水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-05-01 02:47

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 53 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-06-09 21:04 
離線
頭像

立立,盒係自己整。

你可以去電子零件舖買料或問他們可不可以幫你整。

所需基本材料:

盒一個,夠裝所須材料。
開關制一個。
二或三插蘇位拖板一個。
電線接線盒一個。
適量電線。

這樣就可以煮出一味恆溫控制箱

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-06-09 21:48 
離線
頭像

唔該晒wkw兄, 我諗都要搵人整, 自己又冇鑽, 又唔知去邊度搵摺床屈個盒, 唔該晒wkw兄, 今次真係完全靠晒你我先有呢舊野.....

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-06-09 22:23 
離線

整完講我知去邊整

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-06-10 14:13 
離線
頭像

立立,個鐵盒有現成賣,吾使找人屈。

utopia13,你在澳門住嗎?

如在香港住,除溫度控制器外,在鴨記有齊所有料。
如你不怕,至多你買料我幫你堪。HeHe... :c

但立立你住澳門,我不知點接收你的控溫裝置,整完點交回給你。 :j

我的裝堪草圖如下

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-06-10 14:20 
離線

那就麻煩了,不過也許會遲些才買,在計算之後,發現加了也省不到電,因為我的風扇用電太少,遲上在研究好致冷片的使用後才會買入(風扇加起來才6w,致冷片一片就4x w了)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-06-11 01:34 
離線
頭像

今日試過線路, 完全掂晒, 只係差個盒裝晒d野咋, 唉~~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-06-11 01:48 
離線
頭像

utopia13,我整這溫控,24小時全自動,家人在屋企開冷氣,而我又不在家時,屋企人又不知怎樣幫你關風扇(其實不想搞你魚缸) :l ,那樣就不須用暖管保溫,我又可以理少一樣,專心搞缸內

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-06-11 01:55 
離線
頭像

立立,你又向前行了步,可喜.....HeHe :c

完成了記得通知聲。 :-n05

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-06-11 05:51 
離線
頭像

wkw兄, 想問下, 你話個盒有得賣, 係hk邊度買度呀? 五金舖有冇呀?
我屋企人十二號會過黎hk, 順手叫佢幫我買個番黎先~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-06-11 09:25 
離線
頭像

立立,個盒可在深水涉鴨寮街華輝電子零件店或在鴨寮街桂林街交界公

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-06-11 10:01 
離線
頭像

嘩, 咁詳細, 正~
唔該晒wkw兄, 整好左, 一定要post上黎俾你睇下, 冇你都冇戈舊野呀真係~哈哈~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-06-11 10:10 
離線

計埋啦個火牛,就係加左個9v牛所用既電仲多
我個廳吾多開冷氣

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-06-12 07:50 
離線
頭像

立立,恭喜恭喜。哈哈、哈哈哈哈哈哈哈..... :c :c :c

utopia13,你個廳吾多開冷氣 ,真好;我個廳向西北,冬吾暖,夏吾涼,真差勁。 :l
你個致冷片研究有成果未? :-n06

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-06-12 08:26 
離線

未,收集緊其他有用既人既意見同用法
掛式致冷片,同做飲用冷水器好吾同,吾知點插入d水好

回頂端
 個人資料  

文章主題 : [討論]
未閱讀文章發表於 : 2004-06-12 22:51 
離線
頭像

utopia13,掛式致冷片是不是得一塊致冷片,電腦用那款致冷片嗎?自己掛在水面嗎?

我提議用飲水機致冷片連小型水箱,比較有效果。

曾用 3.5V 致冷片的冷面18度時,離冷面2吋得26度(用簿銻片傳度,小型雪櫃用的致冷片)。

如用掛濾,可加傳度片後插入掛濾,加慢水流。

圖檔

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 53 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :