水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-28 06:50

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 16 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2003-05-19 02:27 
離線

小弟個多月前未上水草情迷, 連 AC 同 DC 都唔知是什麼,
但經努力潛水及得到各位前輩指教, 今次是我的第二件 DIY.
自己覺得是“傑達達”的作品原因是開頭自己唔識買錯了東西 及 最後所花費的金額超出預算, 所以不是一個好的 DIY 作品. (你們看後會說, 咁貴的 DIY, 買個現成的好過.)
1. 兩分透明膠架, $60 x 2 = $120
2. DC 3” 風扇, $10 x 4 = $40
3. 火牛, $53
備註 :
- 膠架是放在魚缸後面, 不是夾在缸頂, 以免會不慎掉在水中.
- 因巳買了 DC 扇 之後才知 AC 扇 較安全, 又因 AC 扇要 $68/把, 四把便要二百多元, 故暫時用住 DC 扇, 有錢時再換.
- 開齊四把 3” DC 扇, 發覺都很靜, 是在鴨記買的, 近西九龍廣場那邊, 專賣電腦配件那一間, 風扇有水線, 但我的火牛沒有水線.
- 而 3” AC 扇方面, 不要買個心跟 5” 風扇西士一樣o個隻, 相對扇葉太細, 故風力很薄弱. 如真的要買 3” AC 扇, 要選隻個心較細, 相對扇葉較大, 厚身的o個一隻, 好似要成 $68/隻.
- 而 5” AC 扇方面, 我買了一隻 SUNON, DP201AT, $55, 也很静. 可考慮.
(如上只是個人心得, 如有錯, 請提點, 勿怪小弟)

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-05-19 03:10 
離線
頭像

Not bad...May be work with a timer (Timer turn on/off supply to the Tx)& set it turn on at day time, switch off at night time....

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-05-19 05:32 
離線
頭像

不錯啊! :a
請問膠架在那裡買?
中間的出風口用什麼界的呢? :j
因為我的缸成31度.........
所以我都想盡快整返個 :-n11

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-05-19 06:41 
離線
頭像

好正喎,唔知我有冇計錯數,$213唔係貴喎!
你呢個設計巳美觀又實用,好野! 努力呀!~~~ :-n05

民6:24-26

老通Tony
圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-05-19 12:23 
離線

nice DIY design!!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-05-19 12:30 
離線
頭像

請問降到多少度呢?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-05-19 12:51 
離線

nice!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-05-19 13:17 
離線

CatCat兄
你件Diy做好正呀!你由連 AC 同 DC 都唔知是什麼到現時成功Diy到自己想要的用具,係好有自毫感的。

回頂端
 個人資料  

文章主題 : [分享]ha ha
未閱讀文章發表於 : 2003-05-19 13:25 
離線
頭像

又多個人中草毒.........
quick good of the DIY fan.........i give 80 mark

my diy just have 85 mark jaw.......haha

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-05-19 14:37 
離線
頭像

一個好好的分享!
多謝晒!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-05-19 19:49 
離線

To : Kit
謝謝你之前的教路, 但最後沒有用 AC 扇, 但用了個 Winstar 注明安全的火牛 (雖然注明合格不代表安全, 但當比自己安心的啦, 希望無事, 遲的有錢再轉 AC 扇)
To : Woody
膠架新填地激 x 膠片做, 但最初是報 $180/兩個, 最後他們肯特別優惠 $120/兩個. 他們說巳是最平. 我都不太懂市場價, 你最好到處 check 吓價先. 此價巳包開出風口, 但你最好畫清楚草圖及留低個風扇給他們一路做, 一路可以睇住, 以免做錯. 個出風位不是做得太圓, 但裝上風扇後不會發覺, 可能在專做廣告的膠片加工舖會好的.
To : 老通Tony
人地 DIY 都係平過買現成的, 現成四把AC扇一排都係約$150 (但有些人說不夠靜), 但我用了二百多元. 所以對 DIY 來說, 不合格囉.
To : 3 head monkey
還未正式用, 所以未清楚, 但我的魚缸是一個長而矮的缸, 故可能不可以作參考.
Remarks : 謝謝各位的意見 !

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-05-19 21:20 
離線

Cat Cat 兄.....繼上次DIY燈又一傑作,好野. :-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-05-19 23:09 
離線

黃色果條唔係水線黎
係測速度的

塊膠好靚!!~
不過就貴少少ge
買個design啦...^^

DIY精神唔一定計錢ge
好唔好用先係主要

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-05-19 23:39 
離線

吓, 原來黃色果條唔係水線黎, 係測速度, 真係瘀死......大家要留意啦, 唔好攪錯.

聽完你講 "DIY精神唔一定計錢ge, 好唔好用先係主要", 個心都開心o的 (阿 Q 精神). hehee !

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-05-20 18:27 
離線
頭像

其實膠片部分 , 自己整 , 材料 $30 都可以 ... 搞惦
當然 , 要有齊工具啦 :)

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 16 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :