水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-29 08:10

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 19 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2005-11-20 23:54 
離線
管理員
頭像

[貼圖] 馬來西亞喇叭螺 - Malaysian Trumpet Snail
其中一種對水草缸有幫助的一種小螺, 不吃水草.
成長後體形大約只有 2 cm, 晝伏夜出, 平時會躲在底層,
會鑽到底層大約一吋深的位置, 對底層有翻鬆作用.
雌雄異體, 繁殖時不會產卵, 而直接產出小螺.

圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔

:a

其他相片在<a href="http://www.aqugrass.com/mygallery/051118" target="blank">草圖</a>

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-11-21 00:00 
離線
頭像

大大近來愛上螺這玩意嗎 :c

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-11-21 00:00 
離線
頭像

似長身d ga田螺 :-n06 :-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-11-21 00:03 
離線
頭像

咁大隻螺鑽入泥後咪會翻起晒d草草?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2005-11-21 00:04 
離線
頭像

[quote="SuperCTW"][貼圖] 馬來西亞喇叭螺 - Malaysian Trumpet Snail
其中一種對水草缸有幫助的一種小螺, 不吃水草.
成長後體形大約只有 2 cm, 晝伏夜出, 平時會躲在底層,
會鑽到底層大約一吋深的位置, 對底層有翻鬆作用.
雌雄異體, 繁殖時不會產卵, 而直接產出小螺.

佢既食藻能力如何? :j
佢鑽入泥土咪挖到一個個窿咁囉? :j
d 根同泥塵會唔會整起晒??fs有得賣嗎??
thx

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-11-21 00:05 
離線
頭像

super兄,
佢地怕唔怕d水太酸d殼會溶呀?

民6:24-26

老通Tony
圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-11-21 00:11 
離線
頭像

li隻...好似好得人驚....
可能影得太大既關係...
小笨怕怕......

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-11-21 00:14 
離線
頭像

個樣好似我喺山溪見到果D咁

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-11-21 00:38 
離線
管理員
頭像

成日都係蝦, 冇螺頂下場, 就冇得蝦螺同遊囉. :b

相中呢隻, 只得 1cm長, 只係唔影大, 又睇唔真個黑樣嘛.
佢地鑽泥鑽得好慢好慢, 郁少少咁入, 泥唔會有泥塵同洞出現既.
不過如果有新種既, 好似牛毛, 迷你矮, 就小心會翻左少少草出黎.

跟據資料, MTS 係肉食既, 會食魚糧雜物, 但小螺就會食藻同微生物.
主要都唔然靠佢食藻. 係令底層較鬆, 有利植物根部生長.

佢既具殼較厚同硬, 一般食螺既魚都對付唔到佢, 小螺就例外吧.
暫時都係蝦缸生活良好, 可能夠鈣吧. 草缸既就唔多見影.

據記載, 香港有一隻叫 Melanoides tuberculata, 有說就同 MTS 一樣, 但個樣又好似唔同,
唔知係唔係唔同地方既關係呢.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-11-21 00:46 
離線

會唔會又係百子千孫、易請難送一類?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-11-21 10:26 
離線
頭像

鏍絲 寫:
會唔會又係百子千孫、易請難送一類?

會呀~ 我見依邊 d 魚店都有養....有一間好誇張, 3/4 個缸都係依種螺! 數目超過 500 隻!:m
d 螺會鑽入砂底, 試試幻想一下情境吧~ :c

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-11-21 13:11 
離線
頭像

香港唔知邊間有售li

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-11-21 15:18 
離線
頭像

咦,係咪舊時發現這種呢 :j

http://www.aqugrass.com/phpBB2/viewtopi ... ght=%C1%B3

生活習性又係:晝伏夜出, 平時會躲在底層,會鑽到底層大約一吋深的位置, 對底層有翻鬆作用[唔~~~咁都有d用,但我見佢嘅食藻能力不太强,玻璃面青苔更是食到花斑斑一條條路咁。]. 雌雄異體[唔知係咪發現時已交配左呢,一隻都生到bb,bb都不太多], 繁殖時不會產卵, 而直接產出小螺.

係呢,有冇人知呢種螺,係咪即是臺灣人小吃嗰種[棘螺仔]呢 :j

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-11-21 16:26 
離線

我買草時根回來﹐草缸﹐孔雀缸﹐金魚缸全部都有他們在裡面~ :-n06

CO2:2.5L CO2 + Solenoid,燈同步
底:荷蘭沙
肥:PMDD + Azoo根肥

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-11-21 18:05 
離線
管理員
頭像

呢隻野, 夜晚熄晒燈, 就開始走晒出黎.
停濾水, 唔好打氣, 佢地都會走上水面透氣.

台灣食個隻呀, 應該係海邊泥灘既, 個殼仲硬呀.

馬拉呀, 原產地呀, 仲有冇其他品種既螺呀.

:a

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 19 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :