嘩.....正呀.
我都有一個for 我蝦缸,平衡都可以降2-4度.

LAWTONY:
從照片睇落你的致冷片製冷那邊只有一片鐡片是和水接觸的,這樣效果不好.
製冷那邊不如換個接觸面多d的散熱.相信這樣溫度會下降多d.

p.s我散熱那邊係用P3散熱片, 貪佢夠大個散熱area :-n06 !!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 22 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :