水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-28 14:32

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 23 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12
發表人 內容
 文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-04-07 13:42 
離線
頭像

Friend:

Not all item is good for DIY...(chiller is a example) You count up all cost of DIY chiller, finally, go to buy a completed item is better than DIY....Some of you may against that DIY is fanny,BTW, if you can make a function good DIY chiller is fanny, otherwise, just lost money & time....

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2003-04-07 14:21 
離線
頭像

tommy fu 寫:
請問DIY水冷器怎樣制作,小弟見到魚街有間舖(馬氏水族)有迷你形水冷器,問距售價千幾蚊..但睇落去好似好間單,只有一把風扇及下底一個金屬鐵,同埋一舊白色變左冰形既野.有冇人知怎樣制作及買乜零件砌合.如有藥方可說係魚友慳唔少錢.唔該各位魚友.......買一部水冷真係好貴.

當然唔值千幾蚊啦~~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-04-27 03:40 
離線

tommy_fu你整好未呢

我響鴨記買左塊制冷片$38
駁12V凍到結水點.....室溫.....

但係散熱果面好緊要
唔夠散熱的話
佢會熱番自己變左唔凍

我搵左個CPU果d散熱器番黎
不過未試效果

你有興趣的話
我試完就po上黎

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-04-28 10:41 
離線

bchan 寫:
tommy_fu你整好未呢

我響鴨記買左塊制冷片$38
駁12V凍到結水點.....室溫.....

但係散熱果面好緊要
唔夠散熱的話
佢會熱番自己變左唔凍

我搵左個CPU果d散熱器番黎
不過未試效果

你有興趣的話
我試完就po上黎
bchan攪掂post上黎睇下分享下作品..我轉大缸..唔整啦都用唔倒..希望你成功..你用cpu風扇散熱邊夠力呀..用220v.computer heat dissipator果d風扇推米仲好,又唔使駁火牛.試完包你凍到出汁..

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-04-28 23:59 
離線

computer heat dissipator咩黎架
風扇??

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-04-29 00:16 
離線

bchan 寫:
風扇??
係一把正方形風扇,插條電線.牌子係super.台灣做.唔知70定80蚊倒..鴨記都有..

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-04-29 02:29 
離線

tommy fu 寫:
bchan 寫:
風扇??
係一把正方形風扇,插條電線.牌子係super.台灣做.唔知70定80蚊倒..鴨記都有..

thx
即係AC風扇...

要考慮放響邊度冷d水
重有野要考慮
溫度控制已經搞唔掂了......

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-04-29 14:39 
離線

我都係用CPU(PIII)果D散熱器~
有埋散熱片同風扇~都係一舊水唔駛~
記得加番少少散熱膏~

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 23 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :