水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-28 18:41

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 17 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2004-05-10 00:24 
離線
頭像

可調恆溫裝置:

220V (5A FUSE) AC 輸入
12V 5A DC 出力

輸出接頭:
220V AC x 1 有開關
12V DC x 1 有開關
12V DC x 1 冇開關(可用3.5A電能致冷)

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-05-10 01:36 
離線
管理員
頭像

嘩, 很久以前, 只買個一個用乾電控制 relay 的控溫器, 唔可以接ac 電, 這個裝置不簡單喎.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-05-10 03:01 
離線
頭像

唔好意思....小弟不才.....
這个係乜嘢東西????
有乜用???
請詳細話給大家聽

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-05-10 04:34 
離線
頭像

實在大偉大了! 想請教你, 我想搵個溫控是一個 probe, 然後控制 AC, 冷時比電暖管, 熱時比電泵開水冷。 問題係我想買現成都唔得, 因為個水冷要成 7A。 有冇計?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-05-10 13:43 
離線
頭像

板主SuperCTW兄,Raymok兄,Macbrush兄,太客氣了。 :oops: :c

這是一個由溫度控制器 + 220V AC to 12V DC 變壓器 + 輸入輸出接口而成的東西。
由溫度控制器根據溫度變化 (自由設定) 來自動控制設備 (220V AC to 12V DC 變壓器) 關閉或起動。

溫度控制器 是國產的伊尼威利 (Eliweli) 型號 981 電子溫度控制器 (RMB 85元),9V DC起動,包:

1. 控制器 x 1
2. 9V變壓器 x1
3. 傳感器/溫度感應器(sensor)。

[url=http://www.aqugrass.com/phpBB2/viewtopic.php?t=12519] 數碼溫度控制
*請kwip88兄見諒,借圖片一用*。[/url] :d :-n06

這溫度控制器是在中山石岐探親時,在賣冷凍設備店買的,他們還有一款是由220V AC 起動(RMB 110元),但有些項目是我不用的如除霜,所以不買。

Macbrush兄,我這現成溫控可能合你要求,下圖中的 '2' 和 '3' 接位可接暖管,因 '2'和 '3' 是常閉的;'1' 和 '2' 接位可接水冷(可盛載 220V 5A 1100W AC);因 '2' 接位是供用(common)。
至於你水冷要成 7A:
如果 7A 是 AC ,圖中 '負載' 位置就要加用 一個電磁索制(例:15A 220V AC)。
如果 7A 是 DC ,圖中 '負載' 位置就要用合適的 AC to DC 變壓器。如那 DC 是要 12V,貴者可在深水涉鴨寮街華輝電子零件店或在鴨寮街桂林街交界公

圖檔

最後由 大肥 於 2004-06-07 00:03 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-05-15 01:22 
離線

wkw 兄
我想請問下
你呢部恆溫器
係唔係一定要駁220v 架?
其實 1 & 2 腳係唔係只係一個switch
駁幾多volt 都冇所謂架??????

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-05-15 01:23 
離線

你呢一set 野真係好勁
雖然我都識少少電
但真係睇到眼定定

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-05-15 04:03 
離線
頭像

我都想試下用水機+恆溫器

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-05-15 13:01 
離線

有日我出去鴨記搵恆溫器搵左好耐
點知得個吉
死死地氣番元朗la (小弟住元朗)
跟住行行下, 俾我見到間專係賣冷氣零件
有好多類似既恆溫器
電子既, 機械既都有
機械既都係幾十蚊
不過o個到就唔會好好招呼(因為佢地係做工程多, 唔係好至在零售)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-05-15 13:56 
離線
頭像

see see

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-05-15 21:56 
離線
頭像

小強兄,太客氣了,我都只是識少少,電不死。至於這恆溫東西,人們不識就嚇死 :m , 識就笑死 :c :c

駁220V 主要是給 9V 變壓器(溫度控制器用) 和 12V DC 變壓器(電能致冷或風扇用)。

據從溫控接

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-05-16 01:43 
離線

raymok 兄
你諗住點整呀???
點樣接駁呢?
你個缸幾大呀?
不過小弟小小愚見, 有錯請指點

呢部機既制冷能力好似唔係好強wor (0.7L/h <=15deg.)

跟據小弟既計算, by form3 physics energy loss = energy gain
我假設你個缸係40L 水, 魚缸而家係 30度
假設你係理想既情況(即係外圍環境冇影響, 部機好似佢寫既咁大power)
你一個鐘先降得0.3 度, 即係會29.7度
好似唔多理想bor
各位有錯請指點

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-05-16 02:27 
離線
頭像

小強兄:
雖然我物理唔強.....
如果我set温控在26度.....
缸有32度.....佢降得慢唔係問題
好過唔降呀.....
水溫定在26度時.....如升高一度佢先會開.....
各位有錯請指點

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-05-16 02:53 
離線

我知佢會降
但就算佢盡晒力
一個鐘先降大約0.3度
假設真係32度
佢要降成13-14個鐘先至降到 26度
仲要未計室溫高過26度會幫佢加熱wor~~~
應該未必夠力wor~~~~
你咁樣不如用風扇仲好~~~~

同埋佢仲要用好多電
你一個月應該要俾多 $50 電費到 (假設佢長開)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-07-26 17:01 
離線

如果 我呢度系 AC 220v ,系吾系甘装 ?
圖檔

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 17 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :