水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-28 04:23

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 124 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234567 ... 9  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-04 14:02 
離線
頭像

請容許我道出另一生活上的現象/問題:

在攝氐39度下 (室溫) 吹風扇會唔覺得涼呢?

我就覺得點都好過無風扇吹, 因為風可以幫助加快皮膚上汗水的蒸發

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-04 22:15 
離線
頭像

將咁簡單事情復雜化,用什麽什麽科學什什麽定律如果什麽都如1十I=2那就容易啦;但要你求兀22\7=?(比個準碓答案我)係唔係有點兒那個。用自己的感覺最好,再講落去都無隱。食過檸檬才知酸,未親身體驗過真正用風扇吹水就係度正係紙上談兵,真係吹水唔"物"咀。在此有沒有用過風扇吹水而沒有達到降温的魚友。(當然要合理啦,唔好話攞一把5"風扇吹個36"缸降唔到温)如果有請告訴大家。 :-n04 :-n04 :-n04

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-04 23:58 
離線
頭像

flyfox兄稍安撫燥, 工餘閒談討論, 吹吓水無乜唔妥bor. 再講, 有問就有答, 又点能夠li個時候抹咀呢? 唔回應就無禮貌架, 知無! 人遇疑難要求證,事逢得意莫輕狂.
little.net – 說得對! 不過題目係”扇能否將水溫降低, 環境: 室溫32C, 水溫30C”
utopia13 – “而吹水,水會易d蒸發,蒸發者係氣化,氣化會吸熱,所以可以低於室溫” 解釋得很好. 不過同時間, 32C空氣會將2C溫差帶在水面架.
Kinghi – 多謝支持.
MKHo – 嘩! 係咪請我食飯先? 你Li 種朋友認真要識多幾個呀! 多謝先. 唔好咁客氣啦. 很佩服你對科研的態度(在LED文中更表露無遺) . 我一定會試試用風扇吹架, 等我整好個缸先啦.
BenSun – 你依家咪插緊嘴law. 我都唔知點回應好.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-05 00:11 
離線

水同空氣既heat cap吾同,吾係講下咁易咁快拉平,水既heat cap非常之高,同時蒸發帶走既能量好多,會有平衡點,但一定比室溫低,所有熱帶地區水溫都低過室溫,就可以明白點解
而且吸左既熱一般吾會咁易放番,吾係就會係室內落雨

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-05 02:06 
離線
頭像

睇完晒都未明你地講乜...
程度最低0個個一定係我...
總之你有你用風扇, 佢有佢用水冷
大家各適其適咪得囉
缸水夠冷就得喇...

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-05 12:38 
離線

引言回覆:
utopia13 – “而吹水,水會易d蒸發,蒸發者係氣化,氣化會吸熱,所以可以低於室溫” 解釋得很好. 不過同時間, 32C空氣會將2C溫差帶在水面架.

對,咁要睇下幾時室溫同水溫差的effect(這會令水溫升回至室溫)同風扇增加水蒸發的effect(這會降低水溫)去到equlibum。 這解釋了為何用風扇吹水面唔可以令水溫無止境咁降溫。例如四頭電腦扇只可以令一個50升水的魚缸維持在比室溫低4-5度。

個人提議果汁兄不妨做個實驗,看看結果如何。我比較膚淺,相信實証科學那回事,覺得如果一個理論解釋唔到現像就可能需要修訂了。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-06 00:28 
離線
頭像

無問題! 不過要比時間我. 日忙夜忙, 為口奔馳呀. :-n04
等我set 好個缸, 準備用把座枱扇勁吹水面, 若果比原來跌一度, 算我輸! OK? :d

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-06 00:33 
離線
頭像

果汁兄,你輸硬啦! :c :c :c

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-06 01:02 
離線
頭像

睇吓點! 我會將支溫度計擠係缸中間.
但我坦心一個問題. 若果短時間內無變化, 夜長夢多, 室溫會有改變, 變數隨之會很大. 到時你可能咬緊我唔放bor! :c :c :c

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-06 01:41 
離線
頭像

哈哈.. 我真係搭唔到咀丫.. 好明顯我冇學識..
但.. 我家中有2 個一樣大細 既缸 .. 器材都係一樣.. 只係差一樣.. 就有一個缸有風扇 另一個就冇..
現在 2004-10-6 1:40AM 室溫27C

A缸-- 有扇, 5支T4 20W 開晒, 開O左2個幾鐘.. 水溫係23C
B缸 -- 冇扇 冇開燈 水溫24.5C

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-06 02:02 
離線
頭像

唉........... 若果真既(有冇吹牛???).... :-n03
你把嘴插得真勁, li d 同學識無關..... 我收聲law. :j

我會靜雞雞去試. :d

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-06 02:27 
離線
頭像

哇.. 你地之前到去physics 果度.. 我已經一頭暮水.. 一大埋英文已經睇到我查晒字典咁..
跟住仲講埋physics.. 唉.. 所以有好多我都飛過唔睇..

O岩O岩我仲做多O左個實驗..
我在1:45AM 較細O左A缸水流 .. 真係好細.. NOW水溫高O左少少23.2-3C
B 缸 乜都冇做過 仍然 係 24.5C
室溫都係 27C

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-06 09:40 
離線
頭像

澎 寫:
哇.. 你地之前到去physics 果度.. 我已經一頭暮水.. 一大埋英文已經睇到我查晒字典咁..
跟住仲講埋physics.. 唉.. 所以有好多我都飛過唔睇..

O岩O岩我仲做多O左個實驗..
我在1:45AM 較細O左A缸水流 .. 真係好細.. NOW水溫高O左少少23.2-3C
B 缸 乜都冇做過 仍然 係 24.5C
室溫都係 27C

都話架啦!唔使風扇水溫都會低過室溫,現在因為濕度低,水蒸發率高,從水帶走更多能量,所以溫差特別明顯,我今朝check番昨晚個電子溫度計嘅紀錄,在無開風扇下,水嘅最低溫度20.3C,同一溫度計的室溫最低祗有22.5C。睇來要set番支暖管入缸潻。 :b

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-06 10:22 
離線

引言回覆:
無問題! 不過要比時間我. 日忙夜忙, 為口奔馳呀.
等我set 好個缸, 準備用把座枱扇勁吹水面, 若果比原來跌一度, 算我輸! OK?

果汁兄,靜候佳音。大家只是討論同吹下水,唔好話輸唔輸咁嚴重。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-06 13:09 
離線
頭像

看見各位大大咁多人發表這個題目!覺得很怪 :m 因為它令人駁?各位大大用盡物理,媽媽教的方法,請吃飯等等....也不能令果汁先生滿意.... :-n06
心裏想如果吹風不可以降温的話:

1/為什麼有那麼多的商人投資生產鱼缸專用的各種風扇,橫流扇,我明白啦!無商不奸,他們欺騸我們精明的用家。

2/在各個綱站,發表了多個DIY魚缸風扇?他們吹水! :c

我相信這題目只是給各綱友熱熱身,腦袋振盪一下吧!
有沒有更有效的降温方法呀? :-n01

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 124 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234567 ... 9  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :