水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-28 01:28

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 23 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2003-03-29 14:41 
離線

請問DIY水冷器怎樣制作,小弟見到魚街有間舖(馬氏水族)有迷你形水冷器,問距售價千幾蚊..但睇落去好似好間單,只有一把風扇及下底一個金屬鐵,同埋一舊白色變左冰形既野.有冇人知怎樣制作及買乜零件砌合.如有藥方可說係魚友慳唔少錢.唔該各位魚友.......買一部水冷真係好貴.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-29 15:24 
離線
管理員
頭像

個隻係 "致冷晶片", 功效不大, diy 就免啦. 海利都有現成貨, 之前都有草友用, 用風扇好過.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-31 18:52 
離線
頭像

果隻只適用於細缸,不過就算細缸,我都覺得用風扇好過

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-31 19:33 
離線
頭像

有朋友試過,但效果差!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-31 19:53 
離線
頭像

把鬼 :k

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-04-01 01:59 
離線
頭像

tommy fu 寫:
請問DIY水冷器怎樣制作

DIY水冷机(致冷片)
材料有致冷片,溫度控制器,風扇,鋁板,熱臘膠及火牛 .
張鋁板做成"巳"形狀(上下顛倒),上面加上致泠片(泠下熱上)和風扇(用熱臘膠固定).
電線[致泠片和風扇]一組,[火牛]一組,分另接上都溫度控制器裡.
檢查電線位址是否正確,無吾後可接上電原.
如工作正常,恭喜恭喜以完成.

回頂端
 個人資料  

文章主題 : [討論]
未閱讀文章發表於 : 2003-04-01 09:46 
離線

sam 兄請問試過未.材料去邊到買..可唔可以每一 part做法教小弟.如果成功,飲茶食飯我既..有魚友朋友話唔得.但魚舖(馬氏)demo真係示範得喎.距用真空既玻璃樽示範內有溫度計探測住,而溫度計顯示負數零度以下..我相信txxco牌子原理同距差不多做法...而且小弟學過裝修,整車,水電,相信DIY難唔倒我..做倒回贈網友....

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-04-01 10:05 
離線
管理員
頭像

魚街個間賣o既, 其實係 網上都有見過, 係現成產品, 呢種降溫效果, 係依賴 "致冷晶片" 發熱個邊o既散熱功能, 就是 teco 或海利o既, 係通風唔好o既地方, 一樣係好差. 馬x demo 係 個冷氣地方, 散熱能力會好好, 而且佢致冷個邊, 只係一個好細o既封閉環境, 入面o既溫度, 受冷氣影響, 就會低得多, 先會出現結冰情形. 如果你有見過汽車用o既小型冰箱, 原理都是一樣的.

其實之前都有魚友製過o架啦. 不過效果嘛....
你可以去鴨記兩旁, 有間賣零件o既, 有小型冷熱水機個儲水箱連致冷/熱組件賣, 唔知一百定二百.

回頂端
 個人資料  

文章主題 : [討論]
未閱讀文章發表於 : 2003-04-01 10:52 
離線

super兄..等我試下先.我諗住買現成車用雪櫃仔.改裝..唔該super兄寶貴意見又學倒野啦...有冇魚友更好意見.....請告知小弟...

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-04-01 16:28 
離線
頭像

想知你的缸有幾大,比喻一部3/4匹冷氣機,你要用在成千呎地方,唔用好過用,吹風扇仲實際,但你用在幾十呎地方,變雪條都仲得
其實我都好鍾意diy,但如果做好了出來又達唔到自己理想的效果,都幾心痛,白費自己一番心機(自己的心聲)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-04-01 19:32 
離線

其實DIY手作係囉個原理.就算唔得都起碼有個經驗..例如CO2好多人都得,但亦有魚友話唔得,仲有鹵素燈,過濾器等等..甚至魚缸都可DIY..可控制成本..所以我話較早時講過大缸不適合甪..只 For 24寸缸以下人士可考慮..

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-04-02 04:43 
離線
頭像

製作方法可看這個日本網址 http://kinobu.hp.infoseek.co.jp/kuuraa2.html
加上溫度控制器便可控制溫度
材料你可以去鴨寮街買到.大塊致冷片效果好,如抓不到可買cpu用的(x3)
溫度探測線與鋁板距離太小溫度不正確(距離不小於150mm)

火牛 : 火牛Output Power大過致冷片+風扇Input Power
例子 : 致冷片204W+風扇18.36W=222.36W (火牛230W或以上)

測試環境 : 室溫34度,水溫32度,80升水,無開燈,無太陽光直照,致冷片3塊共204W,
溫度控制器設定18度,DIY水冷机位置鋁板3/4在水內
測得結果 :DIY水冷机運行一晚後,水溫可做到21度(酒精溫度計)
好壞存在於致冷片的散熱效果

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-04-07 01:18 
離線
頭像

:f
我係新會員,希望大家多多指較,我都有些關於diy水冷機之心得想發表下,如果想做一個效能又高又省電,最好就用一部細和舊的抽濕機,因為用電小(約150W)(一匹冷氣機約1000W)又易做,只要在魚缸邊用玻璃加一小水相,然後張抽濕機的冷凍喉放入小水相再加水就得啦。
註意事項:
1.要找到合用的抽濕機,因為要張排冷凍喉改入小水相而不漏雪種,一定要好小心。
2.加入適擋的溫度控制器(有一定的難度)所以都係唔換。
3.美觀問題,因為在魚缸邊再加小水相,外觀上唔係禁好,
小水相之凍水是不會接觸魚缸中的水,只是貼在魚缸邊的玻璃來冷凍魚缸中的水份。

中文水平有限希望大家知我寫乜啦!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-04-07 12:22 
離線
頭像

~ SAM ~ 寫:
製作方法可看這個日本網址 http://kinobu.hp.infoseek.co.jp/kuuraa2.html
加上溫度控制器便可控制溫度
材料你可以去鴨寮街買到.大塊致冷片效果好,如抓不到可買cpu用的(x3)
溫度探測線與鋁板距離太小溫度不正確(距離不小於150mm)

火牛 : 火牛Output Power大過致冷片+風扇Input Power
例子 : 致冷片204W+風扇18.36W=222.36W (火牛230W或以上)

測試環境 : 室溫34度,水溫32度,80升水,無開燈,無太陽光直照,致冷片3塊共204W,
溫度控制器設定18度,DIY水冷机位置鋁板3/4在水內
測得結果 :DIY水冷机運行一晚後,水溫可做到21度(酒精溫度計)
好壞存在於致冷片的散熱效果

1.我都買左塊CPU致冷片,but我得個3A,6-12V,125W的火牛唔知得唔得??!!(我怕會燒左塊致冷片)

2.究竟A的大小對致冷片有冇影響??!!

3.還有一個重要的問題,究竟可以塊致冷片制多冷係由A,V or W 來決定??!!

THX~~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-04-07 12:48 
離線

本人在兩年多前就試過拆左個飲水機的涷水蕊(致冷片)做水泠,但效果奇差,比起用風扇差,可能因個缸大的關係(55吋缸),如果用係細缸的話,可能效果會好些,如有興趣DIY的朋友不妨一試!

用抽濕機我都考慮過,但拆開個平價抽濕機後,發現要改裝成水泠都很麻煩,最後放棄!

其實我有另一個想法,就是用果汁店的涷果汁機改裝,因為涷果汁機是用壓縮製泠的,而且匹數效細,泠涷的接觸面是不秀鋼,又防水,改裝效容昜,本人在元朗雞地見過有一間舖,有二手的涷果汁機,如有興趣DIY的朋友不妨一試!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 23 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :