水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-27 19:32

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 57 篇文章 ]  前往頁數 1234  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2003-05-27 01:00 
離線
管理員
頭像

原來用了差不多 三年的12cm 鐵殼方型風扇, 開始有些少噪音, 又行經廣東道登打士街交界 - 張蘇記, 專賣風扇的店舖有這種小型風扇, 就買回來替換了.

1. 9吋長, 2吋半寬, 長立方形, 橫流扇, 220v, 唔知 A 數, 不過好靜, 出風位一排過. 可惜要接近兩百元一把.
圖檔
圖檔

2. 用索帶接上可轉向風扇架, 微微斜吹水面.
圖檔
圖檔
圖檔

3. 風力成一排吹向水面, 水面如起波浪. 角度要小一點, 不然會吹起很大的浪.
圖檔

同場加貼, "橫流下的耕草田"
圖檔

用了一個星期, 平均都可降接近 3 度, 48吋缸, 兩枝 150W HQI 離水面 8 吋, 開了6個小時, 現室溫 29.7度, 水溫 27.1度. 風扇降溫, 都是要靠其餘環境因素, 每人效果不一.

其他相片在<a href="http://www.aqugrass.com/mygallery/030525">草圖</a>

最後由 SuperCTW 於 2003-05-27 09:14 編輯,總共編輯了 2 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-05-27 01:10 
離線
頭像

我欣賞版主個缸多D~ :d

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-05-27 01:12 
離線
頭像

真係好靜 :j ,我以前起鴨記買個一個,噪到爆!!!!!
可能係改良咗啦...... :-n05

民6:24-26

老通Tony
圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-05-27 01:23 
離線
頭像

super兄:想請問風扇的size,同埋地址,廣東道近邊處呀?個風扇頂架是否原裝跟o架?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-05-27 09:14 
離線
管理員
頭像

可能送風構造唔同, 把扇真係好靜, 以前鴨記個隻橫流扇, 真係又大把又噪.
風扇架唔係原裝O既.
橫流扇購買地方已UPDATE, 詳細可PM 我.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-05-27 09:28 
離線

但係個火牛好似無野 cover住,恐怕會沾顯倒水 woo.有些少唔係咁安全.或著有冇罩保護隻牛好d哩.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-05-27 09:47 
離線
管理員
頭像

外露部份, 係摩打黎, 係有o的危險, 亦係發熱o既地方, 因未有時間同材料美化, 建議用薄鋁片屈成蓋狀, 有助散熱.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-05-27 11:20 
離線

請問Super兄個風扇架0係邊度買呀....?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-05-29 11:09 
離線
頭像

這扇效果最好夠集速.
blower (豬籠扇)寶路華
cross-flow fan (橫流扇)
centrifugal fan (離心扇)
風力同噪音問題就要睇摩打>轉速or扇葉大小.
尺吋有好多,用在魚缸上夠靜就可以,唔洗太強,有效範圍很大,一把就夠用.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-06-01 11:48 
離線
頭像

super兄,

昨天去過了張蘇記, 問過說9吋長橫流扇台灣做, 要我HK$480, 我說不是有隻大概HK$200的? 那女人說沒有!! HK$480太貴了, 我再由廣東道向旺角行, 找到另一間也要HK$300, 最後我怕自己聽錯或指錯給人家看, 再回張蘇記問, 前後不足十分鐘, 同一個女人說要HK$450!! 我最後也沒有買!

所以想知道你買的時間是否最近? 或是要說什麼暗號才可以兩百元以下成交? :-n06 對不起, 又麻煩你!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-06-01 12:04 
離線
管理員
頭像

哦. 我前後兩日, 都買了 2 把, 都是 百七蚊, 兩次都係個女人, 仲教多我一次, 叫我唔駛接紅色線添. 都是登打士街, 廣東道交界那間分店. 不過係咪台灣做就唔知, 我個隻單風葉位, 只有 6 吋, 連埋摩打位先9吋左右. 希望幫到你啦.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-06-02 02:56 
離線
頭像

Super 兄:
麻煩你了, 希望我告訴她價錢和尺寸她會給我同一隻啦! 這兩天我再去試過啦!! 謝謝! :-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-06-02 03:57 
離線
頭像

Patdo hing:

If you could find it at $170, then, pls PM me the details...

thanks

kit

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-06-02 04:07 
離線
頭像

kit 寫:
Patdo hing:

If you could find it at $170, then, pls PM me the details...

thanks

kit

我都好想!! 如果有幫你買埋都重得!! 邊有計!! :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-06-03 15:33 
離線
頭像

SuperCTW 寫:
哦. 我前後兩日, 都買了 2 把, 都是 百七蚊, 兩次都係個女人, 仲教多我一次, 叫我唔駛接紅色線添. 都是登打士街, 廣東道交界那間分店. 不過係咪台灣做就唔知, 我個隻單風葉位, 只有 6 吋, 連埋摩打位先9吋左右. 希望幫到你啦.

Super 兄: 再次多謝你! 之前我在鴨記想找橫流扇, 但價錢太貴放棄了! 今日中午再去, 技巧是直接話要6吋闊170蚊個隻橫流扇, 鋪面冇, 個女士立即上閣樓拿!! :-n05 :-n05

重有, 佢都係提我唔駛接紅色線!! :-n06

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 57 篇文章 ]  前往頁數 1234  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :