水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-27 15:55

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 4 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2004-05-25 12:55 
離線
頭像

各位大大,

學人養草養魚兩個月左右, 極速中毒!
以下小弟劣作:

水草缸:
24"x12"x16"
T5HO 21.5" 24W x 2
電腦散熱風扇仔 x 4
(唔係好識造景, 插得好混亂, 太陽草比較貴, 自已係新仔唔捨得買, 多謝網友贈送!)

蝦缸:
18"x9"x10"
T4 17.5" 14W x1
鴨記街邊檔阿姐強勁風扇一把
(風扇超勁, 一用水溫急降5度, [蝦螺]區POST o左問題, 有興趣可睇睇)

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-05-25 13:05 
離線
頭像

mareal 兄
你d DIY照明,個樣好得 :-n06
可唔可以講下點做,同用咩材料?
謝!!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-05-25 14:49 
離線
頭像

你好勁呀

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-05-25 14:55 
離線
頭像

主要材料:
鋁塑鋼片:
http://www2.aqugrass.com./phpBB2/viewtopic.php?t=14481&sid=c67811cb35bcf1794022da1d9bcb3790
買碎料: 4呎 X 21吋 = $40
用來做燈殼

鋁角: 5呎, 唔記得幾錢, 十零廿蚊(其實要兩呎都夠)
用來"馬"住燈殼邊位

亞加力膠片: (6" X 36" = $4) X 2
做隔水板

花紙(銀底o個隻): $3
做反光紙

但係D架生方面要自己諗計, 我問人借左電鑽鑽窿, 拉釘槍可自己買, 廿零至三十零蚊, 索帶, 鏍絲o個D都好濕碎, 不過去五金鋪買o野要小心, 最好預先check定價錢, D人見你唔似做呢行就會標高價滾你, 我o係鴨記試過有條友搵支T5話我知係T5HO :-n03 , 自己小心, 要整燈同風扇o係[我的照明系統]區同呢區睇多D, 獲益良多, 我都係睇過晒至敢整.

至於燈殼外型好隨意, 如果你想知我o個個係點可以再問我. :-n06

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 4 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案